Sent en kväll fick jag ett e-mail från min goda väninna Bente i Danmark. Bente är ensamstående mamma med två tonåringar. Hon berättar att hon under den senaste tiden har haft flera urinvägsinfektioner vilka hon har fått antibiotika mot, men utan någon långvarig effekt. Det har konstaterats att hon har mycket kalciumoxalat i urinen. Hon är trött och orolig, och frågar mig om jag har något förslag på hur hon snabbt kan få bukt med urinvägsinfektionerna.
 
Bente är i 50-årsåldern. Hon är smal, snäll och en självständigt, stark affärskvinna med bra självförtroende. Hon tar dessutom väl hand om sig själv med bra mat och bra kosttillskott. Hennes arbete är dock krävande med mycket ansvar och beslut som ska fattas varje dag.
 
Njursten är vanligare under sommaren och jag uppmärksammade att Bente har varit i Costa Rica en längre tid, för både arbete och semester. Njursten utvecklas ofta när urinen blir för koncentrerad. Det finns olika sorters njursten: kalciumoxalat, struvit, cytinsten, urinsyrasten. Den förstnämnda, kalciumoxalatsten, är vanligast och utgör ca 80 procent av fallen då folk har njursten. Det är denna typ njursten som artikeln handlar om.
 
Det kan vara svårt att veta vad som orsakar njursten. En av orsakerna kan vara en överaktiv sköldkörtel. Med Bente och hennes lite rastlösa och stressade tillvaro skulle det vara en möjlig orsak. Av denna anledning bad jag henne om att hon skulle få det undersökt. Men som tur var, var hennes sköldkörtelsprover normala.
 
Njursten drabbar vanligtvis män och många män har samtidigt njursyregikt. Så egentligen är Bentes fall ovanligt. Eventuellt spelar ärftliga faktorer in. Många kan ha njursten utan att någonsin veta om det, då njursten ofta inte ger några symptom. Men så plötsligt kan det kännas. Det sker när stenen, eller gruset, frigörs och går från njurbäckenet och ned i urinledare, då det uppstår smärta och det kan till och med stoppa urinen, eller ge blod i urinen. Njurstensavfall upplevs ofta som svår smärta i ryggen, strax över svanken. Smärtorna strålar sedan ned mot länd och ljumske och man kan även uppleva illamående och kräkningar.
Har du blodblandad urin, om så bara en gång, ska du alltid uppsöka läkare. Många gånger är blod i urinen ett första symptom, men det kan också vara en engångsföreteelse.
Sten och grus kan obemärkt passera utan symptom, som de gjorde i Bentes fall, där symptomen i stället märktes som upprepade urinvägsinfektioner med mycket kalciumoxalat i urinen.

Kosten

Om du vet med dig att du har mycket kalciumoxalat i urinen är det många saker som du själv kan göra för att minska mängden kalciumoxalat i urinen.
En av Bentes svaga punkter är att hon äter mycket choklad, för att snabbt piggna till när hon är trött men fortfarande har mycket att göra under dagen. Hon har alltid fickorna fulla med nötter och mandlar då hon inte alltid har tid att äta ordentligt. Inte minst för att hon ibland inte tycker om kvaliteten på den mat som finns där hon befinner sig i arbetet.
Om du vet att din kropp lätt bildar njursten är choklad, nötter och mandlar med på listan över sådant som man inte får äta i större mängder.
 
Bente är aldrig törstig. Hon säger att det ofta kan vara svårt att komma till en toalett och att hon eventuellt måste avbryta mitt i ett kundmöte, och så tycker hon inte om vatten. Jag betonar att hon måste dricka två liter vatten, av bra kvalitet, under dagen. Hon kan ha sin egen vattenflaska med två liter, vari hon också tillsätter lite pressad citron. Då smakar det gott och citronjuicen är också bra för henne. Ytterligare ber jag Bente om att undvika rabarber, rödbetor, jordgubbar och kli samt även bara dricka lite kaffe, te och varm choklad. Bente älskar sitt kaffe så vi kommer överens om två koppar om dagen.
 
Bente är nästan vegetarian, men köttätare med njursten måste vara försiktiga med rött kött och för mycket alkohol. När du dricker alkohol är det bra att se till att dricka ett glas vatten till varje drink. Sockerstinna produkter och mat med vitt mjöl, som t ex pasta, kakor, vitt ris samt läsk är också med på listan på vad som är förbjudet. Men det har Bente som tur är inte problem med då hon ju är så hälsomedveten. Dock kan hon ibland falla för en cola när hon är trött. Det finns undersökningar visar att just cola är med och bidrar till att bilda njursten. Forskare har bevisat att två lite cola om dagen kan förändra urinsammansättningen negativt. Bentes cola-drickande är mycket begränsat så jag tror inte att det är ett stort problem.
 
Utöver de nämnda förbuden rekommenderar jag att man dagligen äter massa grönsaker. Föruom att dricka vatten kan jag också rekommendera att man dricker tranbärsjuice, helst utan tillsatt socker, maskroste och persiljete, ett par koppar om dagen, samt te på brännässla, ca tre koppar om dagen. Bente svarar att hon inte tycker om varken vatten eller örtteer, men att hon har bestämt sig för att lära sig tycka om det.
 
Man kan också göra bland annat goda smoothies med olika grönsaker som t ex morötter, grönkål, gurka och selleri. Selleri innehåller visserligen lite oxalsyra men med sitt innehåll av kalium rensar den även njurarna väldigt väl. Kom också gärna ihåg mycket frukt. Det socker som finns i frukt är bara bra.
 
När det gäller oljor är det bra att använda olivolja, valnötsolja och linfröolja.
 
Ta gärna också ett par matskedar lecitin granulat som du strör över din sallad eller frukost. Lecitin innehåller bland annat kolin som är viktigt för dina njurar. Lecitin smakar sött och gott.

Kosttillskott

Bente och jag kom överens om att ändra hennes intag av kosttillskott och anpassa det efter hennes aktuella situation.
• Mot de kvarvarande infektionerna rekommenderades hon en känd produkt som innehåller en kombination av en planta som heter androghraphis paniculata, som tillsammans med ryssrot hjälper vid infektioner och stärker vid trötthet. Det har gjorts ett flertal placeboundersökningar som styrker ämnets goda effekt.
• Då Bente har fått flertalet starka antibiotikakurer bör hon, enligt mig, hitta bra probiotika för att få styr på tarmfloran. Det uppskattas att ca 80 procent av immunsystemet kommer från tarmsystemet.
• Många forskare arbetar med relationen mellan ett friskt och starkt hjärta samt tarmsystemets påverkan på hjärnan.
• Jag tipsar henne om att ta probiotika under en minst en åttamånadersperiod.
• Bente arbetar nästan alltid under stress varför jag också tipsar henne om en lättupptagligt B-vitaminprodukt, som stannar i kroppen och arbetar där.
• Vitamin B6 ca 50 mg bör tillsättas till det vanliga B-vitaminet. Det kan nämligen lättare bildas kalciumoxalat i njurarna vid B6-vitaminbrist.
• Magnesium ca 600 mg dagligen tillsammans med även lättupptagligt kalcium med vitamin D3. För lite kalcium och magnesium kan öka bildandet av njursten. Se till att båda produkterna har bra kvalitet.
• Resium är från början ett spanskt örtmedel som verkar på både njur- och gallsten. Tillsammans med en förändrad livsstil kan Resium bidra till att både förebygga och lindra njursten.
 
Ovanstående är kurer som jag rekommenderar till Bente. När hon några veckor senare skickar mig ett e-mail vari hon beskriver att hon har följt mina rekommendationer har mår bättre blir jag glad. Hon meddelar också att hon bestämt sig för att följa kuren lite till.

Övrigt

I andra fall skulle jag kunna lagt till ett par produkter som t ex mineralen silica, som också kan hjälpa till att bryta ned njursten.
A-vitamin är också viktigt. Om det är brist på A-vitamin ökar risken för njursten. A-vitamin är bra för samt stärker slemhinnorna.
C-vitamin får det inte heller vara brist på. Det är en skröna att C-vitamin kan orsaka njursten. Vid C-vitaminbrist kan kroppen inte skapa aminosyran cystein utan skapar i stället cystin, som kan utfällas som sten.
Har du en gång haft njursten kommer det tyvärr ofta tillbaka. En förebyggande kur kan vara att ta en matsked äppelcidervinäger i ett glas kallt vatten en gång om dagen.
Behandlingsformer som kan hjälpa till att driva ut gifter är zonterapi, akupunktur och lymfdränage.
 
Den gamle Vogel skriver i sin bok, från 1980, att njurarna belastas mycket av vår moderna livsstil och av civilisationens kost. Han går till angrepp på speciellt det vita sockret, som en stor belastning på njurarna. Han beskriver sig ha upplevt att njursmärtor ofta försvann när alla typer av socker togs bort ur kosten.
Vet du med dig att du lätt får njursten bör du berätta detta för din terapeut och be denne om att vara försiktig.
Det finns flera homeopatiska medel som kan vara bra vid njursten. Tror du på homeopati är det viktigt att du hittar en både välutbildad och erfaren homeopat.
Även salt är viktigt, men använd det med måtta.
Är du sängliggande bör du vara noga med att dricka tillräckligt mycket vatten
Av Anni Dahms, Sjuk-& Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Annis Vitalshop.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.