Den 5 januari kör paraderna med Heliga Tre Konungar traditionen trogen längs gatorna i de spanska städerna. På flaken står konungarna Gaspar, Melchior och Balthazar sida vid sida med Musse Pigg, SvampBob Fyrkant och andra barnkära figurer. Mitt under paraderna, där konungarna och de andra karaktärerna kastar ut godis i stora mängder till förväntansfulla barn och vuxna med barnasinnet kvar, kan det vara svårt att få klarhet i vad firandet av Heliga Tre Konungar egentligen handlar om i dagens Spanien.
För de flesta skandinaver är spänningen kring julen över den 5 januari, även om julpyntet får hänga med en bit in i årets första månad. Men julklapparna har trots att delats ut den 24 december och barnen har spenderat mellandagarna till att leka med sina nya leksaker. För spanjorerna är julen dock långt ifrån slut i december, för även om julen och jultomten vinner allt mer plats i spanska hem föredrar majoriteten att hålla kvar vid traditionen med de Tre Heliga Konungarna. Således fortsätter alltså den spanska julen ända fram till de Tre Heliga Konungarnas dag, den 6 januari, och det är den dagen som barnen får sina gåvor – från konungarna förstås.
Att det är just denna dag som spanjorerna firas förklaras av att det var denna dag som Jesusbarnet fick besök av de tre vise männen, som av Betlehemsstjärna blivit visade till krubban vari den nyfödda pojken låg, i en bondes blygsamma stall. De tre männen, som i senare berättelser blev till konungarna Melchior, Gaspar och Balthazar, tog med sig gåvor till den lilla nyfödda pojken, som enligt Det Nya Testamentet skulle vara Guds son – och det är alltså denna tradition som fortfarande hålls vid liv.
Heliga Tre Konungar – paradernas begynnelse
Första gången som den spanska regeringen firade denna speciella högtid med en parad för de tre konungarna var år 1885. Dock ser dagens parader troligen helt annorlunda ut jämfört med då. Konungarna har genom åren fått sällskap av allt fler figurer, ofta karaktärer ur populära barnprogram, och i en del parader ser det ut som om alla som överhuvudtaget äger en kostym får vara med på ett flak. Traditionen från 1885 är dock den äldsta i Spanien och en del hävdar att den till och med är den äldsta i hela världen. Gaspar, Melchior och Balthazar åker alltså fram längs gatorna innan de på natten ska ut och lägga presenter hos de förväntansfulla spanska barnen. Ursprungligen förde konungarna med sig myrra, guld och rökelse men i dag får barnen i stället bland annat leksaker, kläder och elektronik.
Ingen högtid utan kaka
En viktig del av den spanska Heliga Tre Konungars dag är el Roscón de Reyes – en kaka som äts den 6 januari. Denna kaka är ringformad, för att symbolisera en kungakrona, och den är pyntad med godis i alla färger, som symboliserar ädelstenar, och så bär den på en egen, alldeles speciell tradition. Det är nämligen så att kakan, som kan köpas hos bagerier och konditorier, har en figur inbakad någonstans, och denne figurs symbol är den samma som mandeln i risgrynsgröten. Den som har turen att få figuren kommer att vara kung resten av dagen, varför el Roscón de Reyes ofta säljs ihop med en papperskrona. Till de mindre tursamma finns det även andra saker inbakade i kakan, t ex en böna, och den som får denna ska enligt traditionen betala för nästa års Roscón, vilket kan bli en dyr historia då dessa kakor nämligen kostar ca 20 gånger så mycket som vanliga kakor. Traditionen varierar dock mellan regioner och i en del familjer är man bara ”Svarte Petter” resten av dagen om man skulle ha otur och få bönan.
Traditionerna före den 5 januari
För att konungarna ska veta var de ska lägga gåvorna ska barnen enligt traditionen ställa fram deras skor på kvällen innan de går i säng den 5 januari. På så sätt ser konungarna lätt skorna när de besöker hemmet om natten, och så kan de lägga gåvorna i dessa. I dagens läge hänvisar dock de flesta föräldrar till julgranen som den rätta platsen för presenter, då konungarnas köpkraft med tiden blivit större vilket ofta resulterar i en större mängd presenter, vilket blir för mycket för en liten barnsko.
I samma stil som traditionen kring jultomten ställer man även fram mat till konungarna, samt hö och vatten till deras transportmedel – kamelerna. Dessa tilltugg är ett tack för besväret i och med den långa resan från öster. Kamelerna å sin sida är ofta lite stökiga varför det kan ses spår av hö från dörren fram till presenterna, och dessa spår kan barnen sedan förväntansfullt följa när de vaknar på morgonen.
Kära Gaspar
När konungarnas och deras följe tar sig fram längs gatorna i paraderna, som börjar på eftermiddagen, har barnen redan sedan tidigare redan skrivit ett brev med en önskelista till en av majestäterna. Har man varit snäll får man sin önskan uppfylld men har man varit stygg får man i stället kol. Dock hör den riktiga kolen historien till och i dag består den i stället av en slags svartfärgad maräng formad som kolbitar. Men fortfarande tjänar kolet som en påminnelse till barnen om att de ska uppföra sig bättre det kommande året, även om det i verkligheten är svårt att hitta föräldrar som bara ger kol till sina barn – även om det är maräng.
Vill man ut och se paraderna är det bara att ta reda på var skådespelet äger rum i sin stad. Detta har ofta både kommunhus och turistinformationer information om. De alldra flesta städer, även mindre byar, har parader, men det kan nämnas att paraderna i centrala Málaga är alldeles speciella. Förra året kastades det ut inte mindre än 12 000 kg godis till barnen i vår provinshuvudstad.
Trevlig Heliga Tre Konungars dag!
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com
Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com
Det var generösa plånböcker som öppnades den 12 september, när Maiti Nepal Marbella arrangerade den efterlängtade galamiddagen i välgörenhetens tecken…
Planerat underhållsarbete:
Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.