En dag med – Karin Ingerström- Det är många som har pratat med henne, men få vet hur hon ser ut

En dag med - Karin Ingerström- Det är många som har pratat med henne, men få vet hur hon ser ut


Alla som har en försäkring i det spanska försäkringsbolaget Cogesa, har med all sannolikhet talat i telefon med Karin Ingerström. Det är hon som har hand om de skandinaviska kunderna. Hon bor inte på Costa del Sol, utan i Barcelona där huvudkontoret ligger.
"Förutom huvudkontoret har vi bara kontor i Madrid och på Mallorca. Men precis som mycket annat idag arbetar vi på distans och man behövs inte ses över ett skrivbord för att kontakten och arbetet ska fungera. Det mesta sköts ändå via telefonen. Däremot är det viktigt att man får tala sitt eget språk, inte minst när det gäller försäkringar."
Det är många svenskar som har valt att använda sig av Cogesas tjänster och försäkringar.
"Jag får många frågor om våra sjukförsäkringar, men också om vår nya försäkring som hjälper till vid dödsfall om den avlidne ska begravas i sitt hemland. Hemtransporten kan bli väldigt dyr utan försäkring. "

Barcelona eller Málaga
Det var under en påsk för några år sedan i Barcelona som hon bestämde sig för att flytta söder ut.
"Innan jag flyttade hit fick jag höra hur långsamt allt gick i Spanien. Alltifrån postgången till hur spanjorerna rör sig. Men det var inte så farligt som jag trodde”, säger hon och skrattar.
För att lära sig spanska gick Karin på en tre månaders intensivutbildning i Málaga.
"Jag tycker verkligen om Málaga, men jag föredrar Barcelona. Det är en större stad som har "allt". Men Málaga är mer avslappnat och människorna öppnare än i Barcelona, som är mer internationellt och mindre traditionellt."
Men det är inte bara fördelar med att bo i Barcelona.
"Förutom att man ska lära sig kastilianska måste man också lära katalanska. Om man ska göra en jämförelse är skillnaden ungefär som mellan svenska och
danska. Det är lättare att läsa danska än att förstå talspråket om man inte är insatt i språket. Så är det med katalanskan också."
Efter tre år i Barcelona talar Karin de båda spanska "språken".

Umgås med spanjorer
När man pratar med Karin förstår man att hon snabbt har kommit in i samhället och verkligen ansträngt sig för att bli integrerad.
"Till skillnad från en del andra började jag med att umgås med spanjorer för att få vänner och lära mig språket. Efterhand har jag lärt känna andra utlänningar. Det finns en hel del svenskar i Barcelona men det är inte organiserat på så sätt att man träffas på särskilda klubbar eller föreningar."
Det pratas mycket om att det är så dyrt i Barcelona. För att få ner boendekostnaden delar Karin lägenhet med en kompis från Belgien.
"Visst är det dyrare här men inte värre än i de skandinaviska länderna. Men skillnaden är så pass stor, att när spanjorer från södra Spanien kommer till Barcelona reagerar de på priserna. Och det gäller inte bara boendet utan prisläget generellt."
Men det är inte bara prisnivån som skiljer Katalonien från övriga Spanien.
"Man kan väl säga att det finns två typer av katalaner. Det finns de som bara talar katalanska och verkligen månar om språket och kulturen. De är mycket stolta, som jag tror man blir om man är en minoritet. Sedan finns det såklart de som inte är så bundna till det katalanska, som talar kastilianska och till och med kallar sig för spanjorer."
Men om Karin får välja ett favoritställe i Spanien blir det Granada.
"Dit återvänder jag mer än gärna. Jag blev väldigt förtjust i Alhambra, gamla stan och de smala gränderna"

 

Fakta om Karin Ingerström:

Född: 1982
Stjärntecken: Vädur
Familj: Mamma, pappa och lillebror Johnny som bor i Finland samt lillebror Johan som är bosatt i Stockholm
Hobby: Resor, litteratur, språkstudier
Roligaste du någonsin gjort: Min resa till Brasilien
Favoritmat och dryck: Jag tycker om många olika sorters mat, men mitt favoritkök är det thailändska

Karin: Min dag

06.30 Vaknar, duschar och gör mig i ordning. Sedan äter jag frukost som nästan alltid består av flingor, ett glas vatten och en kopp te.
07.30 Promenerar till jobbet, det tar ungefär en halvtimme.
08.00 Anländer till kontoret. Lyssnar på alla meddelanden som lämnats på telefonsvararen, läser all inkommande mail och går igenom det som skall göras under dagen. Därefter öppnar jag telefonlinjen och börjar ta emot samtalen som kommer in. Samtalen kan handla om många olika saker. Det kan vara en person som önskar information om försäkringarna vi erbjuder. Det kan också vara en som redan är kund. Vi hjälper våra kunder med allt från att göra ändringar i sin försäkring till att ordna en ”fullmakt” från försäkringsbolaget för en viss behandling eller undersökning. Jag är dagligen i kontakt med försäkringsbolaget Caser, samt de olika klinikerna som samarbetar med oss. Vi förstår att det många gånger är svårt att förstå hur det hela fungerar. Försäkringar fungerar ju lite annorlunda här än vad vi är vana vid.
14.00 Äter lunch hemma. Jag föredrar att åka hem och avnjuta lunchen på min balkong. Hemma har jag alltid förberett pasta, grönsaker eller olika soppor.
16.00 Återvänder till jobbet. Svarar på kundernas frågor per telefon och mail. Jag arbetar också kontinuerligt med att förbättra den information som vi sänder till våra kunder.
18.00 Avslutar jobbet för dagen. Promenerar hem.
18.35 Äter mellanmål som normalt består av smörgås eller frukt samt en kopp kaffe. Läser sedan en bra bok. Jag är en flitig läsare och litteratur är min stora passion. Jag gillar speciellt engelsk litteratur och historiska romaner. Jag läser också många faktaböcker och surfar på nätet för att lära mig nya saker.
21.30 Tillagar och äter middagen. Jag kör med spanska tider. När jag först kom till Spanien tyckte jag att det var alltför sent att äta vid nio-tio tiden som spanjorerna gör. Efter att ha bott här några år har jag dock märkt att det passar mig utmärkt att äta sent på kvällen. Jag är en nattmänniska och tycker det är jättetrevligt att äta någonting medan jag ser en rolig film eller TV-serie. Min kvällsmat består oftast av kyckling, grönsaker, ris och pasta. Jag skulle gärna äta mera fisk, men det blir oftast kyckling och wok eftersom det går så snabbt att tillreda.
00.00 Lägger mig.

Några snabba med Karin:

Hur ser en perfekt ledig dag ut för dig?
Den skulle börja med att jag vaknar utvilad och äter frukost ute på balkongen. Sedan skulle jag ringa och prata med min familj. Till lunch skulle jag tillaga något exotiskt, gärna indisk mat. Efteråt skulle jag promenera in till Barcelonas centrum och iaktta all liv och rörelse ute på gatorna. Sedan skulle jag avnjuta en kall öl på en terrass tillsammans med en god vän. Senare på kvällen skulle jag gå på restaurang i sällskap med en grupp vänner.

Hur tror du man ska göra för att uppnå sina drömmar?
Det viktigaste är att tro på sig själv. Man skall inte lyssna på folks negativa kommentarer. Det kommer alltid att finnas personer som ogillar det man gör. Man skall lita på sina instinkter i stället. En annan sak som är viktig är noggrann planering, hur ser vägen dit ut? Var envis och ge inte upp.

Vad är det bästa med Spanien?
Klimatet, kulturen och spanjorerna själva förstås. De är riktigt härliga och glada människor, tycker jag. Jag trivs i deras sällskap.

Vem skull du kunna tänka dig att vara för en dag?
Jag skulle nog inte vilja vara någon annan än mig själv. Jag skulle inte gilla att vara berömd och få en massa uppmärksamhet hela tiden. Frihet är något jag värdesätter enormt mycket.

Vill du komma i kontakt med Cogesa?

Cogesa
C/Diputació 262
08007 Barcelona
Tel: 933 424 896
Fax: 933 183 398
E-mail: spaniaforsikringen@cogesa.com
 

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.