Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har till vana att vila den i handen eller döljer du ansiktet med den?

Solfjädern, som blivit en symbol ihop med flamenco, har en lång historia, ett helt eget språk och faktiskt så har den inte alls sitt ursprung i Spanien.

Svalka och insektsvifta

Alla vet hur en solfjäder ser ut. Den typiska som ses i Spanien går att fälla ut och består av ett antal kilformigt skurna spröt, som utgör stommen. Dessa är nitade längst ned vid en axel, så att solfjädern kan vecklas ut och fällas ihop, och så är spröten till stora delar överdragna med tyg, spets eller papper.
 
Att bestämma solfjäderns ursprung är svårt. Det kan tänkas att människan i urminnes tider använt olika redskap till att fläkta sig med i varmt väder och inom t ex den gamla kristna kyrkan har solfjädrar använts för att vifta bort insekter från nattvardsvinet.
 
 

 
 

Från styvt blad till diamanter

Det kan tänkas att ursprunget till solfjädern var ett styvt blad som med tiden ersattes av en skärm, som senare fick handtag. I forntida Egypten gav solfjädern en bild av upphöjdhet och t ex etruskerna och antikens romare hade ofta solfjädrar gjorda av påfågelfjädrar. Vid slutet av medeltiden vet man att solfjädrar, i form av en liten fana vävd av silke med spetskant fäst i en liten stav, användes i både Spanien och Italien. Mot slutet av 1500-talet började den veckade solfjädern synas i Europa, och den hade då kopierats från Kina, dit den kommit från Japan. På 1700-talet, under Ludvig XVI av Frankrikes tid, hade solfjädern blivit ett måste för varje societetsdam. Under denna tid var de finaste solfjädrarna gjorda av elfenben, pärlemor, sköldpaddsskal samt guld, och överdragen i siden eller papper var handmålade med motiv som t ex blommor, landskap, kineser, herdinnor och nymfer. Ett riktigt exklusiv exemplar var den diamantsmyckade solfjäder som Marie-Antoinette fick i bröllopsgåva av Ludvig XVI.
 

För alla i Spanien

Tillskillnad från t ex Frankrike och Italien, där solfjädrar sågs bland de finare i samhället, var solfjädern någonting som sågs även bland enklare kvinnor i Spanien. Användandet i Spanien avtog inte heller som det gjorde i Frankrike vid tiden för den franska revolutionen.
 

Flirtredskap

Men solfjädern har inte bara använts för svalka. Den har också varit ett kommunikationsverktyg när unga kvinnor på 1800- och början av 1900-talet gick på dans i sällskap av sin mor eller annat ”förkläde”. Då de unga kvinnorna inte gavs utrymme att samtala med unga män utvecklades ett solfjäderspråk vari solfjädern genom olika positioner och gester kunde förmedla allt från alfabetet till hela meddelanden. Det hände också att solfjädrar hade ett litet hål, igenom vilket den blyga kunde iaktta omgivningen. Instruktioner följde ofta med vid köp av en solfjäder.
 

Från 6 euro till 3000 euro

Mitt i gamla stan i Málaga, närmare bestämt på Calle Marqués 3, hittas den lilla butiken Celyan. Här träffas Cristina Guerreo. Hon arbetade tidigare i butiken med det liknande namnet Ceylan, som sålt solfjädrar till både spanjorer och turister i 58 år.
”Ceylan var en butik som alla kände till som butiken med stort ”B” om man ville köpa en solfjäder, mantilla, kammar m.m. Men när ägaren, Celia Ruiz, gick i pension stängde butiken. Jag erbjöd mig att köpa den. Men då jag inte fick fortsätta med samma hyreskontrakt och hyresvärden höjde hyran avsevärt, var det helt enkelt inte möjligt att fortsätta i samma lokal. Därför öppnade jag Celyan på en billigare adress”, berättar Cristina, som förälskade sig i branschen när hon arbetade sida vid sida med Celia Ruiz, som lärde henne allt hon kan. Namnet på Cristinas butik, Celyan, är likt ursprungsbutiken, Ceylan, som en hyllning till Celia Ruiz (och så fick Cristina inte heller omregistrera det gamla butiksnamnet).
 

Både för kvinnor och män

Hos Celyan finns solfjädrar för alla smaker och stilar samt även för män.
”Tittar man på ytterskivorna är modellerna för män rakt kilformade, mindre och öppnas med handen medan solfjädrar för kvinnor har som en kant där tyget börjar, de är större och de går att fälla ut med ett knyck i handrörelsen”, berättar Cristina. Så plockar hon fram en mängd olika solfjädrar.
”Hit kommer kunder för att köpa solfjädrar som presenter eller till sig själva. En del är enkla och kostar bara några euro medan andra är väldigt snirkligt snidade samt detaljrikt målade och kan kosta upp till 3000 euro (och mer!).
”Priset beror på arbetet bakom. Alla solfjädrar i butiken är handgjorda i Spanien. Träslagen liksom tyg, modeller, färger, motiv m.m. varierar i det oändliga. Jag vill ha ett utbud vari alla kan hitta sin favorit. Därför har jag också några tusen olika solfjädrar i butiken”, säger Cristina som också förklarar att hon inte följer något speciellt mode. I stället går hon på magkänsla när hon i samarbete med tillverkarna i september väljer design och material för solfjädrarna som ska fylla hyllorna inför nästa säsing.

Solfjäderns språk*

Håll solfjädern med höger hand framför ansiktet: Följ mig.
Håll solfjädern vid vänster öra: Lämna mig ifred.
Rör solfjädern med vänster hand: Vi är iakttagna
Smek kinden med solfjädern: Jag älskar dig.
Klappa på läpparna med solfjädern: Kyss mig.
För solfjädern över ögonen: Gå, tack.
Rör solfjäderkanten med ett finger: Jag vill tala med dig.
Klappa på högerkinden med solfjädern: Ja.
Klappa på vänsterkinden med solfjädern: Nej.
Låt solfjädern hänga: Vi fortsätter som vänner.
Flytta solfjädern till höger hand: Du är fräck.
Fläkta långsam: Jag är gift.
Fläkta snabbt: Jag är förlovad.
Dölj munnen med öppen solfjäder: Jag är singel.
Öppna solfjädern långsamt: Vänta på mig:
Öppna solfjädern med vänster hand: Kom och prata med mig.
Slå i vänster hand med stängd solfjäder: Skriv till mig.
 
*Det finns olika ”solfjäderspråk”. Dessa kommer från www.todoabanicos.com
Av Sara Laine, sara@norrbom.com. Foto: Sara Laine

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco