Bostadsbloggen: Fastighetsförsäljningen i Spanien efter covid är bättre än någonsin

Bostadsbloggen: Fastighetsförsäljningen i Spanien efter covid är bättre än någonsin

När covidpandemin bröt ut i mars 2020 skapade det en stor oro inom fastighetsbranschen, där man såg framtiden an med stor tveksamhet. Under de första tre månaderna stannade nästan all försäljning upp och många mindre mäklarföretag fick stänga sina kontor. Den 1 juli öppnades möjligheten för utlänningar att resa in i Spanien. Nu var den stora frågan hur marknaden skulle reagera och vad som skulle ske med fastighetspriserna. I december 2020 fick vi svaret och det visade sig att priserna inte rasade som många hade förutspått, och prisfallet blev betydligt mindre än man beräknat, det stannade på runt 7-8 procent på landsbasis.

Marknaden återhämtar sig

Under början av 2021 skedde någonting som förvånade marknaden. Efterfrågan ökade och spekulanterna inte bara återvände utan ökade kraftigt. Priserna slutade falla och vid halvårsskiftet 2021 hade nedgången återhämtad sig och priserna var nu i paritet med priserna före covidpandemins utbrott. Under det tredje kvartalet gjordes drygt 12 procent fler fastighetsaffärer än under kvartal två. Priserna fortsatte att stiga och ökningen under det tredje kvartalet blev 2,61 procent i hela landet. Ökningen blev betydligt större på Costa del Sol och landade på nästan 7 procent.

Antal försäljningar ökar

Under detta tredje kvartal såldes över 154 000 bostäder i hela Spanien och det var 12 procent fler affärer än under det andra kvartalet. Det var ett rekordartat resultat och vi får gå tillbaka till 2008 för att hitta en liknande siffra. Av de sålda bostäder var 793 svenska kunder, vilket var mer än 35 procent fler än de första tre månaderna under 2021. Att notera är att engelsmännen inte längre är den största utländska köpgruppen i Spanien. Under det tredje kvartalet låg Tyskland först med över 10 procent följt av engelsmännen med drygt 9 procent. Därefter följer fransmän, marockaner, belgare, rumäner och på sjunde plats kommer svenska köpare.

Vad säger mäklarbranschen?

Det är inte bara mitt företag Alamo Costa del Sol Real Estate som säljer mer än någonsin. Alla de kollegor jag pratat med säger samma sak. Vi säljer nu mer fastigheter än vi någonsin har gjort och förklaringen är från de flesta att det är en uppdämd efterfrågan som nu släpps loss och tusentals nordeuropéer längtar nu mer än någonsin att resa och genomföra drömmen om att leva och bo i Spanien.

Vilka bostadstyper säljs mest

Vad gäller efterfrågan från de svenska kunderna i dagsläget så har det skett vissa förändringar. Om det är på grund av pandemin eller inte är osäkert. En klar trend är att maxbudgeten för de genomsnittliga svenska kunderna har ökat betydligt på det senaste året. Dessutom ser vi att intresset för villor har ökat betydligt och en förklaring kan vara att man inte vill bo så tätt inpå varandra som man gör i en lägenhet eller radhus. Under tiden då pandemin satte stopp för resor till och från Spanien föddes en ny typ av försäljning till kund. Videopresentation via Skype, Facetime eller andra kanaler gjorde att många affärer gjordes upp utan att kunden fysiskt hade besökt bostaden. Efter att resandet har gått tillbaka till normala förhållanden har detta inte helt försvunnit och det görs fortfarande fastighetsaffärer trots att köparen inte har besökt bostaden.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.