Ett av Spaniens bästa vindistrikt är Rueda utan jämförelse, tar man till produktion i mängd outstanding. Rueda ligger i Valladolids kommun i landskapet Castilla & Leon (se karta). Odlad yta ca 12.000 ha . Och den gamla klassikern gäller, alla är där !! Vadå alla är där?? Jo, alla stora vinmakare från andra olika distrikt som Rioja, Ribera del Duero, Priorat, alltså regioner som själva inte kan producera bra gott vitt vin. Idag gäller för bodegorna att kunna presentera ett så komplett sortiment som möjligt alltså med både rött, vitt och rosé vin, men även söta viner. I Rueda finns bodegor som Marques de Riscal till exempel och dom har varit där länge och gör bra vita viner. Protos är där, Prado rey är där , Domecq är där bara för att nämna några.

Druvorna
Här liksom i andra distrikt görs vitt vin med på förhand ett urval av olika druvor. Den mest kända druvan är utan jämförelse Verdejo den kom från Afrika på 1000 talet och har blivit den största druvan i distriktet. Sedan kommer Sauvignon Blanc som ursprungligen kommer från Frankrike och Viuran eller Macabeo som den också heter som är stor både i Rioja och Valdepeñas. Man odlar också Palomino fino, som man använder till sherry tillverkning i första hand även brandy framställning. Man gör vanligtvis druvtypiska viner, vilket betyder att de innehåller druvan till 100%, men även ett vin som heter Rueda. Det betyder att vinet måste innehålla minst 50% Verdejo och sedan kan blandas med både Sauvignon Blanc, Viura och Palomino, dock inte i så stor utsträckning.

Viura
Om man ser till karaktären av de olika druvorna så är den lite tuffare Viuran fyllt med kryddor och frukt, man brukar till och med säga när man skall hitta en Verdejo i glaset att det skall dofta kattpiss och armsvett. Vilket naturligtvis inte gör att vinet smakar detta om det nu är så att man smakat dessa s.k. dofter. Verdejon har lite mer citrus karaktär med mycket krusbär och grape, smakrikt och krispig torr avslutning gör att det tar emot fiskrätter med lite kryddor perfekt. Är man van vid lite snällare viner skall man kanske inte börja med en Verdejo då syran är ganska bra markerad.

Sauvignon Blanc
Importerad från Loiredalen i Frankrike och med lite mer blommigare doft än sin kompis Verdejo. Man hittar lite mer orientaliska dofter som ananas, banan, lite svart vinbärsblad, smaken likaså. Passar utmärkt till räkor, alltså svenska räkor då men lite sälta i, vi använder detta vin på våra kräftskivor dessutom då det passar föredömligt. Alltså ett skaldjurs vin först och främst.

Rueda vinet
Blandningen i Rueda vinet, alltså 50 % Verdejo uppblandat med lite Viura eller Sauvignon Blanc är kanske det vin som är lättast att dricka om man inte är så van. Du kan nu tänka dig doftmässigt en blandning av de druvor jag har beskrivit Det passar dessutom till det mesta i lättare fiskväg i medelhavsköket, grillade fiskrätter vid stranden sallader osv.
Alla dessa viner skall serveras ca 7-11 grader:
Du kanske undrar varför jag kallade det här Rueda vs Vatten? Jo, det beror på att det är ju egentligen nu vi skall äta fisk och skaldjur då vattnet är kallt, för då blir ju fiskarna som godast, och varför inte dricka Rueda då ! Och glöm inte bort, varannan vatten !
Dan Olsson din vän i vinets värld.

Av Dan Olsson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.