Nobelvin satte Málaga på vinkartan
nobelvin
Han har lyft in Málaga på vinets världskarta efter lång frånvaro. Dessertvinet Victoria No 2 valdes ut bland hundra andra viner till Nobelfesten samt i England som dryck vid en lunch för drottning Elizabeth. Och Botani, det torra muscatelvinet, har hyllats av bland andra Robert Parker.

”Det är förstås glädjande för oss att en stor del av våra viner ligger nära 100 poäng hos Parker”. Det säger Jorge Ordoñez, mannen bakom kvalitetslyftet för vin från den varma andalusiska jorden. Hans företag Bodegas Ordoñez har satsat hårt för att utveckla goda viner från den gamla muscateldruvan.

I dag ligger själva bodegan i ett industriområde i den lilla staden Vélez-Málaga, tre mil öster om Málaga. I bergen runt omkring, i det område som heter Axarquía, växer vinstockar med hundratals år bakom sig, på branter som kan lutningar på 60 grader.

Rebeca Campos är nybliven marknadschef på Grupo Jorge Ordoñez, med en lång bakgrund från Riojas vinföretag bakom sig, och vi följer med henne på vindlande vägar bland bergsbyarna och vinodlingarna. På en av de högsta platserna vid Almáchar, med utsikt över berget Maroma och Medelhavet, stannar vi. Rakt nedanför oss ligger företagets odlingar. Framför oss plöjer en man jorden med hjälp av två mulor.

”Allt arbete som äger rum här görs för hand. Vi använder åsnor och mulor för att kunna bearbeta jorden och hämta in druvorna”, berättar hon.

Vinstockarna, de flesta Muscat de Alexandria, växer nästan direkt på berget. Jorden är extremt tunn så stockarna utvecklar ovanligt långa rotsystem för att få näring. De flesta typer av odlingar i det här karga området görs i terrasser, ett system som infördes av morerna en gång i tiden, men inte dessa vinodlingar, de störtar rakt ner längs bergen.

”En del stockar är mer än hundra år gamla. För oss har det varit viktigt att arbeta med den högsta kvaliteten för att ta fram våra viner”, säger Rebeca Campos om druvorna, som plockas för hand i små 10 kg lådor som dras iväg av mulorna.

Det har gått tio år sedan Jorge Ordoñez, efter nästan 30 år som vinimportör av spanska viner till den väldiga amerikanska marknaden, bestämde sig för att göra eget vin. Han har tagit hjälp av den kände österrikiske enologen Alois Kracher och senare hans son Gerhard för att ta fram ett nytt koncept som bygger på muscateldruvan. En druva som odlats i Málagaområdet i över 2 000 år. Traditionellt användes denna druva till sött vin och russin och under en period var vinet från Málaga populärt i många kungahus och hos kejsare, samt exporterades över hela världen. I mitten av 1800-talet drabbades hela Europa av vinlusens härjningar. För Málagavinet innebar det en katastrof som ödelade mer än 100 000 hektar odlingar. Någonting som vinodlarna än i dag inte riktigt hämtat sig från.

Förutom söta dessertviner bestämde sig Ordoñez och Kracher för att testa något nytt med vinet Botani, som är det första torra vinet någonsin från Sierras de Málaga. Jorge och hans syster Victoria Ordoñez har tillsammans med Kracher skapat ett unikt, elegant och komplext vin.

Vi fortsätter att resa runt med marknadschefen Rebeca Campos, som berättar om företagets totala produktion av söta, torra, ett mousserande vin (ny produkt som genast fick 92 poäng av Robert Parker) och ett rött vin på tillsammans runt 200 000 flaskor.

”Nära 45 procent exporteras till USA och resten distribueras i Spanien och till 30 andra länder. Bland dem finns Tyskland, Japan, Kina, Kanada och Mexico”, berättar hon. Nya länder på företagets världskarta är Sverige, Schweiz, Turkiet, Arabemiraten och Thailand.

Den kraftiga kantringen mot den amerikanska marknaden har förstås Jorge Ordoñez skapat. Redan 1987 kom han till Massachusetts i USA med sitt lilla företag. Han skulle få amerikanarna att förstå att det fanns annat än sherry och halvdåliga Rioja-viner. På köpet gifte han sig med en amerikanska och långsamt byggde han sitt företag. Jorge Ordoñez var också först med att ha kylrum i Spanien samt kyltransporter per båt för vinerna. Företaget fick namnet Fine Estates from Spain/Jorge Ordoñez Selections, och han har fått ett antal utmärkelser och priser, både i USA och Spanien, för sin insats.

I början representerade Jorge Ordoñez bara en obskyr bodega från Navarra, Gurpegui Muga. Därifrån byggde han sedan upp den mest blandade spanska vinkollektionen i USA.

”I dag är spanska viner högt rankade och respekterade i USA. Den senaste undersökningen visar också att spanska viner ökat rejält i försäljning i USA”, säger Jorge Ordoñez, som fortfarande pendlar mellan USA och Málaga. Nu sker det med ett lite annorlunda tillvägagångssätt. I dag är han ägare och delägare i sju olika bodegor, med fler än 30 olika viner och 12 olika DO, Denominación de Origen, spridda över hela Spanien. Gruppen utgörs av Bodegas Alto Moncayo (DO Campo de Borja), Bodegas Avanthia (DO Valdeorras), Jorge Ordóñez & Co. (DO Málaga y DO Sierras de Málaga), Bodegas La Cana (DO Rías Baixas), Bodegas Tarima Hill (DO Alicante), Bodegas Venta Morales(DO La Mancha) och Bodegas Volver (DO La Mancha y DO Jumilla).

Och det är inte bara vinerna från Málaga som prisats. Även gruppens viner från Galicien, Albariño-vinerna, har fått 92 poäng av Parker.

”Det visar att vårt långsiktiga arbete med kvalitet ger resultat. Det ger oss också möjlighet att fortsätta växa”, säger Jorge Ordoñez.

Men självklart var det Nobelfesten för några år sedan som verkligen satte företaget på kartan. Det var ju just Número 2 Victoria som valdes ut i konkurrens med hundra andra viner, och nästan 1 300 inbjudna gäster fick stifta bekantskap med företagets dessertvin.

No. 2 Victoria 2012 serverades även vid ett annat prestigetillfälle, närmare bestämt när drottning Elizabeth II av England firade sin 88-årsdag 2014 tillsammans med sin man på Picton Castle i Wales. Lunchen intogs på den ekologiska restaurangen ”Marias Courtyard” inne på Picton Castle och No 2 Victoria serverades till vaniljpannacotta med rabarber och en touch av snaps.

Produktionen av No 2 Victoria ligger nu på i genomsnitt 10 000 flaskor och ute i detaljhandeln kostar vinet 22 euro. Till Nobelfesten i Blå hallen, i Stockholms stadshus, levererades 156 flaskor som serverades i anslutning till desserten, en trilogi på körsbär med pistageklädd mascarpone och svart körsbärssorbet.

Det är en lång och komplicerad process för att framställa No 2 Victoria. Efter ett strikt urval av druvor ska de torkas, i regel i solen under omkring tio dagar. I det här fallet placeras druvorna i skugga under en längre tid, mellan fyra till sex veckor.

I vinbodegans imponerande portfölj finns även Alejandría Esencia Nº 4, ett vin gjort på druvor från 100 år gamla vinstockar. Ett vin som pendlat mellan 97 och 99 poäng hos Robert Parker.

En del av förklaringen till företagets framgång ligger till stor del hos vinimportören Jorge Ordoñez och hans långvariga satsning på att sälja Spanien till USA. Det är någonting han hoppas ska smitta av sig på fler spanska företag. Produkterna finns redan; både viner, skinkor, ostar och andra produkter håller i dag högsta internationella klass.

”Spanska staten kan förstås hjälpa till, och gör det. Men det är nog svårt för oss spanjorer att bli mer ’italienska’, det vill säga lika bra på marknadsföring. Vi kan använda vår kreativitet genom att börja tro mer på oss själva. Jag tror också att vi spanjorer behöver mer utbildning både i internationell marknadsföring och i språk”, säger han.

Av Text Urban Nilmander. Foto Carin Tegner

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.