Bästa vännens saffransdoftande minisemlor

Bästa vännens saffransdoftande minisemlor

opskrift-saffran
 
Februari bjuder i Sverige på en mycket kär tradition – semlan, eller fastlagsbullen som den även kallas, eller hetvägg – om den serveras med varm mjölk.
 
Ordet semla kommer från latinets simila vilket betyder fint vetemjöl och syftade från början på den släta vetebullen.
 
Semlan som sådan kom troligtvis till Sverige i början av 1600-talet, från Danmark och Tyskland, men redan i Gustav Vasas bibel från 1541 går det att läsa om semlokakor som tackoffer.
 
Idag äts semlor lite var när på året men från början var det enbart tillåtet att kalasa fastlagsbullar under fastlagens tredje dag – fettisdagen, som i år infaller 17 februari. Och det var först på 1800-talet som fastlagsbullen började serveras med mandelmassa samt grädde, och den moderna semlan var född.
 
Här tar vi nu semlan ett steg längre, närmare bestämt till Spanien, och ger den en spansk touch med saffran.
 
Saffransemlor, ca 30 st.
 
Ingredienser:
50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g färsk jäst
1 ¼ dl kvarg (kan ersättas med samma mängd tjock grekisk yoghurt eller hälften-hälften crème fraiche och ricotta)
0,5 g saffran
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
¾ strösocker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
 
Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
Samt florsocker för dekoration
 
Tillagning:
Stöt saffran med en nypa socker. Smält smör i en kastrull på låg värme. Tillsätt saffran samt mjölk och värm tills fingervarmt, ca 37 grader. Smula ned jästen i en bunke. Häll mjölkblandningen i bunken, lite i taget, och rör tills jästen löst sig. Tillsätt kvarg, salt, kardemumma, socker och mjöl, men spara lite av mjölet till utbakningen av bullarna.
Arbeta degen tills den är smidig och låt den jäsa under en bakduk 30 minuter. Ta sedan upp degen och arbeta den på ett mjölat bakbord. Dela degen i 30 delar och rulla till små, släta bullar.
Fördela bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
Pensla därefter bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen, 250 grader, i ca 5-7 minuter, eller tills de fått fin färg.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Vispa under tiden grädden. Skär sedan av toppen på bullarna, som blir ”locken” till semlorna. Gröp ur bullarna lite. Blanda inkråmet med mandelmassa och mjölk. Fyll de urgröpta bullarna med mandelmassa, toppa med en klick grädde och lägg på locket. Sikta över florsocker.
 
Mandelmassa, ca 250 g
Med en bra mixer är det lätta att göra egen mandelmassa!
Önskas grövre konsistens behåll skalet på mandlarna.
Ingredienser:
200 g sötmandel
3 bittermandlar (går att utesluta)
2,5 dl florsocker
1,5-1 äggvita
 
Tillagning:
Skålla mandlarna, även bittermandeln och låt torka. Lägg dem sedan i en matberedare och mixa till ett fint mjöl. Tillsätt sockret och halva äggvitan. Blir blandningen för tjock tillsätt mer äggvita, eventuellt några droppar vatten. Blir den för lös kan det tillsättas lite mer florsocker.
Alternativ: Är skafferiet tomt och du vill göra det superenkelt för dig? Mixa då 200 g sötmandel till ett fint pulver i en matberedare och tillsätt 200 g strösocker, mixa allt det blir en slät massa. Tillsätt eventuellt några droppar vatten om den blir för tjock.
 
Bjud nu in dina vänner till en härlig semmelfest!
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.