Ökengolf och billig greenfee på Costa Blanca

Ökengolf och billig greenfee på Costa Blanca

Om du vill spela golf på väg norrut, eller när du är på väg tillbaka till kusten efter semestern i Skandinavien, kan jag föreslå ett stopp i Almeríaprovinsen och på Costa Blanca. Där finns det många fina golfbanor.

Om du kommer från Costa del Sol ska du köra mot Almería. När du kommer till Almería är det ca 40 minuter med bil till resorten. Du ska köra på E15 förbi Cabo de Gata National Park och de fina Cabrera bergen, så kommer du till Almanzora. Därifrån fortsätter du vidare till Villaricos och till The Desert Spring Resort.
Desert Spring har vunnit titeln som Europas bästa familjeresort med en championship-ökenbana, med mer än 300 hektar i ett område med bebyggelse nära staden Cuevas del Almanzora. Innan man byggde resorten här odlade man meloner och tomater i området.
Byggandet av resorten började 1999 och det var den brittiska amatörspelaren Peter McEvoy som stod för masterplanen av resorten. Det bestämdes att byggandet fick vara högst 15 % av bruttoarealen.

Desert Spring Golf Course
Om du någon gång har funderat på att spela ökengolf, t ex på banorna i USA (Kalifornien och Arizona), så har du här en fantastisk möjlighet att spela ökengolf i Spanien, och kvaliteten är precis lika bra som på banorna i USA.
Projektet stod färdigt 2001 med Peter McEnvoys 18 håls golfbana, par 72 med en längd av 5694 meter från gul tee och 5134 meter från damernas tee, som här är gröna.
Aldrig har jag spelat på en golfbana där man ska tänka efter och behöver en plan över hur man ska spela hålet. Banan är designad så att det finns gräs på teerna, fairway och greenerna, men planteringar med kaktusar gör att om man inte träffar bollen rätt, kommer man att ligga i planteringen eller sand/jord eller vatten. Denna annorlunda golfbana har inhyst många internationella turneringar och 2004 var den värd vid Spanish Amateur Open.
Golfbanan på Desert Spring heter ”The Indian Course”. En av de roliga sakerna med att spela denna bana är att man har namngett varje hål, namn som passar hålet väldigt bra. De 18 hålen heter följande: hål 1 Cactus Point, hål 2 Gulch, hål 3 Crazy Horse, hål 4 Cinch, hål 5 Notch, hål 6 The Gambler, hål 7 Tequilla, hål 8 Head Dunk, hål 9 Hacienda, hål 10 Eagles Back, hål 11 Bones, hål 12 Chiquita, hål 13 Oh Mama, hål 14 Tiburon, hål 15 Abyss, hål 16 Red Rock, hål 17 El Burro, och hål 18 Last Chance. Du tvingas till att planera hur du vill spela hålen. Låt mig ta hål 6 The Gambler. Om du inte kan driva 180 meter, så kommer du få problem, men om du har en strategi, enligt vilken du vill driva 150 meter, så är du ”safe”. Sådana beslut måste du ta varje gång du slår ett slag.
Banans tillstånd är fantastisk, men jag rekommenderar att man innan man börjar spela kommer överens om speciella dropregler, då man kommer att hamna på ett stenigt underlag flera gånger. Om du slår till bollen, som du ska enligt golfreglerna, förstör du dina järn och det är ju inte meningen att man ska göra under en golfrunda. Så kom ihåg att du MÅSTE köpa en goldguide.

Restaurang – Fitness
När man har spelat denna golfbana som lika gärna kunde ligga i USA, kommer man till klubbhuset och restaurangen. Om du hade gått dit med en bindel för ögonen skulle du tro att du var i Sydafrika. The Crocodile Club, som restaurangen heter, är byggd som en afrikansk farm med pool, jacuzzi, poolbar, lekplats och spelmaskiner.
The Sierra Sports och Fitness Club har alla träningsmaskiner både inomhus och utomhus. Det finns också paddle tennis, vanlig tennis och fotbollsplaner. Det finns också möjlighet till att hyra mountainbikes.
Personalen på denna restaurang gör att den verkligen förtjänar en stor ros.

Miljö – Service
Man har designat en golfbana av toppkvalitet och naturen här är formidabel. Men hänsyn till miljön, t ex genom återanvändandet av vattnet som man använder i sjöar och floder, har resulterat i flera miljöpriser. Det är en helt annorlunda känsla att vara på Desert Spring.
Personalen på klubben, caddymaster, restaurang och greenkeeper vet vad en modern golfare vill ha; vänlighet, bra service och rimliga priser – nämligen Value for Money.

Priser
När man planerar att åka till Desert Spring är det mycket viktigt att man besöker deras hemsida: www.almanzora.com och tittar på de speciella erbjudandena som de hela tiden har.

Costa Blanca
När man besöker Costa Blanca för att spela golf är det viktigt att man planerar sin golfresa väl. Här finns det riktigt många golfbanor – både bra och dåliga.
Jag fick en lista över de 10 bästa golfbanorna av Costa Blancas golfexperter och från den valde jag dem som jag tyckte verkade mest intressanta för En Suecos läsare.

Las Ramblas
Denna golfbana öppnade 1991 och ligger 9 kilometer från huvudvägen N 332 Torrevieja – Cartagena. Den är 5770 meter från vit tee, 5679 meter från gul tee och 4761 meter från röd tee. När du spelar denna bana måste du tänka dig för innan varje slag. Plantagen är fantastiska, med mycket vatten och varje hål har olika planteringar och det gör denna bana svår.
Det är en typisk manlig bana, då man från teeplatserna slår ut över många gropar och diken. Även om damernas teeplats är placerad längre fram, så att det blir en kortare bana, är den mycket svår för dem, som inte slår lika långt som herrarna. Utöver det tillkommer att man från tee har många blindhål. En spännande och krävande bana.
Banan är designad av Pepe Gancedo som kallas ”El Picasso del golf Español” och han har gjort en superbana som måste testas när man besöker Costa Blanca. Normalpriset under högsäsong är 50 euro och 38 euro under lågsäsong. Om man vill spela under sommaren mellan kl. 10.30 – kl 15.00 är priser 30 euro. Detta erbjudande är helt enkelt ”value for money”.
Klubbhus, restaurang och caddymaster låg när jag var där i ett vanligt hus, då de var i full gång med att bygga ett fint, stort klubbhus.

El Campo de Golf Villamartin
Villamartin ligger mycket nära Las Ramblas och är den äldsta banan i Alicanteprovinsen. Den öppnade 1972 och är designad av den berömda Mr. Putman. Det är en mycket lång bana, 6132 meter från vit, 6037 meter från gul och 5259 meter från röd tee. Banan har en bra design och hålen är mycket varierande, men banan saknar underhåll. Man har svårt att underhålla denna gamla bana, som ligger i ett mycket naturskönt område, men det är en bana som damerna älskar. Banan är trött och sliten och det är helt oförståeligt att greenfee priserna är dyrare här än på Las Ramblas. Normalprisen under högsäsong är 55 euro, 40 euro under lågsäsong, och 30 euro om du spelar under sommarsäsongen mellan kl 11 och 15.
Det absolut svåraste och mest intressanta hålet är nr. 15, ett par 5 hål på hela 515 meter med vattenhinder på fairwayens vänstra sida. Man är lycklig om man får en bogey på detta hål. Även om banan är gammal, kunde man gott och väl ställa upp en bänk, bolltvätt och papperskorgar, men det har man inte gjort.
Företaget Quare, som äger Las Ramblas och Villamartin, har stora planer och är mitt uppe i att bygga de nya klubbhusen på båda banorna, och under tiden får man nöja sig med tillfälliga faciliteter.

Av Stig Wiberg

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.