Tid till att boosta ditt immunsystem

På väg hem efter en kort semester fick jag en känsla av att de flesta medpassagerare på flyget var förkylda, runtomkring mig nös, hostade och snöt sig människor hela tiden. Då var jag verkligen glad för att jag redan hade börjat stärka mitt immunförsvar. Min erfarenhet är att de flesta vintersjukdomar börjar göra sig påminda efter höstdagjämningen och en kort tid därefter, t ex lunginflammationer, vanliga förkylningar, bihåleinflammationer, halsfluss m.m.
Vårt immunförsvar ska skydda oss från alla möjliga diverse åkommor. Utöver att klara av akuta bakterie- och virusangrepp ska det få bukt med gamla infektioner samt rensa ut gifter och föroreningar som trängt in genom slemhinnorna.
Grovt kan vi dela in immunsystemet i två delar, nämligen det medfödda immunsystemet och det immunsystem som du själv bygger upp med tiden. Ett av de bästa sätten att få ett bra immunsystem är att stärka det medfödda, då det är kroppens första starka sida mot infektionsangrepp. Vi skapar oss ytterligigare immunitet när vi utsätts för virus, bakterier och vaccin.

Man tror att det medfödda immunförsvaret skyddar oss i 99 fall av 100 mot ovälkomna mikroorganismer. Därför anser jag att det är speciellt viktigt att stötta mitt medfödda immunsystem, vilket jag för med olika kosttillskott, varav selen, vitamin-D3 och Beta-Glucan från Pharma Nord är de viktigaste, och det är också dem som många människor har brist på.

Beta-Glucan är nog det som är minst känt, men som absolut är en av de verkligt starka kosttillskotten som boostar ditt immunsystem
Beta 1.3/1.6 glucaner är ett naturligt förekommande komplex av sockerämnen som utvinns från olika jäst- och svamparter. Det ska inte förväxlas med arterna från vete och kornprodukter, som har en helt annan kemisk struktur. Beta-Glucans uppgift är att aktivera de naturliga mördarcellerna, makrophager m.m., som är en del av et medfödda immunförsvaret. Ämnets effektivitet och säkerhet som förebyggande har blivit bekräftat i många olika tester. Dessvärre har en del av produktionen av våra matvaror och vår tillredning av dessa reducerat nivåerna av Beta 1.3/1.6 glucaner ganska väsentligt. Därför kan det vara en mycket god idé att ta ett tillskott av denna produkt för att verkligen stärka sitt immunförsvar riktigt ordentligt.

När ska man ta Beta-Glucan?
Enligt mig kan det vara ett bra kosttillskott i både förebyggande syfte, om du får en infektion, och efteråt, för att inte få infektionen igen. Om du t ex väntar på att du ska läggas in på sjukhus så kan det vara bra att ta innan du läggs in för att hjälpa kroppen att orka stå emot eventuella sjukhusbakterier. Om jag vet att jag ska på besök i ett område där de t ex har haft svininfluensa eller om en epidemi skulle bryta ut, är det ett av de kosttillskott som jag skulle placera i toppen av min prioriteringslista. Att resa är en stressfaktor, och även om man har en härlig semester som väntar så skulle jag börja ta produkten ett par veckor innan avresa. Doseringen är 2 – 4 tabletter om dagen. Om du har en stressig vardag, eller om du inte är pur-ung längre, så kan det också vara en bra idé att ta detta tillskott.

Selen är också en viktig komponent i immunsystemet. Man har med tiden upptäckt att de flesta europeiska länders mat innehåller för lite selen pga. jordbruksförhållandena samt våra matvanor. Därför kan det vara en bra idé att kombinera den dagliga vitamintabletten med lite extra selen. Många experter är eniga om att ca 100 – 200 mcg är en bra strategi för att stärka immunsystemet.
Selen är en av kroppens starkaste antioxidanter. Det kan vara bra att samtidigt ta E-vitaminer då dessa arbetar nära varandra. Många geografiska studier visat att de människor som får för lite selen har större risk att utveckla cancer.
Selenfrämjar T-mördarcellerna och makrofagerna i vårt medfödda immunsystem. Som en positiv bieffekt har det visat sig att om man har tillräckligt med selen i kroppen, så kan det bidra till att förebygga förslitningar i knäna.

Vitamin D3 – solskensvitaminet – stärker immunförsvaret markant. D-vitaminet utvecklas i kroppen har blivit betraktat som ett hormonliknande ämnen. Vi kan själva utveckla D-vitaminer genom huden med hjälp av solljus. Men många undersökningar genomförda på olika platser i världen visar att mer än hälften av befolkningen har för lite D-vitamin i kroppen. Det är viktigt med ett tillskott av D-vitamin för att kunna hjälpa immunförsvaret då det har visat sig att det har en nyckelfunktion för att kroppen ska kunna försvara sig. Ju äldre man blir, desto mindre D-vitamin utvecklas genom huden, orsaken är att huden blir tunnare och tunnare med åren. Om du får kolesterolsänkande medicin, så är det viktigt med tillskott av kolesterol då D-vitaminet i huden skapas av kolesterol.
Det har visat sig att behandlingar med D-vitamin sänker risken för luftvägsinfektioner och virus ganska betydligt, och om vi har tillräckligt med D-vitamin i kroppen minskas också risken för influensa ganska kraftigt. Du kan få i dig D-vitamin genom att äta äggula och fet fisk. Är du en strikt vegetarian bör du vara speciellt uppmärksam på om du får tillräckligt med D-vitamin. Det samma gäller om du hör till den äldre generationen eller om du lider av benskörhet.

C-vitamin bör inte heller glömmas bort då det har stor betydelse för vårt immunsystem. Det skyddar mot virus, bakterier och andra ovälkomna mikroorganismer. Det ökar halten av vita blodkroppar och hjälper till att främja bildandet av antikroppar. Bara genom att ta 550 mg C-vitamin dagligen ökas blodets innehåll av den starka antioxidanten glutation med upp till 50 %. Glutation spelar en mycket viktigt roll för hur väl vårt immunsystem fungerar.

Som jag alltid säger så är basen utgörs av en starkt och lättupptag vitamin. Och mineralprodukt, t ex Omnimin, Mivitotal, Multivitamin/mineral, Spektro m.m.
Var också noga med att få en bra grund med essentiella fettsyror som t ex Epa – Gla plus, fiskolja, Cardiomega, Krill m.m.

Av Anni Dahms, Annis Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.