Skillnaden mellan gambas, langostinos, camarones och carabineros är inte alltid lätt att se.
Vad är egentligen skillnaden på en räka och en räka? Alltså skillnaden mellan en gamba, langostino, camarón och carabinero, som är de vanligaste räkorna hos spanska fiskhandlare?
Man kan gott och väl bli förlåten om man har svårt att hålla reda på de små kräldjuren som vi känner som räkor, det finns faktiskt över 2 000 olika sorter i världshaven, och man kan verkligen behöva en guide när man går till fiskhandlaren för att köpa en påse räkor till en smörgås eller några extra fina till att lägga på grillen.
Alla tillhör de samma familj av tiobenade kräftdjur kallade caridea. De har bladade gälar, en kropp med tunt skal, tunna, långa ben och en kraftig bakdel, vars stjärtfena gör att de kan göra baklänges räkhopp, ett uttryck som inte uppstod i samband med en viss dansk schlagersångares speciella hopp.
Utöver de olika sorterna som finns hos fiskhandlaren, finns en del av dem även i flera avarter i form av olika färger, samt mer exotiska och importerade varianter som tigerräkor och jätteräkor, som bidrar till att grumla bilden ytterligare.
Nu till skillnaden mellan de fyra.

Langostinos
Langostinos finns i sex olika sorter och kan bli upp till 20 cm lång och de största kan väga så mycket som 250 gram styck. Jumbon är, som namnet avslöjar, den största av de sex.
Det odlas och fiskas langostinos i både Medelhavet och Atlanten. Den största skillnaden mellan langostinos från dessa två olika platser ligger i smaken och de från Atlanten har den kraftigaste. Den vilda och färska langostinon kännetecknas av en blek rosabrun färg som sedan förvandlas till vackert röd när den läggs på grillen.
Prismässigt ligger Langostinos i den nedre delen av skalan och man kan ha tur och hitta den till 10-12 euro per kilo.

Gambas
Det finns 18 olika djur som går under namnet gamba. De kan bli upp till 15 centimeter långa, men de flesta fiskas dock långt innan de hinner nå sin fulla längd.
Den vanligaste, som är den vita räkan, gamba blanca, fiskas huvudsakligen i Atlanten utanför Huelva och Cádiz.
Utöver den finns t ex även den mer ovanliga, röda räkan, gamba roja, som är dyrare och det är inte ovanligt att priset rör sig upp till 100 euro per kilo. Men så smakar den också därefter. Ofta kokas den bara lätt då det är en skam att fördärva smaken med andra ingredienser som olja, vitlök eller persilja.

Carabinero
De stora och vackert mörkröda räkorna är speciellt populära på grund av det utsökta och ganska fasta köttet. Prismässigt kostar de runt 50-75 euro per kilo.
En carabinero kan bli 30 cm lång och den har ett förhållandevis stort huvud, som efter stekning innehåller en mycket god saft, som helst ska sugas ut. Precis som dess närmaste släkting langostinon fångas den i både Medelhavet och Atlanten.
På franska är den känd som crevette rouge écarlate, på engelska som scarlet shrimp, medan den på Balearerna även går under namnet gambot och i Andalusien som chorizos, då de med en smula fantasi kan påminna om korvarna med samma namn.
Gemensamt för alla räkor är att de är rika på mineraler, inte innebär mer än omkring 100 kalorier per 100 gram, men att de är riktigt kolesterolrika.

Camarones
Camarones är de minsta i familjen. Dessa små räkor försvinner nästan i de typiska räkpannkakorna, tortillitas de camarones, som tillagas med kikärtsmjöl, vilket är en typisk maträtt i Huelva och Cádiz.
De är även utsökta i en ajillo eller pil pil.
Denna variant av räkor går även under namnet quisquillas och espilas, som kan bli upp till 10 cm långa.
Priset varierar, men även camarones kan kosta omkring 100 euro per kilo.

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.