Vad går du och tänker på just nu?

Vad går du och tänker på just nu?

Hej Johanna, du går snart ut gymnasiet, vad upptar dina tankar mest för tillfället?
Oj, det är mycket just nu. Jag håller på att planera skolbalen, studenten och pappas 50-årsfirande. Samtidigt studerar jag och vill ha tid till att gymma och sola också.

Vad har du för planer efter studenten?
Då ska jag flytta till Stockholm, jag är ju svensk men har egentligen aldrig bott i Sverige. Där har jag fått sommarjobb på en restaurang. Jag har genom skolan ett stort nätverk av vänner i Sverige då så många elever har kommit och gått genom åren. Men jag drömmer lite om att hitta en fast punkt med fasta vänner. Sedan får jag se vad jag gör efter sommaren. Jag vill bli läkare, men det är jättesvårt att komma in på utbildningen, så jag kanske kompletterar mina studier för att komma in på läkarlinjen. Jag har alltid varit intresserad av kroppen, bakterier och biologi, och så tycker jag om kontakt med människor, så ja, det är läkare jag vill bli.

Är du orolig för framtiden?
Jag är orolig för att inte komma in på läkarlinjen. Men pappa påminner mig hela tiden om att man aldrig ska ge upp, även om det så ska ta mig 14 år att komma in. Och jag vill inte ge upp heller!
Sedan är jag orolig över att för första gången i mitt liv bo och sköta min ekonomi helt själv när jag flyttar till Stockholm. Jag har aldrig tagit ett sådant ekonomiskt ansvar tidigare och nu ska jag sätta mig och göra en privatbudget! Tänk om jag sitter i min lägenhet och med bara burktomatsoppa att äta och inte har något jobb!
Skulle jag inte komma in på läkarlinjen i Sverige får jag väl göra som många andra och söka utbildningen utomlands, kanske i Barcelona eller Granada.

Arbetslösheten i Spanien ökar stadigt och situationen i är svår i hela Europa. Är du orolig för att inte få jobb när du är färdigstuderad?
Ja, jag är väldigt rädd att inte få jobb, vilket är en av anledningarna till att jag flyttar till Sverige. Jag har ju aldrig jobbat tidigare och jag tror att det är lite flexiblare i Sverige med att anställa folk utan erfarenhet.
Men som läkare tror jag inte att det är svårt, det är ju brist på läkare i alla europeiska länder.

Vad tror du man skulle kunna göra för att förbättra situationen på arbetsmarknaden?
Svårt att säga. Ungdomar har det ju extra svårt i Spanien, arbetsgivare kräver ju erfarenhet. Företag bör dra ned på kraven. Kanske ha provanställningar under längre tid och kanske med en lägre lön, för att man ska få en chans att få erfarenhet och komma in i ett företag. Sedan är det kanske så att ungdomar måste börja acceptera ”lägre” tjänster för att komma in på arbetsmarknaden, för att sedan arbeta sig upp.
Jag är ärligt talat inte så insatt i frågan.

Sommartid kan man i dagstidningar ofta läsa om ungdomar som reser på arrangerade fylleresor kring Medelhavet. Vad är ditt allmänna intryck av detta?
Fuengirola är en av de städer som tar emot störst antal ungdomar för att festa. Det är ju kul att själv festa, men tråkigt när människor dricker för mycket och stör andra. Dock är ju Costa del Sol beroende av turister och dessa människor bidrar med mycket pengar.

Du har levt på kusten hela ditt liv, hur är det med festandet egentligen?
Festandet här är musik, drinkar och alla har jättekul. Men i mörkret av det finns våldtäkter, droger, rån och misshandel. Då svenska ungdomar inte är integrerade i samhället samt att vi utmärker oss genom våra utseenden, samt att vi ofta har bättre med pengar, blir vi lättare offer för den kriminella världen. Spanska ungdomar dricker inte själva mycket, det är fult för dem att vara fulla, så oftast är det andra som skapar problem.
Jag har klarat mig ganska bra då jag kan spanska och då jag backar ur situationer.

Vad har du för mobiltelefon?
iPhone4.

Vilken app använder du mest för tillfället och varför?
Jag använder min mobil jättemycket. Facebook, Skype, Viber, WhatsApp och kalendern. Jag kommunicerar hela tiden genom min mobil med vänner och familj och håller mig uppdaterad. Jag är inloggad på Facebook hela tiden, för att hela tiden se vad som händer. Facebook är som ett beroende.

Vad gör dig mest glad just nu?
Solen, och att jag nyligen fått körkort!

Johanna kortfattat om sig själv
Jag föddes på kusten, men när jag var fyra månader gammal så flyttade familjen till Sverige. Där bodde vi i tre och ett halvt år innan familjen flyttade till Valencia. Efter bara ett halvår där flyttade vi tillbaka till Costa del Sol och här har jag bott i totalt ca 15 år.
Annars är jag en person som alltid har haft höga mål och drömmar och har alltid varit ambitiös. Sedan sjunde klass har jag velat bli läkare. Jag har alltid tyckt att skolan har varit roligt, även om det är lite svårare nu på gymnasiet. Jag har gått i Svenska skolan i Fuengirola sedan jag var fyra år och tar som sagt studenten från Naturvetenskapliga linjen nu i år.
Jag är mycket social och umgås så mycket jag kan med mina vänner. Tidigare dansade jag och spelade paddle, men det finns det inte tid för nu, så nu gymmar jag när jag får tid över.

Namn:
Johanna Centerblad

Född:
1993

Familj:
Mamma, pappa, bror och två hundar

Bor:
Sierrezuela, Mijas Costa

Gör:
Student

Hobby:
Gymma och träffa vänner

Drömmer om:
Att komma in på Karolinska Institutets läkarlinje

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.