oliven-dudes
En försäljningschef på ett multinationellt företag och en ung agronom som kan prata med oliver. En oväntad kombination som skapat en olivolja som fått det ena priset efter det andra.
”Varken jag eller Victor har varit aktiva i branschen. Vi gör någonting nytt och kompletterar varandra mycket bra. Han är en extremt duktig och noggrann olivbonde och jag vet hur man säljer”, säger Borja Adrian, när vi träffar honom på en liten bar i Bobadilla, 15 minuter från Antequera. Det är Borja som för några år sedan, och åtskilliga kilon tidigare, bestämde sig för att lämna Madrid och ett jobb på ett stort multinationellt företag för att börja sälja olivolja i Andalusien.
”Jag ville göra något nytt i livet. Men jag ville också marknadsföra Spanien i världen. Under mina år på resor har jag märkt att mitt hemland fortfarande har en låg status”, berättar han.
Just den här dagen ska han också träffa några representanter för Antequera kommun. Borja vill ordna ett motionslopp som ska gå mellan olivträden.
”Det du ser nu är halva jag. Jag har börjat springa maraton och tappat flera kilon”, skrattar han medan vi skumpar iväg ut till Finca La Torre.
 
För fyra år sedan blev han kontaktad av ett schweiziskt företag, ägare till Finca la Torre och dess 380 hektar stora olivodling. Tillsammans med 32-årige agronomen Victor Perez skulle de skapa ett nytt varumärke av högsta kvalitet. Odlingen som sedan 2006 haft en Demeter-märkning som biodynamisk och ekologisk behövde en nystart.
”Victor och jag fungerade bra ihop från första början. Vi hade samma grundinställning – att producera en olivolja av allra högsta kvalitet, även om det innebär att vi inte utnyttjar hela skörden”, säger han, varefter han förtydligar: ”Det pratas ofta om första kallpressningen. Vi har bara en pressning så den kan inte kallas första”.
 
På bara ett par år har det ovanliga paret fått flera viktiga priser för sin olja. I stark konkurrens fick de det nationella priset Premio Alimento de España 2013 och i början av 2015 fick de det prestigefyllda Premios a la Calidad del Aceite de Oliva Virgen Extra på la Feria Internacional del Aceite de Oliva e Industrias Afines (Expoliva) 2015.
”Det är ett viktigt bevis för att det vi gör sedan fyra år tillbaka uppskattas av andra”, säger Victor Perez.
Och innan dess fick Finca La Torre första pris av International Olive Oil Council och Sol de Oro, utdelat i Verona.
”De mest prestigefyllda priser man kan få i världen”, fortsätter han.
Vi har tagit oss ned till själva gården där det andra benet i företaget möter oss. Victor har just guidat en tysk grupp runt på ägorna.
”Det är en viktig del av vår idé. Vi vill vara så öppna som möjligt och ta emot alla som vill se hur man gör riktig jungfruolja”, säger han.
Båda två pratar om att turismen förändrats under senare år. Allt fler vill uppleva något annat än strand och bad.
”Vi får ofta frågor från grupper som vill komma hit. Så ofta att vi nu bestämt att bygga ett litet ’bed and breakfast’ i anslutning till Finca La Torre”, säger Victor Perez.
Framför Finca La Torre ligger resterna av en gammal kvarn från år 200 före Kristus. Oliver har odlats i området i 2000 år.
På toppen av det lilla berget framför gården finns resterna av ett moriskt torn. Därav namnet Finca La Torre.
Borja Adrian hämtar en flaska av deras finaste olja kallad One Organic.
”Det här är den absolut första skörden och vi tar bara fram 4000 flaskor av den”, berättar han.
Ambitionen är den allra högsta. Från 100 kilo oliver får företaget ut åtta liter olivolja. Om man köper en extra virgen i butik är siffran 24 liter.
”Vi är extremt noggranna med att bara använda det som verkligen är extra virgen. Tyvärr har begreppet blivit urvattnat och nästan allt kan kallas extra virgen i butik”, säger Victor Perez.
Båda anser att reglerna borde ändras. Extra Virgen borde vara noggrant kontrollerat. Annars tappar begreppet helt sitt värde.
Victor menar att det svåraste med att producera en bra olivolja är balansen mellan det bittra och det starka. Balansen mellan dem är nyckeln. En annan viktig sak är att oljan inte ska packas i genomskinliga flaskor. Ljuset påverkar både kvalitet och färg negativt.
Borja Adrian har lärt sig att det finns många myter kring olivolja under de här åren. En är att hundraåriga träd ger finare oliver. Det menar han inte är sant.
”Det har också hänt att folk som kommit hit trott att oliver plockas för hand, en och en, med vita handskar och ansiktsmask. Det här är ett jordbruk och skulle vi arbeta på det sättet skulle vi hinna med ett par träd under skörden”, skrattar han.
Skörden görs med en blandning av vibratorer och manuellt arbete. Oliverna plockas i lådor med max 250 kilo, när oliverna är riktigt gröna. Alla oliver som plockas under dagen är bearbetade samma dag och de personer som arbetar under skörden kan ibland arbeta 48 timmar i sträck. Skörden startar i början av oktober och fortsätter fram till december. Men nu vill Finca La Torre höja ambitionen.
”Vi vill se till att allt skördas inom 20 dagar, från första oktober till första november. På det viset får vi fram exakt samma smak och det är det vi är ute efter”, säger Borja Adrian.
Allt måste ske i exakt rätt ögonblick. För säljaren Borja var det oroligt i början, han förklarar:
”Victor kan prata med olivträden. När jag kom i september och var orolig för skörden sa han; ’var inte orolig Borja, oliverna har redan sagt åt mig när de vill bli plockade.’”
Hälften av träden är över hundra år gamla, de nya är 13 år. 60 procent av den totala skörden är Hojiblanca, 30-35 procent är Arbequina och resten är Picudo samt Cornicabra. Dessa sorter mognar i en perfekt följd där Arbequina är först och Hojiblanca sist.
Den biodynamiska certifieringen innebär att allt måste ske i ett kretslopp inom gården. Cirka 1000 får betar av de 380 hektaren och alla rester blir kompost.
 
Satsningen är i högsta grad internationell och när företaget drog igång på riktigt hade de kontakt med Japan och Kanada. Sedan dess arbetar de med Frankrike, Holland, England, Taiwan, Förenade arabemiraten, Sverige, Mexico, Chile och USA.
”Vi har en begränsning när det gäller volymen. Vi har bestämt att ha en liten men högkvalitativ produktion. Vi säljer inte container utan i pallar”, säger Borja.
Finca La Torre exporterar i dag 90 procent av sin olivolja till tolv länder på tre kontinenter. Resten säljs i specialaffärer i Spanien.
 
Det tyska företaget Rapunzel, som köper och säljer ekologiska produkter, ägde tidigare företaget. Finca La Torre har fortfarande ett stort kontrakt med Rapunzel.
På en mässa nyligen träffade Borja svenskan Agneta Ahlén som arbetar för svensk-norska hälsoföretaget Polargo med bas på Svalbard. De ska nu inleda ett samarbete.
”Våra produkter säljs via rekommendationer, de som tycker om våra produkter berättar för andra om sina favoriter. Finca La Torres oljor har många fina hälsoeffekter som vi vill lära känna. Vi brinner för mat som smakar gott och har unika hälsoeffekter”, säger Agneta Ahlén.
Av Urban Nilmander, foto: Carin Tegner

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.