Artur Más förlorar sitt ämbete under två år – Mer såpopera i Mijas – Förbättrad cancerbehandlingsutrustning i Málaga – Ruiz-Mateos lik ska grävas upp

Artur Más förlorar sitt ämbete under två år - Mer såpopera i Mijas - Förbättrad cancerbehandlingsutrustning i Málaga - Ruiz-Mateos lik ska grävas upp

Artur Más förlorar sitt ämbete under två år

Domen mot den förre presidenten för det katalanska Generalitet fastställdes i början av veckan. Artur Más utlyste ett katalanskt självständighetsval år 2015 och den 9 november samma år genomfördes valet delvis. Inte oväntat har det spanska rättsväsendet förklarat valet olagligt då det ju strider mot landets grundlag. Det rådde dock tveksamhet kring vilket straff Artur Más och hans närmaste två kollegor skulle få. Domen föll tillslut på 24 månaders förlorande av hans ämbete. Artur Más kollegor fick liknande straff med på 21 respektive 18 månader. Artur Más har under det senaste året haft en passiv roll i politiken då han tvingades lämna partiledarrollen för sitt parti för att säkra den nuvarande koalitionen i Katalonien.

Mer såpopera i Mijas

De politiska problemen i Mijas kommun tar till synes aldrig slut. Med hjälp av en ytterst omdiskuterad pakt med Partido Popular blev Madonado (Ciudadanos) utnämnd till borgmästare efter kommunvalet 2015. Men pakten varade bara i ett år innan Ciudadanos bröt med PP och i stället sökte politiskt stöd hos PSOE. I går offentliggjorde Podemos enda representant i kommunen, Francisco Martínez, en ljudfil vari PP:s kommunalpolitiker Santiago Martin tycks erbjuda honom arbete mot att stötta PP i ett försök till att avsätta Maldonado som borgmästare. Francisco Martínez valde att under gårdagen att dra sig tillbaka från sin plats i kommunen för att inte skada sitt parti. Han nekar dock och påstår sig vara oskyldig. ”Innehållet på ljudfilen kan tolkas på olika sätt, men naturligtvis har jag inte blivit erbjuden jobb mot att välta Maldonado, för med våra elva mandat + ett mandat skulle vi fortfarande vara ett mandat från majoritet”, säger han.
 
 

Förbättrad cancerbehandlingsutrustning i Málaga

Tack vare ett mindre budgettillskott samt en donation på 40 miljoner får sjukhusen i Málaga fem nya, toppmoderna behandlingsenheter till cancerpatienter. Donationen kommer från Amancio Ortega-fonden, och Amancio Ortega, fondens grundare, är ju den stenrika mannen bakom textilimperiet Inditex. De fem nya enheterna ska köpas in och installeras under åren 2019 och 2020.
I Andalusien registrerades förra året 32 000 nya cancerpatienter och under de senaste tio åren har antalet cancerfall ökat med ca 2 procent per år.

Ruiz-Mateos lik ska grävas upp

Affärsmannen José María Ruiz-Mateos har inte fått lov att vila i fred länge. Nu ska nämligen hans kvarlevor grävas upp för att ge svar på om han eventuellt är far till en kvinna som bestämt hävdar att den avlidne affärsmannen är hennes pappa. Fallet har betydelse för delningen av dödsboet. Ruiz-Mateos var Spaniens rikaste man under 1970-1980-talet. Men han hade inte bara yrkesmässig framgång utan gjorde även succé privat, han och hans fru fick nämligen inte färre än 13 barn. Och till dessa ska det troligtvis räknas ytterligare ett barn vars mor är en mexikansk kvinna och kanske även ytterligare en okänd dotter.
Historien om Ruiz-Mateos är inte slut bara för att han dog för två år sedan.
Hela historien om honom går att läsa i En Sueco, artikeln heter ”När rövare och banditer slåss”.
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.