Fonda Casa Pepa – Autentiskt spanskt i Carratracas

Fonda Casa Pepa - Autentiskt spanskt i Carratracas

casa-pepa
Vill du uppleva någonting riktigt autentiskt spanskt? Flera generationer av en familj som lagar mat tillsammans? Någonting så genuint andalusiskt att det är svårt att sätta ord på? Då rekomenderar En Sueco en tur Fonda Casa Pepa, i den lilla byn Carratracas, som ligger i området Valle del Guadalhorce, bland annat är känt för sina ekologiska odlingar.
 
Ordet fonda härstammar från arabiskans Funduq och betyder värdshus, alltså en plats där besökare kan äta samt om så önskas övernatta i enkla förhållanden mot en mindre betalning. Just så är det på Fonda Casa Pepa, eller bara Casa Pepa, som lokalborna kallar det, detta är nämligen Pepas privata hus. Här öppnas dörrarna till restaurangen kl. 13.30 men när En Suecos utsända kommer en kvart tidigt har redan några gäster slagit sig ned vid borden och snart kan vi konstatera att det är kö utanför. Det rekommenderas alltså att boka bord, annars kan väntetiden bli timslång. Och nu ska jag berätta varför.
 
Fonda för 25 000 pesetas
Pepa själv köpte det typiska byhuset för 50 år sedan, för 25 000 pesetas, ca 150 euro. Hon var 33 år och hade stora planer för huset med det utmärkta läget mitt emot balneariot, som än i dag är ett spa, med det för trakten kända svavelhaltiga vattnet med helande egenskaper. Och kanske är det just traktens vatten som får Pepa, nu 83 år, att fortfarande orka stå i köket och röra i grytorna med ett stort leende – en inte ovanlig syn på Casa Pepa.

Spanskt, spanskt, spanskt
Snart efter köpet fylldes huset med bordar och stolar. Samtidigt beslutade Pepa och hennes man sig för att behålla fem dubbelrum för övernattande gäster, och så är det än i dag.

När vi kliver innanför dörrarna står vi alltså i Pepas hall. Matborden står välkomnande direkt innanför, liksom i salongen och på övervåningen – finns det hjärterum finns det stjärterum. Men det som verkligen lockar blicken är köket som ses rakt fram, bakom växterna i en liten prunkande patio med de för spanska familjer typiska sjungande fåglarna i bur. Och i detta kök sker mirakel. Eller rättare sagt det är som ett mirakel att i våra moderna tider hitta ett kök så autentiskt och traditionellt spanskt som Pepas. Dessutom står flera familjemedlemmar – barn, barnbarn och respektive, runt det stora träbordet i mitten av köket, fyllt med grytor, råvaror (självklart efter säsong från närområdet) och köksverktyg, och bidrar till den gedigna spanska atmosfären som genomsyrar varje vrå. Här vurmas för tradition.

Kändistät historia
Vi visas till bords i salongen. På väggen hänger den självklara tv-apparaten som trots att ljudet är avstängt lockar nyfikna blickar. I rummet ses även, som så typiskt för spanska hem, familjebilder och porträtt samt minnen från svunna tider – bland annat ett foto på Antonio Banderas som har förärat fondan ett besök. Bland andra kända gäster som mättat sina magar här kan nämnas författaren Antonio Gala, mästerkocken Karlos Arguiñano och självaste Prins Charles av Wales – som besökte Pepa i sina yngre dagar under en jakt i området.

casa-pepa2

Serveras det som lagas
Vi tilldelas ingen meny och ingen frågar oss vad vi önskar. Drycken står på bordet och enligt bästa spanska tradition serverar vi oss själva lika delar husets röda och gaseosa i de udda glasen. Också borden och stolarna är udda efter att ha bytts ut allteftersom under åren.

Snart blir vi serverade av en lite surmulen servitris, som krokiga mungipor inte stör den lättsamma stämningen. Man kan välja mellan att höra på dagens alternativ eller bara bli serverad. Vi väljer det sistnämnda. Mitt på bordet ställs en soppskål med callos, den ultratraditionella grytan med kikärtor, potatis, paprika, morcilla, chorizo och alla möjliga bitar av gris – som kan vara lite svårdefinierbara, men gott är det. Vi serverar återigen oss själva och det gör vi även av den andra förrätten – arroz (alltså ris). Under mina sex år i Spanien är detta den godaste arroz jag ätit, med både småbläckfisk, musslor, kött samt kyckling och mjuk paprikasmak, allt i perfekt mängd buljong. Sedan ställs det fram både stekt ägg med chorizo, kryddpeppardoftande lammgryta och köttbullar al ajillo, med hemmagjorda patatas fritas som tillbehör. Alla smaker är välbalanserade och fylliga utan för mycket eller för lite av någonting. Och sist men inte minst får vi välja mellan glass eller hemgjord flan till efterrätt, och valet är självklart det sistnämnda.

Uppskattad succé utan Michelin
Pendeln på vägguret tickar. Kön med väntande matgäster blir allt längre. Vi är de enda guiris så lång ögat kan nå. Samtalen runt borden är glada med många skratt och det talas även mellan borden. Mannen intill berättar inlevelsefullt för oss om de 40 år som han känt Pepa. Allting är mycket familjärt.

Det råder ingen tvekan om att Pepa har skapat en fonda där hennes kärlek till maten sprids i överflöd till gästerna. Och även om Casa Pepa aldrig kommer tilldelas någon michelinstjärna är detta en uppskattad succé. Hit kommer människor från när och fjärran, kända som okända, gamla som unga, och garanterat ingen går härifrån hungrig.

Fonda Casa Pepa
Calle Baños 18, CarratracasTel. 952 45 80 49Öppettider: Alla dagar kl. 13.30 – 15.30

Pris: Lunch: 8 euro/person inkl. förrätt, varmrätt, efterrätt samt vin med gaseosa. Annan dryck finns men ingår ej i priset.
Övernattning i dubbelrum: 35 euro
Frukost: 2,50 euro

Kaffe hos grannen
Hos Pepa serveras inget kaffe men för en kopp java behöver man bara gå ut genom huvuddörren, vända sig mot höger och gå in i grannhuset, till cafe/bar La Bocacha, som ägs av Pepas dotterdotter. Vi sitter här på en stor grön patio med både oliv- och lagerträd och beställer husets te – svart te med smak av kanel, citron, mynta som blir supergott med en nypa socker. För söttanden rekommenderas den hembakade bizcocho, som påminner om mormors mjuka pepparkaka. Hos La Bocacha finns naturligtvis även och fler tesorter, kaffe samt andra dryckesalternativ, med eller utan alkohol.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.