Covid-19: Desinfektion av gator ej nödvändigt

Covid-19: Desinfektion av gator ej nödvändigt

Ett år efter coronavirusets utbrott i västvärlden ifrågasätts nu det systematiska sprayandet och skrubbandet av allmänna utrymmen och ytor i kampen mot viruset. Den turkiska sociologen Zeynep Tufekci har kallat det ”pandemiteater”, den spanska virologen Margarita del Val har länge sagt att hon inte sett några övertygande bevis för att det är nödvändigt och även från Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) har det uttryckts: ”Det antas vara möjligt, men det har ej dokumenterats spridning av smitta via föremål.” Och nu sällar sig även den amerikanska smittskyddsmyndigheten till skaran med orden: ”Spridning genom kontakt med ytor antas ej vara en vanlig orsak för spridning av covid-19”.

Slutsatsen är alltså att SARS-CoV-2 huvudsakligen smittar genom luften, via det som kallas aerosoler – stora droppar och små partiklar.

Det betonas dock att det är mycket viktigt att fortsätta med god handhygien och användande av handsprit, då direktkontakt fortfarande är en möjlig risk för smitta. Dock pekas det på att desinfektion av t ex mjölkkartonger eller väggar och golv i byggnader inte skulle utgöra risk för smitta av covid-19.

(Källa: El País)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.