September och oktober är de två stora skördemånaderna i Spanien när det gäller druvor, och kanske en liten del av november dessutom. Det är den viktigaste tiden i en bodegas verksamhet. Då skall det städas och göras plats för de nya druvorna och den must som skall omvandlas till vin. En otroligt viktig period då bodegan måste hållas extremt ren, för skulle det finnas några bakterier i närheten skulle hela skörden gå förlorad. Vad som styr den exakta tidpunkten för skördestart är när man mäter upp sockerhalten i druvan och den ligger på ca 13-15 %. Vita druvor är lite lägre, ca 12-14%. Då det är höst.
Det kan komma regn när som helst så är det otroligt viktigt att man får in druvorna så snabbt som möjligt. Skörden sker ofta tidigt på morgonen eller sent på kvällen för att temperaturen inte skall vara så hög, detta för att druvorna inte skall börja jäsa ute på fältet. När druvan krossas kommer juicen att komma i kontakt med jästsvamparna i skalet vilket gör att jäsningen kan sätta igång. Det vill man inte skall ske ute på fälten, utan inne i jästankarna på bodegan i kontrollerande former. Där kan temperaturen skötas med ett kylsystem som finns på tankarna. Vita viner skall jäsa vid ca 20-22 grader och röda vid 26-30 grader. Vilken exakt temperatur beror på vad enologen eller vinmakaren på bodegan har för filosofi för vinframställningen. Redan innan druvorna kommer in i jästankarna har man bestämmt vilket vin som bara skall jäsa, vila lite, och sedan direkt i flaska och säljas som joven vin.
Vinet som sedan skall in i ekfat och få sin crianza är oftast från stockarna som är äldst på gården och har en lite kraftigare must redan från start. Det finns vissa bodegor i Spanien som har stockar som är 100 år gamla. Det blir inte så mycket druvor på en sådan stock, men en must som är otroligt kraftig. Man kan säga att en vinstock kan börja användas som vinproducent efter 4-5 år, bäst producent är den efter ca 20 år och sedan upp till ca 60 år, då menar jag kvalitet och kvantitet.

Gammalt vin
Då menar jag det vin som finns på bodegan och måste hitta sina ägare för att det nya vinet skall få plats. Detta gör att bodegorna många gånger sänker priset på vin som finns och det kommer ju oss konsumenter tillgodo. Det finns dessutom en otrolig överproduktion av viner i hela världen, så nu på hösten kan vi vänta oss erbjudande lite bättre än normalt. De riktigt gamla vinerna ingår inte i dessa erbjudande utan de lite halvgamla. Reservor och gran reservor behåller sina priser då man där arbetat med de bästa druvorna kvalitetsmässigt. Vad man skall kontrollera är vilka årgångar man skall köpa. Det finns tabeller från alla vindistrikt om hur skörden och vinet rankas. Skall man lagra något vin, och det är ju billigare att köpa det tidigt, är det viktigt att man köper årgångar som håller några år. En bra sida att hålla sig up to date med är www.winesfromspain.com , där finns en massa nyttig information från alla bodegor runt om i Spanien, adresser, telefonnummer och druvor, ja allt du behöver veta om vin i Spanien. Vill du vara med om skörden kan du skriva till eller ringa någon bodega för att se om du kan komma dit och se hur det går till.
Lycka till!

PS. Köp inte idag viner äldre än 2001 om du skall vara riktigt säker på att det skall gå att dricka!!

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.