IN VINO veritas december 2010

Ja nu var det ju snart jul igen och den goda julmat-en. Som vanligt kommer många att till sillen ta lite öl och snaps, men det finns dem som tycker att det blir lite för starkt och hellre vill ha lite vin. Och varför inte, det finns massor med goda viner till sillen och massor med röda viner till vårt svenska tapas bord som man ändå måste säga att vårt julbord är! Om vi börjar med vin till sillen så finns det ju två sorters sill som brukar stå på julbordet och det är klar sill som kryddsill och löksill samt senaps sill , curry sill och skärgård sill som är av den krämigare sorten.

Under en ”vetenskaplig” vinprovning med munskänkarna i Hunnebostrand i Sverige med ett 80-tal medverkande, så kom vi fram till följande slutsats.
Till nästan all sill , alltså både klar och krämig sill passade ett halvtorrt vitt vin, bäst Libalis gjort på druvan moscatel de grano menudo, malvasia viura, strax följt av en lagrad Cava typ Bohigas med lite ekfats toner, druva chardonnay . Äter man bara klar sill så var det inte så dumt med en Chablis premiere cru. Det är även något som japanerna dricker till sin sushi. Det skall då vara en som är en blandning av lite fatlagrat samt lite ståltanks vin. Alla dessa viner skall naturligtvis serveras kalla, så som snapsen. Och som den gamla sägen säger, champagne går genomgående på ett julbord !

Schnappsen
På tal om snapsen, den är ju roligast att göra själv och det finns ju lika många sätt att göra den som det finns tomtar på loftet. Vad som är viktigt att påtala är vikten av att ha en bra vodka helst destillerad 3-4 gånger. Det finns många att välja mellan det finns en Smirnoff, en Grey Goose, en Cape North. Alla dessa är i olika prisklasser så det är bara att välja vilken man vill ha. Du har säkert något ställe du köper kryddor , ett som har hur mycket som helst är Merca centro vid tågstationen i Fuengirola. Där är det bara fantasin som sätter gränser i ditt val av krydda. Dra inte på för mycket i början utan lägg i lite och prova dig fram. Jag brukar göra en Citronsnaps och det går fort och lätt. Ta en citron skala den med en osthyvel och lägg i skalet två tre dagar, sedan smakar du av och ser om du vill ha den starkare. Då bara lägger du i skalen ett par dagar till. Anis är en annan krydda som du kan köpa och lägga i. Som sagt det är bara fantasin som sätter gränser! Titta bara på Smirnoffs eller Absoluts sortiment, dom har massor av olika snapsar till och med hallonsnaps , men där går nog min gräns !!!

Vill du inte göra den själv tycker jag mycket om OP Andersson och Gauffins Dubbelblandning och av de norska är ju en Gammel Opland aldrig fel, och skal vi snakke dansk blir det väl en liten Ålborgs Jubileums Akvavit.

Julbordet i övrigt
Vad man bör tänka på är att julbordet innehåller så många olika rätter och kryddor så om man tar ett vin med många olika druvor i blandningen så finns det säkert en i blandningen som gifter sig med maten. Vi brukar ha ett vin som heter Barbazul med 4 druvor i blandingen. Där finns Garnacha, Cabernet Sauvignon, Shiraz och Merlot och i den blandningen har du allt du kan önska dig. Har man mycket griskött som är ganska vanligt i många familjen, jag tänker då på korv, köttbullar, revbenspjäll, viner som passar till det finns i massor, Tempranillo (Rioja)och Shiraz (Sydafrika) druvan är två. Till anka och gås om man har det kanske man skall välja en Merlot. Till lammet som många har på jul är ju en lagrad Tempranillo (Ribera del Duero) kanon eller kanske en Cabernet sauvignon (Chile). Har man mycket kryddor i maten så kan man

naturligtvis ha ett litet fruktigt vitt med liten sötaktig touch , varför inte ett vitt på druvan Torrontes och då från där den trivs bäst i Salta, Argentina på mycket hög höjd . Fortsätter man till desserten på jul med lite goda ostar som Manchego eller Brie och Gorgonzola vill man kanske skoja till det med varför inte ett Amarone vin, det är ju bara jul en gång om året!! Skall du ha en riktigt god Amarone så lägg 30 € minst.
Låt mig få önska er alla en riktigt god jul och kom ihåg livet är för kort att dricka dåligt vin!

Dan Olsson din vän i vinrankans tecken.

Av Dan Olsson, Golf & Vinos

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.