Den legendariska korken och varför varje flaska med självrespekt bör ha en…

Den legendariska korken och varför varje flaska med självrespekt bör ha en…

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Jag är ingen vinsnobb utan snarare lite av en traditionalist, i alla fall när det kommer till druvans himmelska nektar. Speciellt i dessa dagar, när allt handlar om vad som är praktiskt, är det viktigt att hålla sig till några av de gamla ritualerna, som det enkla nöjet att dra upp en kork ur en vinflaska. Först det lite knarrande ljudet när du vickar lite på korken och därefter det festliga lilla ”poppet”, när korken kommer ur flaskhalsen. Sedan är det naturligtvis doften av jord, källare och höstens mogna frukt, när du doftar på den just utdragna korken. Korken är perfekt för sin uppgift – den har tjänat oss i århundraden, om inte årtusenden, och den överträffar fortfarande dess konstgjorda konkurrenter.

Korkeken, som är ett naturligt förekommande träd kring Medelhavet, har vuxit på dessa breddgrader i minst 150 miljoner år. Här i södra Spanien har det hittats bevis på att människor arbetat med kork från omkring år 4 000 f.Kr. Grekerna, fenicierna och senare romerna använde alla kork som fogmassa samt till att försegla vin och andra vätskor i lerkrus. Det var dock först under det 17:e århundrandet som en fransk munk, vid namn Dom Pierre Pérignon, ersatte träproppen, som var det som användes fram till dess, och provande en kork som flaskpropp i stället. Sedan dess har korken producerats på mer eller mindre samma sätt.

Uppgiften som proppen har är helt enkelt att hålla vinet inuti flaskan och syret utanför. Inget mer. Vilken propp som producenten använder sig av beror på vilket typ av vin det är, lagar och regler, tradition, mode samt sist men inte minst kostnader. Historiskt sett har olika alternativ till den traditionella vinkorken kommit på marknaden först relativt nyligen. Skruvlock har funnits sedan mitten av 1960-talet och är mest populärt bland vinproducenter i Australien och Nya Zealand. Plast och andra syntetiska material börjar ersätta naturlig kork som flaskpropp. Globalt sett har de flesta viner nu en syntetisk kork, trots att dessa inte är lämpliga för lagring. Så man kan fråga sig själv, om trenden bara handlar om pengar?

Alternativ till kork som flaskpropp har utvecklats av vinproducenter som vill förhindra förluster när flaskor ”korkas” på grund av bakterier eller att vinet oxideras på grund av luft som tränger in genom korken. Korkproppar har negativ effekt på ca 3 procent av vinflaskorna som försluts med naturlig kork, varför några producenter ser kork som ett opålitligt alternativ.

På grund av korkens naturliga växttakt och den tidskrävande skördemetoden är korken två till tre gånger dyrare än syntetiska alternativ. Och då det är en naturprodukt kan kvaliteten också variera, så en del producenter väljer vid vissa tillfällen att välja en kork av lägre kvalitet för att spara pengar. Ett av de problem som människor förknippar med kork är smulande korkprodukter av sämre kvalitet, någonting som går att jämföra med spånskivor och äkta trä. Det finns alltså ett samband mellan pris och kvalitet.

Korkentusiaster hävdar att alternativen inte tillåter alkohol att andas naturligt. Kork är också den enda och bästa naturliga produkten som är tillräckligt smidig för att hålla kvar innehållet i en glasflaska. Naturkorkens celler har ett ämne som förhindrar luft och vätska att tränga in i den.

En äkta kork har många fördelar: den är naturlig, flexibel, går att komprimera och så har den fantastiska antiglid-egenskaper. Korken är också biologiskt nedbrytbar och växer vilt, och främjar på så sätt biologisk mångfald. Tvärtemot syntetiska alternativ kommer en naturlig kork att expandera och dra ihop sig vid minsta temperaturförändring, varför den bibehåller en perfekt tät försegling.

Äkta kort är det bästa valet för långvarig lagring, någonting som moderna alternativ helt enkelt inte kan konkurrera med. Som ett historiskt bevis på korkens överlägsna förslutningsförmåga är det bara att tänka på det oerhörda tryck som vinflaskorna i det sjunkna skeppsvraket Titanic utsattes för, varav flera av flaskorna överlevde med korken intakt!

År 2010 hittades ett skepp på Östersjöns botten. I vraket, som låg på 50 meters djup, hittades 169 flaskor champagne, som hade överlevt sedan mitten av 1800-talet. Men inte bara det, champagnen gick fortfarande att dricka, sägs det. Havets mörker och den konstanta låga temperaturen kan kanske vara den perfekta lagringsplatsen för vin, varför en del producenter nu börjat experimentera med det. En av dessa är Rondas ekologiska vinproducent Schatz, som lagrar några av sina bästa årgångar under vatten. 

När världens efterfråga på vin ökar och nya vinmarker uppstår finns det just nu inte tillräckligt med korkekar för att producera naturkork för att möta behovet. Och självklart behöver inte alla sorter och kvaliteter av vin äkta kork. Men, det är värt att uppmärksamma att speciellt i Nordamerika råder det ett utbrett missförstånd att kork är en resurs som är på väg att dö ut. Det stämmer alltså inte. Världens vindrickare dricker bara för mycket, medan vi kräver att vinet blir billigare och billigare. Då majoriteten av korken går till vinflaskor är det verkliga hotet mot korkproduktionen den fallande efterfrågan på grund av de billiga syntetiska alternativen.

Världsnaturfonden (WWF) har faktiskt startat en kampanj för att bevara korkeken, i vilken de uppmanar konsumenter att köpa vin med äkta, naturlig kork, så att korkindustrin kan överleva. Att skörda kork är en av de miljövänligaste skördemetoderna som finns. Inte en enda korkek huggs ned för att göra kork.

Här i Andalusien har vi glädjen att kunna se korkskogar på nära håll. I de bergiga trakterna i västra Andalusien, mellan städerna och byarna Gaucín och Ubrique, Ronda och Vejer de la Frontera och längre söderut, nästan ända ned till Algeciras, kan man se den traditionella och nästan helt oförändrade skördemetoden, som äger rum mellan juni och augusti varje år. Korken, som faktiskt är en slags parasit på trädets bark, skalas mycket försiktigt av trädet med speciella knivar. Processen utförs med stor försiktighet så att man bara skalar av det yttre lagret av korkbarken, medan det inre barklagret hålls intakt. Korkeken är unik.

Förr var skörd av kork ett kunnande som gick i arv från far till son, medan det i dag kräver en särskild tvåårig utbildning, och på många platser ser man fortfarande på yrket med stor respekt. Då korkekarna tenderar att växa i branta sluttningar och täta buskage är jobbet dessutom förknippat med viss risk.

Korken skördas bara vart nionde år, så att trädet har tid att regenerera. Med en ligslängd på ca 150 år innebär det att en och samma korkek kan skördas 16 gånger. Man använder bara de delar av stammen och grenarna där korklagret är tillräckligt tjockt för att skördas. Korksjoken samlas därefter ihop och transporteras till korkfabriken. Där skär en maskin ut korken i olika tjocklekar och längder, beroende på om den ska användas till vin eller champagne. Det är alltid kork som används till champagne.

Andalusiens korkskog Bosque del Alcornocales är en skyddad naturpark och Spaniens största korkplantage. Men det finns inget plantagelikt med korkskogarna. Korkekarna växer vilt bland andra sorters träd och buskar, ofta i branta sluttningar, där moderna, mekaniska hjälpmedel inte kan användas, så man använder fortfarande rep och åsnor för att samla ihop korkskörden.

Spanien är världens näststörsta producent av kort (efter Portugal) med en nationell industri vars värde uppskattas uppgå till 2 biljoner euro om året. Med korkens ogenomträngliga, flytande, elastiska och brandhämmande egenskaper används materialet även i andra produktionsprocesser, från fordonskonstruktion till flygisolering. 

Naturligtvis är vin och flaskhattar en personlig sak, och det finns helt klart mycket att säga kring det. Men nästa gång du öppnar en flaska vin med äkta kork, ta ett djupt andetag och känn doften av dess jordiska förflutna och skicka en liten tanke med ett tack till korkeken som offrade sig för din dryckesglädje.

Skål!

Av Karethe Linaae

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco