Uthyrningsbranschen boomar – Bostadsspecial
Det har pratats mycket samt rått mycket förvirring kring den nya uthyrningslagen för semesterbostäder i Andalusien. I denna lag ställs en mängd krav på bostadsägarna för att erhålla ett lagligt certifikat. Men kanske är det inte så förvirrande i alla fall?

”Den nya licensen ställer till en hel del problem för många hyresvärdar. Men med rätt information blir det mycket lättare”, börjar revisorn Bo Wennertorp när det gäller den nya lagen.
 
En Sueco har talat med tre fackpersoner med olika bakgrund och ingångsvinklar i branschen för att ge en så bred inblick i en företagsmöjlighet som allt fler får upp ögonen för, antingen som hyresgäst, uthyrare eller som investerare på den ”nya” marknaden.

Varm vind över bostadsuthyring

Michael Kolodnicki och Joan Hansen från Rincon Rent etablerade sitt företag för tio år sedan. Då fanns det i stort sett inget annat företag som specialiserade sig på uthyrning. Alla ville vara mäklare och ha en bit av de stora och snabba försäljningskommissionerna.
”Vi såg ett stort gap på den skandinaviska hyresmarknaden här och tog oss an utmaningen att skapa ett företag som bygger en trovärdig bro mellan hyrestagare och hyresvärd”, förklarar det danska paret som i dag arbetar över hela kusten.
 
”Marknaden mår bra. Det är inte längre ett måste att köpa och ha sitt eget om man i stället kan hyra någonting superfint. Det skapar en stor frihet och man slipper besvär och fasta kostnader”, berättar det danska entreprenörsparet. Samtidigt är också attityden i dag positiv bland uthyrarna.
”Det ses en stark trend som visar att bostadsägare kan se det kloka i att hyra ut då marknaden betalar bra för ett bra semesterboende. En bra bostad kan hyras ut för ca 1 000 euro i veckan. Det är någonting som de flesta förstår”, förklarar paret.
 
Samma positiva toner hörs från spain-holiday.com:s huvudkontor i utkanten av Málaga, där 25 personer med 13 olika nationaliteter tar hand om, utvecklar och marknadsför den portal som fått en fin plats bland de ledande uthyrningsportalerna för semesterbostäder i Spanien.
”Vi växer hela tiden och det gällande både antalet personen som hittar deras semesterbostad genom oss samt antalet uthyrare som annonserar ut deras bostad genom vår portal”, berättar Jannich Friis Petersen, som är chef i företaget och fortsätter: ”Vi ser tydligt hur både privatpersoner och företag nu gör stora investeringar i hyresbostäder i Málagaprovinsen. Det enda hindret som varit sågs under den period när den nya uthyrningslagen antogs”, säger Jannich Friis Petersen.

Den nya lagen

“Den nya lagen har skapat mycket tvivel. En del väljer att inte hyra ut alls då de känner att det har blivit för komplicerat med de nya bestämmelserna. Andra kämpar på tappert med mycket tålamod”, säger Bo Wennertorp, som startade revisionsbyrån Global Accoutning i Marbella för snart 18 år sedan. Bo Wennertorp har sedan införlivandet av den nya lagen fått många frågor kring vad som gäller, och han vill uppmärksammar att den nya lagen först och främst berör uthyrare och bara i fall när det handlar om korttidsuthyrning, dvs. perioder kortare än två månader. Kring det har han inte stött på några problem. Sedan uppmärksammar han skattefrågan: “Skatten ligger på 19 procent av vinsten, dvs. skillnaden mellan intäkter och utgifter. Dessutom är vissa utgifter direkt avdragsgilla medan andra delas upp proportionellt (såsom IBI, Basura, Försäkringar, Comunidad etc). Vidare skrivs inköp av möbler och vitvaror samt renoveringar av med 10 procent per år och värdet på boendet med 3 procent per år. Det är alltså noga med att hålla koll på utgifterna”, påminner han.
 
Hos Rincon Rent ser man positivt på den nya lagen.
”Denna lag ställer minimikrav på bostaden och dessa måste bostadsägaren självklart följa. Och detta bidrar till att få upp bostadsuthyrningen till en annan nivå, vilket säkrar kvaliteten för dem som hyr och Costa del Sol som varumärke”, säger Michael Kolodnicki.
 
Bland de krav som uthyraren ska uppfylla nämner han energibevis, A/C i alla rum, fönster i sovrummen, första-hjälpen-skåp, klagobok samt informationspärm som ska innehålla viktiga telefonnummer, regler för husdjur samt fastigheten liksom rekommendationer till nöjen och restauranger.
”Det kan ta lite tid och vara lite besvärligt att få ordning på allt detta men hyr man ut genom en bra uthyrningsbyrå erbjuder de att ordna med allt detta plus allmänt underhåll av bostaden”, berättar de ansvariga hos Rincon Rent.
 
Spain-holiday.com ser också att den nya lagen för med sig fler positiva saker som t ex den höjda skatten som kommer att innebära mer pengar till marknadsföring av Spanien.
”Turisterna kommer inte alltid av sig själva. De kommer även för att Spanien, Andalusien och Málaga marknadsförs riktigt bra i stora delar av världen. Det kostar, så det är egentligen bara rätt att bostadsuthyrare betalar tillbaka lite av det i form av skatter”, menar Jannich Friis Petersen, som också har gjort allt för att hjälpa bostadsuthyrare under denna tid med förändringar.

Tips till nya uthyrare

Leker du med tanken på att hyra ut din bostad, eller kanske investera i en bostad för att hyra ut den, tvekar personerna som En Sueco talat med inte när det gäller goda råd:
”Läget är naturligtvis viktigt! Köp en lägenhet nära havet med utsikt samt altan eller terrass. Den ska ligga nära restauranger och butiker, samt ha minst fyra sovplatser. Marknaden har hur många bostäder med två till fyra sovrum så köp gärna någonting som är lite större eller gör plats till extra sovplatser. I slutändan höjer det priser och lägesprocenten”, menar Michael Kolodnicki, som även betonar vikten av inredningen: ”Gör det mysigt men enkelt. En skandinavisk stil är alltid rätt men det är ett måste att ha internet och bra foton av bostaden.”
 
Rincon Rents ägare överraskar säkert många men menar allvar när de säger att det inte spelar så stor roll om semesterbostaden ligger i Marbella, Torremolinos eller Nerja så länge som den uppfyller det som nämnts samt ligger inom en radie av en timmes körtid från flygplatsen. De förklarar: ”1-timmes-regeln till flygplatsen är mycket viktig. Vi har sett flera exempel på jättefina bostäder i Estepona som dock är svåra att hyra ut på grund av avståndet till flygplatsen. Det samma gäller golfbostäder. Det låter fint men de går inte att sälja för de ligger för långt bort från allt.”
 
Oavsett hur eller vilken sorts bostad man hyr ut är det viktigt att marknadsföra den ordentligt för att det ska löna sig. Och det duger inte längre att sätta upp en lapp i den lokala matbutiken och vänta på att telefonen ringer.
”En välfungerande uthyrningsfirma är aktiv på marknaden och har en stor, fast kunddatabas, som återvänder. Som företag samarbetar vi med andra företag för att fylla veckorna i våra bostäder. Det är mycket effektivt”, avslutar Michael Kolodnicki, som är en flitig användare av de bästa portalerna, bland annat spain-holiday.
 
”Vi är oerhört bra på online-marknadsföring och ligger högst upp på många sökmotorer. Utöver det skickar vi ut ca 350 000 nyhetsbrev till möjliga hyresgäster 60 gånger per år. Dessa två arbetssätt ger bra respons till våra annonsörer, som i snitt får 55 efterfrågningar per år på deras semesterbostad”, berättar Jannich Friis Petersen, som fortsätter med ett par tips kring hur man på ett enkelt sätt kan se vilka portaler som fungerar: ”Få referenser från andra bostadsuthyrare och sök själv efter bostäder på internet för att se vilka webbplatser som dyker upp. De webbplatser som är bra skriver inte ut money back guarantee om du inte uppnår den respons som förväntas.”
 
Tiderna förändras och med dem dyker nya möjligheter upp. I dag finns det otaliga möjligheter på marknaden för uthyrning av bostäder.
 
Av Bostadsspecial – Henrik Andersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.