IN VINO VERITAS Champagne vs Cava

IN VINO VERITAS Champagne vs Cava


Denna mytomspunna dryck som gör folk alldeles tokiga, och som passar till så mycket att äta.
Vad är då skillnaden mellan Champagne och Cava? Jo denna på båda sätt lika tillverkade dryck består i att champagne ligger i ett distrikt eller landskap som heter Champagne. Cava är det spanska ordet för ett mousserande vin gjort på samma sätt Methodé champenoise. Champagne får det bara heta om det är gjort i Frankrike och just i området Champagne, har jag klartgjort det tydligt nog nu?? Vi återgår till ”äkta varan” champagne, får bara göras på tre olika druvor. Den vanligaste är Chardonnay sedan Pinot Noir och den minst använda druvan är Pinot Meunier. Det är vanligast att man blandar de olika druvorna, men det förekommer att man använder enbart den vita Chardonnay druvan, då kallas champagnen för Blanc de blanc. Använder man de röda druvorna Pinot noir eller Pinot Meunier, kallas den Blanc de Noirs. DO Cava är inte som i Frankrike och champagne, hänvisade till ett specifikt område, utan till att man gör på samma sätt som Methode Champenoise. Du hittar Cava från Rioja, Navarra, Aragon, Utiel-Requena och i Katalonien, där ca 90 % av all cava görs i DO Penedés. Till Cava får man använda följande druvor, Parellada, Macabeo, Xarel-Lo, Chardonnay, Monastrell och Pinot Noir. Cava kommer från Katalanskan och betyder källargrotta . Först så gör man ett vanligt stilla vin, när det är färdigt tillsätter man socker och lite jäst och låter den ligga ca 9-12 månader, vill man göra en reserva eller liknande låter man vinet ligga i två-tre år. Det är vad man kallar den andra naturliga jäsningen och det är den som ger det ”mousserande” i vinet. Man kan i andra länder som i Sverige, tillsätta Co2(kolsyra) direkt i vinet, som på exempelvis Amadeus. Det gör man även på lite enklare mousserande viner i Tyskland.
Viner ligger nu på flaska och i speciella ställningar som kallas pupitre, där flaskor reses upp sakta sakta för att efter en tid stå upp och ner med halsen neråt. Flaskorna eller halsen kyls ner kraftig till -4 grader och man tar på så sätt bort alla rester som sjunkit ner i halsen på flaskan. Därefter tillsätter man lite vätska med olika mängd socker som styr vad det kommer att kallas. Brut Natrure är den torraste cava du kan dricka, eller Ultra Brut på franska, sedan heter de följande på Spanska Extra brut, Brut, Extra sec, Sec, semi sec och sist och sötast Dulce. Den cavan som dricks mest i Sverige är en lite halvsöt semi sec.
 

Maten till Champagne eller cava
Om vi pratar mat och mousserande vin tycker jag den skall vara torr. Den passar till det mesta vad som gäller fisk och skaldjur, lax, ostron, räkor, löjrom, you name it! Vi hade en vinprovning för munskänkarna i Hunnebostrand i Sverige för två år sedan som var beställd till SILL, och gissa vad som blev favoriten bland alla deltagarna? Jo, en Cava reserva från Penedés. Så man skall inte vara rädd för att prova den med olika maträtter. Men framför allt är ju Champagnen eller Cavan en festdryck som inte behöver ackompanjeras med mat, utan bara avnjutas som den är!! Om jag måste välja av Champagne eller Cava, så tror jag att en bättre Cava Brut Nature är bättre än en ”vanlig Champagne” är. Får jag välja tar jag gärna en Champagne Gran Cru Brut från Byn Verzenay, både Thierry Perrion och Quenardel gör fantastiska champagner. Blir det Cava tar jag gärna en Agusti Torelló Mata, Gran reserva brut nature eller Rabetllat i Vidal brut nature.
Lycka till med nyårsvalet av dryck, en av de viktigaste sakerna är dessutom de personer du skålar med. Vänner är det bästa man har och dom skall man vårda ömt!
 

 

Av Dan Olsson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.