Unga Astrid invigde filmfestival · Torraste vintern någonsin · Fler anmälningar av problembarn · Oavgjort val trots stora skift

Unga Astrid invigde filmfestival · Torraste vintern någonsin · Fler anmälningar av problembarn · Oavgjort val trots stora skift

Unga Astrid invigde filmfestival

Filmen Unga Astrid, Conociendo a Astrid på spanska, invigde i måndags filmfestivalen Festival Cine por mujeres i Madrid.
Barnboksförfattaren Astrid Lindgren behöver ingen presentation bland svenskar, och knappast heller utanför Sverige. 2017 passerade nämligen hennes böcker 100-språkgränsen. Och nu har den kända författarens ungdomsår filmatiserats. Filmen, som hade premiär i Sverige i höstas och som drog fulla hus under visningen i Madrid, berättar om när en ung Astrid, trots tidens förväntningar och religiösa påbud, bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta. I detta berättar den om författarinnans oönskade tonårsgraviditet, relationen med en den äldre redaktör Reinhold Blomberg, flykten från Vimmerby och sonen Lasses första tid hos fostermamma i Danmark.
Filmen och dess regissör Pernille Fischer Christensen har fått en hel del kritik av bland annat Astrid Lindgrens dotter, Karin Nyman. Karin Nyman menar att filmen har liten sanningshalt och bygger på mycket konstärlig frihet, samt att den behandlar författarskapet i alltför liten grad. Regissören å sin sida har svarat kritiken med att allt i filmen går att läsa sig till och att den är en hyllning till författarinnan.
Huvudrollen i filmen spelas av Alba August.
Festival Cine por mujeres pågår i Madrid fram till den 31 mars.
Conociendo a Astrid har premiär i hela landet den 29 mars.
 
 
{loadposition google_native}
 
 

Torraste vintern någonsin

Från den fösta december och fram till i dag har det bara fallit 11,4 liter regn per kvadratmeter i Málagaprovinsen. Det spanska meteorologiska institutet, Aemet, beräknar denna mängd vara den minsta mängden nederbörden någonsin. Visserligen föll det ännu mindre regn år 1942 men dåtidens mätningar var långt ifrån lika trovärdiga som dagens. Till detta tillkommer att man på den tiden bara uppmätte nederbörden som föll på flygplatsen.
Trots den lilla mängden regn kommer Málagaprovinsen inte lida av vattenbrist då det finns stora reserver sedan oktober och november, då det regnade en hel del. Men lantbruket har naturligtvis behov av att det snart regnar igen.
 
 
{loadposition google}
 
 

Fler anmälningar av problembarn

De spanska myndigheterna mottar dagligen anmälningar från föräldrar som blir misshandlade av sina minderåriga barn. Det handlar om barn under 14 år som verbalt hotar sina föräldrar, visar på våldsamt beteende genom att förstöra möbler och till och med slår sina föräldrar – i de flesta fall sina mödrar. Generellt visar ungdomarna som det handlar om ingen respekt för varken familj, skola eller polis. Fenomenet är inte nytt men tycks ha eskalerat under de senaste åren. Myndigheternas resurser för att ta itu med problemet är begränsade och rent juridiskt kan det inte låta sig göras så länge som barnen är under 14 år, vilket är gränsen för att vara straffbar.
 
 
 
{loadposition google_native}
 
 
 

Oavgjort val trots stora skift

Det är nu bara en månad kvar till parlamentsvalet den 28 april och de första stora opinionsundersökningarna visar att det blir ett mycket jämnt val – trots stora skift i mandatfördelningen. PSOE tycks för närvarande gå från 85 till 122 mandat medan Podemos verkar ha tappat gnistan helt och går från 71 till 33 mandat. På andra sidan står Partido Popular med ett fall från 137 till 87 representanter i parlamentet medan Ciudadanos ökar från 31 till 47 mandat. Det nya partiet inom spansk politik, VOX, tar sig fram med 30 mandat.
Opinionsundersökningarna visar alltså att fördelningen just nu är lika mellan de blå och röda blocken vilket innebär att om det vore val i dag så skulle de två små katalanska separatistpartierna, ERC och PDECat, samt det baskiska partiet PNV har stort inflytande i det spanska parlamentet.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.