Ett ögonblick, vad säger panelen? (November 2021)

Ett ögonblick, vad säger panelen? (November 2021)

Månadens frågor

1. Mobilbetaltjänster genom t ex Bizum (Spanien) och Swish (Sverige) brer ut sig allt mer. Känner du dig bekväm och trygg med dessa betallösningar?

2. Många länder, däribland Sverige, har lyft alla covid-19-restriktioner. Även i Spanien har vardagslivet blivit betydligt friare. Dock har hälsovårdsministern Carolina Darias uttalat att påbudet om munskydd uppskattas fortsätta fram till i vår. Vad är dina tankar om detta?

3. Om du fick sitta ned för en middag med vem som helst, död eller levande, vem skulle du då välja och vad skulle ni prata om?


Namn: Marie-Anne Taygan
Bor: Fuengirola
Gör: Arbetar

1. Jag använder Bizum hela tiden och tycker att det fungerar bra, än så länge i alla fall. Mina räkningar som hyra, el och mobil dras direkt från min bank, samma system som jag använde när jag bodde i Sverige. Banksystemen fungerar mycket bra här i Spanien, i alla fall den bank som jag använder – som är BBVA.

2. Munskyddet har gjort så att vi inte blir smittade lika lätt så jag har inga problem med att fortsätta med munskyddet. Det viktigaste är att smittorisken minskar så att vi får vara friska, och vara glada att det går bra för Spanien om man jämför med andra delar i världen. Visst tycker jag att det är jobbigt eftersom jag har glasögon som alltid immar igen men jag använder munskyddet när det är mycket folk runt omkring och i affärer samt taxi.

3. Jag skulle vilja träffa Antonio Banderas och samtala om hans liv med att öppna restauranger, göra musikaler och fråga honom om livet i Spanien jämfört med USA, om det är bättre. Han har gjort stora investeringar i det spanska näringslivet och kulturen i Málaga. Jag skulle fråga honom om hans framtidsplaner och om det är någon ny film inplanerad – hans framtidsplaner överhuvudtaget, och så också vad han tycker om politiken i Spanien och hur den sköts. 


Nam: Brith Bogårdh
Bor: Kungsör och Fuengirola
Gör: Lärare

1. Jag använder Swish i Sverige och är nöjd med den tjänsten och känner mig trygg. Bizum känner jag inte till.

2. Eftersom Spanien drabbats hårt och äntligen är på rätt väg neråt i antal smittade är det nog klokt att inte öppna upp för mycket och för fort. Ny har vi en säsong då vi även behöver skydda oss mot influensan, som lätt sprider sig. Vårt immunförsvar är kanske inte det allra bästa efter så lång tid med covid19.

Vi har ju tvingats isolera oss och inte fått träffa så mycket folk. Munskydd kan du vara en säkerhetsåtgärd i vissa sammanhang. Hoppas nu bara att alla som inte vaccinerats sig tar sitt förnuft till gånga så slipper vi nog även munskydd i en snar framtid.

3. En middag med min älskade mor Alice som 2005 avled i en ålder av 91 år skulle vara min högsta önskan. Det har hänt så mycket sedan hon lämnade oss och vi skulle nog ha mycket att prata om, både gamla minnen och alla stora förändringar som skett. Jag tror att hon skulle bli glad över att höra om oss barn och barnbarn, hennes barnbarnsbarn. Hon har ju inte ens träffat dem alla. Det svåraste i vårt middagssamtal skulle nog vara att berätta om våldet, ojämlikheten, miljöhoten och egoismen som brer ut sig över hela världen. Hon var en mycket empatisk och klok kvinna och nu när jag själv har kommit upp i ”mogen” ålder förstår jag hennes råd och förmaningar på ett helt annat sätt. Jag känner mig mer och mer lik henne och det är jag tacksam för.


Namn: Monica Silverstrand
Bor: Marbella
Gör: Sjunger, översätter och säljer bostäder

1. Absolut. Jag använder båda men alla verkar inte ha anslutit sig till Bizum än. De flesta med svenskt bankkonto har iallafall Swish. Det underlättar ju väldigt mycket att pengarna överförs i samma sekund som man klickar iväg dem. Och eftersom namnet kommer upp innan man klickar iväg är man ju alltid säker på att de går till rätt konto.

2. Jag har inga som helst problem med att ha med mig ett munskydd som jag kan sätta på mig om jag går in i butiker. Eftersom jag själv fick sjukdomen så sent som för en dryg månad sedan trots dubbelvaccinering vet jag att smittan inte är över på långa vägar. Därför känns det bra att främmande människor i min närhet bär munskydd när vi är inomhus.

3. Elin Wägner, Fredrika Bremer eller någon av de kvinnorättskämpar som vågade och orkade föra kvinnors kamp för rösträtt och jämlikhet. Jag skulle vilja veta hur de orkade stå emot alla som försökte slå ner deras ansträngningar, skakade på huvudet åt dem och deras försök eller hotade dem. Som feminist upplever jag ofta att folk vägrar se att vi faktiskt inte alls är jämställda än. Det finns både män och kvinnor som inte lyckas se hur snett det faktiskt ser ut på många områden. Jag tänker på mäns våld mot kvinnor, maktpositioner och förmåner, otryggheten ute i samhället och så vidare. Det skulle vara oerhört intressant att få veta mer om vilka vägar dessa så oerhört viktiga kvinnor tyckte var mest framgångsrika att gå.


Nam: Tony Söderberg
Bor: Skövde
Gör: Kundservicechef på Mio 

1. Ja, jag nyttjar det väldigt mycket och har inga skäl att inte känna mig trygg med att det skulle vara säkert och fungera

2. Enligt de forskningsrapporter som på senare tid redovisat munskyddens effekt kan jag förstå att de vill hålla kvar vid munskydd ytterligare en tid. Däremot används de många gånger inte på rätt sätt och har nog blivit lite slentrian så hur pass effektivt det verkligen är i vardagen är kanske mer tveksamt.

3. Att äta middag med en död person känns inte så lockande 🙂
Jag väljer att leva i nuet och tar den middagen, som jag eventuellt missade med en nu död person, och äter den med dem jag har omkring mig i dag i stället.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.