Bizum – överför pengar med din mobiltelefon

”För bara över pengarna till mig med Bizum”, sa en väninna till mig nyligen, när jag ville betala henne ett mindre belopp. ”Alla spanska banker har det”, sa hon uppmuntrande, och jag fick lov att sätta igång att ta reda på hur denna betalningsmöjlighet fungerar. På min nätbanks-app såg jag så att det figurerar en liten ikon med det underliga namnet Bizym. Genom att klicka på ikonen kom jag direkt till möjligheten att ladda ned denna app och när den laddades ned fick jag en bekräftelsekod via SMS. Under mindre än en minut hade jag laddat ned appen och betalat min väninna, som fick ett SMS med bekräftelse på betalningen i samma ögonblick som pengarna dragits från mitt konto och satts in på hennes – det gick på bara några sekunder.

Svenska besökare på Costa del Sol tar för givet att man kan swisha pengar fram och tillbaka mellan varandra men Spanien, och kanske speciellt Costa del Sol, är ju ett kontanternas land varför denna möjlighet dröjt lite längre med att blomstra upp. Men denna nya betalningsform, som är kopplad till ditt bankkonto och ditt telefonnummer, har faktiskt tagits emot riktigt väl av spanjorerna.

Sedan lanseringen 2016 har Bizum fått fler än 1 miljon användare, som gjort mer än 20 miljoner transaktioner. De senaste månaderna har antalet användare ökat med inte mindre än drygt 60 000 om månaden, varav de flesta användare är BBVA-kunder. BBVA står faktiskt för nästan en fjärdedel av användarna, vilket inte är en slump: 

”BBVA har redan från början stött upp och trott på detta initiativ och det är därför som majoriteten av Bizums användarkrets utgörs av våra kunder”, säger Antonio Marcías, chef för betalningsmetoder och digitalövergång hos BBVA España.

Än så länge är det bara möjligt att göra transaktioner mellan användare samt betala för onlineköp, planen är dock att det även ska vara möjligt för fysiska butiker att motta betalning via Bizum.

Så fungerar det

Bizum är en teknologisk plattform och varje bank har därför deras egen Bizum-app. Rent praktiskt har detta ingen betydelse då funktionerna är de samma för användarna, som fritt kan skicka och ta emot pengar, oavsett bank. 

Bizum kräver samma inloggningsuppgifter som du använder för att logga in i din onlinebank, dvs antingen kod, fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. Du anmälder dig med ditt mobilnummer, som bekräftas via ett vanligt SMS.

Antalet transaktioner och maxbelopp varierar från bank till bank. BBVA:s kunder kan t ex överföra från 50 cent till 500 euro per transaktion och maximalt 1 200 euro per dag, med maxgräns på 5 000 euro om månaden.

Det finns även andra betalningsappar men ingen har tagits emot så väl på den spanska markanden som Bizum. 

Bizum är en bra lösning om man ska göra små överföringar mellan vänner och familj eller andra vars telefonnummer du redan har i din telefon, och om du inte orkar göra en bank- eller PayPal-överföring.

Bizum är en 100 procent spansk tjänst som lanserades på marknaden 2016. För tillfället finns det 22 spanska banker som erbjuder Bizum till deras kunder, vilket täcker 96 procent av bankkunderna.


Utöver BBVA erbjuder även dessa banker tjänsten: CaixaBank, Santander, Banco Sabadell, Bankia, Kutxabank, Caja Rural, Unicaja, Ibercaja, Grupo Cooperativo Cajamar, Abanca, Bankinter, Liberbank, Laboral Kutxa, Evo Banco, Eurocaja Rural, Caja de Ingenieros, Mediolanum, Cajalmendralejo, Caja Sur, Deutsche Bank, Imagine Bank och Openbank.

Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.