Dela

helse-inkontines
Urininkontinens

Jag har träffat många kvinnor genom åren som kissar i byxorna eller lite finare sagt, lider av inkontinens. Det betyder att de inte har kontroll över deras urinblåsas slutmuskel och därmed kommer att lida av ofrivilligt läckage. I svårare fall kan det vara invaliderande och påverka ens sociala liv då det många gånger kommer lite urin bara man hostar, skrattar lite, motionerar eller har sex. Många kvinnor skäms över problemet och därför är det ingenting som det vanligtvis talas om väninnor emellan. Livskvaliteten kan således dala, vilket är synd, för genom att dela sina erfarenheter kan man lära sig mycket.
 
Det uppskattas att ca 15 % av alla kvinnor lider av inkontinens och alltså har svårt att hålla tätt. Statistiken visar också på att det i genomsnitt tar fem år innan en person med urininkontinens söker hjälp.
 
Urininkontinens, som sjukdomen kallas, kan uppkomma från 20-års ålder och uppåt. Har du nyligen fött barn är det viktigt att du gör dina knipövningar då ditt underliv har gått igenom stora påfrestningar. Låt gärna knopövningarna bli en del av din dagliga rutin för resten av livet. Sjukdomen har en tendens att öka efter klimakteriet och med åldern. Då har nämligen slemhinnorna blivit tunnare och bindväven samt ligament blir slappare, och således blir även bäckenbotten också det. Kära kvinna, förtvivla icke bara för att du har passerat klimakteriet. Livet är fortfarande härligt – på många sätt även bättre. Du ska bara bry dig om dig själv lite mer.
 
 
Det kan finnas många bakomliggande orsaker till att någon drabbas av urininkontinens, det kan t ex uppstå efter operationer i underlivet, frekventa urinvägsinfektioner, diabetes, rökning och därav kraftig hosta, vissa former av idrott, svår övervikt, livmoderframfall m.m. Har du just ätit en stor måltid kan det också medföra ett extra tryck på blåsan. De första symptomen är ofta att det kommer några droppar urin när du hostar eller skrattar, eller lyfter någonting tungt. Det kan även vara en biverkning av någon medicin, och så kan även en del sjukdomar resultera i detta problem. Jag säger ofta till kvinnor att de som någonting helt normalt och naturlig vana ska spänna sin slutmuskel varje gång de sätter sig ned i stället för att bara låta sig sjunka ned på stolen, i soffan eller var du nu sätter dig. Spänn även din slutmuskel varje gång du lyfter upp ditt barn eller någonting annat som är lite tungt. Dina knipövningar kan du göra var som helst och när som helst. Det är ingen annan som kan se att du gör dem. Det kan verkligen hjälpa till att stärka dina muskler i underlivet. Är din urininkontinens av det mildare slaget kan du genom att göra regelbundna knipövningar förbättra tillståndet eller till och med helt träna bort problemet inom loppet av tre till sex månader. En annan bra övning är att du varje gång då går på toaletten kniper av urinstrålen med dina muskler för ett ögonblick när du kommit halvvägs i kissandet.
 
Ett annat symptom på urininkontinens kan vara överaktiv blåsa. Då känns det som om du hela tiden måste gå på toaletten utan att det kommer speciellt mycket urin, hos andra kan urinen komma utan någon förvarning alls. Människor inom serviceyrken, t ex frisörer, massörer, kosmetologer och expediter, tränar sig ofta till att hålla sig. Resultatet blir då att deras blåsa efterhand blir så stor att det bara läcker ut urin ur den. Hos andra blir blåsan liten för att de är rädda för ofrivilligt urinläckage och därför inte dricker tillräckligt. Det bästa är att dricka normala mängder vätska, gå på toaletten när du ska och alltid ha i bakhuvudet att du ska knipa när du tar dig an någonting som belastar bäckenet. I början krävs det lite självdisciplin men efter ett tag gör du det automatiskt.
 
Kosten
Urininkontinens är inte alltid lätt att behandla men den kan ofta minskas eller helt försvinna tack vare en förändring av livsstilen, vari kost och dryckesvanor ses över. Intag av alkohol kan förändra tillståndet liksom även intag av koffeinhaltiga drycker såsom kaffe och te, som kan irritera blåsan. Även kolsyrade drycker bör undvikas. Alla dessa drycker är vätskedrivande.
 
Lider du av förstoppning kan det vara klokt att äta extra fibrer så att avföringen hålls mjuk och så att tarmen töms regelbundet.
 
Det har även visat sig att allergi och intolerans mot en del matvaror kan förvärra en urininkontinens. De största bovarna är vanligtvis jäst, vete, mjölkprodukter, alkohol och socker. En del människor upplever även att starkt kryddad mat kan påverka inkontinensen negativt.
 
Jag har läst att en inkontinens kan förbättras väsentligt genom att undvika allting som innehåller fluor, som t ex vatten med fluor, tandkräm med fluor m.m.
 
På samma sätt, undvik färgämnen, konserveringsmedel och andra tillsatsämnen. De kan irritera blåsan.
 
Det är viktigt att du tömmer blåsan ordentligt när du går på toaletten. Finns det urin kvar kan det bidra till urinvägsinfektion. Lider du av urinvägsinfektioner ibland är det bra att dricka tranbärsjuice, det kan eventuellt vara förebyggande. Se till att juicen är ekologisk och inte innehåller aspartam eller andra sötningsmedel eller socker.
 
Ät rikligt med pumpafrö. Använd dem i sallader och när du bakar. Låt fantasin flöda.
 
Och om du lider av inkontinens är det viktigt att se till att du är god vän med dina njurar och dricka rikligt med vatten. Gärna sex till åtta glas om dagen.
 
Ät eventuellt en ekologisk yoghurt eller andra produkter som innehåller mjölksyrebakterier.
 
Titta in till Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, där jag och mitt team med duktiga medarbetare kan ge dig tips till hur du tar hand om din blåsa.
Av Anni Dahms, Sjuk- och Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.