Covid-19: Vem vaccineras när i Spanien

Covid-19: Vem vaccineras när i Spanien

Det cirkulerar många tolkningar och gissningar om vem som har rätt till vaccin mot covid-19 i Spanien samt inom vilka tidslinjer detta kommer att ske. Faktum är dock att regeringen inte presenterat vaccinationsplanen i sin helhet, så bara delar av den är offentlig.

På den spanska regeringens informationssida framgår att vi passerat det som kallas Etapp 0, och att landet sedan slutet av december befinner sig i Etapp 1. Dessutom anges det att landet nu redan påbörjat processen in i Etapp 2, vilket enligt de första prognoserna skulle skett först i mars.

(Etapp 0 – december (2020) – Arbete med utveckling, auktorisation och utvärdering.)

Etapp 1 Påbörjad – start i december (2020) – Landet har mottagit de första leveranserna av vaccin och börjat vaccinera de första invånarna. I denna första del ges vaccin till prioriterade inom riskgrupper som: boende och personal på ålderdomshem, sjukhus- och vårdpersonal.

Etapp 2 Påbörjad – start i februari (2021) – Tillräckligt med vaccin finns tillgängligt och vaccinering påbörjas av övriga i riskgrupp (födda år 1941 och äldre), annan hälso- och vårdpersonal under 55 år samt personer med annan samhällsviktig roll under 55 år, som säkerhetsstyrkor och de olika polisstyrkorna som finns i landet, brandmän, lärare och personal i förskola – i första hand de som arbetar med personer i riskgrupp, sedan övriga lärare och personal inom grundskola och gymnasium.

Etapp 3 – fr.o.m juni (2021) – Vaccintillgången uppskattas nu vara så god att övriga grupper i samhället kan börja vaccineras enligt prioriteringsordning, som ännu inte presenterats av regeringen.

Vem får Covid-19-vaccin i Spanien?

I nuläget talas det om att endast personer som är residenta i Spanien blir erbjudna vaccin i landet. Detta betyder att man, för att få vaccinet, ska vara mantalsskriven i sin kommun (minst tre månader innan vaccinering kan bli aktuellt) samt vara registrerad i den allmänna försäkringskassan Seguridad Social och inneha det regionala sjukvårdskortet. 

Nyligen har utlänningsrådet i Marbella, Remedios Bocanegra, gått ut och betonat vikten av att utländska invånare alltså ser till att skriva in sig i dessa system för att få tillgång till Covid-19-vaccin. För pensionärer är det dessutom nödvändigt att uppvisa ”Modelo S1” – dokumentation från försäkringskassan i sitt hemland.

När man är inskriven i sin kommun och hos Seguridad Social kommer man att bli kontaktad av sjukvården när det är ens tur att erbjudas vaccin, och vaccinet kommer att tilldelas från den offentliga sjukvården.

(Källor: www.vacunacovid.gob.es och www.marbella.es)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.