Värsta stormvädret på 20 år – Málagas export högre än någonsin – Esperanza Aguirre lämnar den spanska politiken

Värsta stormvädret på 20 år - Málagas export högre än någonsin - Esperanza Aguirre lämnar den spanska politiken

Värsta stormvädret på 20 år

Förra veckans stormväder var det värsta på Costa del Sol på 22 år. Ovädret orsakade en hel del materiella skador över hela kusten, men värst drabbade är de så kallade chiringuitos, strandbarerna, som ligger närmast stranden, många av dem precis vid sanden. Speciellt hårt drabbade av stormen är strandrestaurangerna i Marbella, Benalmádena, Torremolinos, Málaga och Torrox. Ägarna och den politiska oppositionen efterlyser nu åtgärder för att förbättra förhållandena på stränderna, men än har inget lösningsförslag presenterats.

Málagas export högre än någonsin

Några gjorde det för att de inte hade något val. Andra gjorde det för äventyret. När finanskrisen slog till 2008/2009 sökte sig många lokala företag utomlands för mer köpkraftiga marknader. Och en del av dessa visar sig nu har fått fotfäste då inte färre än 891 företag i Málaga är registrerade som exportföretag. Det är nästan 10 procent fler jämfört med 2015 och dubbelt så många som det fanns 2010. Málaga har några enstaka stora exportföretag såsom Mayoral (barnkläder) och Dcoop (lantbruksprodukter), som har varit aktiva på marknaden i flera årtionden, men i övrigt präglas marknaden av små exportörer.
Den produkt som har störst framgång på exportmarknaden är olivolja, för vilken exporten ökat med 18 procent på bara ett år.

Esperanza Aguirre lämnar den spanska politiken

Ytterligare ett korruptionsfall har drabbat Partido Popular i Madrid, vilket har fått den förre presidenten för regionen Madrid, Esperanza Aguirre, till att dra sig tillbaka från sin post som talesman för partiet. Esperanza Aguirre har varken anklagats eller är misstänkt i fallet, som handlar om misstanke om utbetalda mutor och förskingring av allmänna medel i samband med utställande av licens till en tv-station, dock är den huvudmisstänkta i fallet hennes högerhand, som nu sitter häktad. Dessutom sitter en annan av Esperanza Aguirres tidigare trogna kollegor också i fängelse, dock åtalad i ett annat fall.
Esperanza Aguirres är en av partiets mest kända personer. Hon var president för regionen Madrid åren 2003-2012 och innan dess var hon kulturminister åren 1996-1999, under Aznars första regeringstid.
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.