Det är ”bara” min psoasmuskel

Det är ”bara” min psoasmuskel

Nyligen hade jag en av mitt livs stora AHA-upplevelser. Min dotter skickade mig en bild där hon var ute och sprang. Det var första gången som hon var ute i löpspåret efter många års besvär med en svår knäskada. Jag blev naturligtvis glad, å hennes vägnar, och lyckönskade henne, medan jag samtidigt lite surt skrev att jag skulle vara lika glad om jag bara kunde gå utan ryggont.

Hon skrev snart tillbaka med en liten bild och ett torrt svar: ”Kan det vara så att det är din psoasmuskel som spökar? Vill du så kan du hitta lite om det på min hemsida”.

Först kände jag mig lite generad. Trots att jag är sjuksköterska och att jag undervisat i anatomi tidigare kunde jag inte minnas mig någonting om en psoasmuskel, trots att jag själv tycker att jag är rimligt bra på att minnas de olika musklerna. Som ursäkt visade det sig att namnet var inpackat i några andra namn, när jag hittade muskeln i min anatomibok.

Nu var min nyfikenhet väkt och jag surfade snart in på min dotters hemsida (lindskinesiologi.dk) och hittade artikeln på bloggen. Där hittade jag en enkel, utförlig och lättförståelig beskrivning av psoasmuskelns funktion, samt vilka besvär den kan orsaka.

Här kommer min AHA-upplevelse, som jag önskar att jag känt till redan för många år sedan. Varför har ingen berättat om det tidigare? Många har talat om min muskelfunktion men ingen har berättat för mig om just denna muskels speciella funktion. Psoasmuskeln löper från den tolfte bröstkotan (T12) på bägge sidor av ryggraden och ned till den femte ländkotan, vidare ned genom bäckenet och fäster på den översta delen av lårbenskotan (trochanter minor femoris). Av sitt förlopp framgår det att den förbinder överkroppen med underkroppen. Psoasmuskeln ligger djupt och påverkar många av våra funktioner. 

Genom att följa denna muskel hittade jag en stor orsak till många av de besvär som jag har, och har haft i många år. En stram och stel psoasmuskel kan vara stramare i en sida jämfört med den andra. Min psoasmuskel är stramast på min högra sida, antagligen för att jag som tolvåring tog bort ett stort ligament vid min högra höft.

En del av de besvär som jag nickar igenkännande till är ländsmärtor, inåtvända fötter, svullna ben, att det är svårt att rotera höften utåt, så att rörelserna i ryggraden hämmas och därav även knäsmärtor. Via psoasmuskelns påverkan på diafragman (mellangärdet) känner jag bestämt att den också påverkat mina hjärtproblem. (Mina hjärtproblem började med andningssvårigheter – det är över nu, som tur är.)

Den kan påverka många andra tillstånd. Du kan läsa mer om dessa på min dotters webbplats.

Orsakerna till min strama psoasmuskel nickar jag igenkännande till:

 • Jag har ett stillasittande arbete.
 • Stress, rädsla och ångest då psoasmuskeln är den första muskeln vi spänner vid nämnda tillstånd. Således påverkar muskeln generellt mycket av våra känslor. Därför kallas psoasmuskeln även för ”själens muskel”.

Ofta frågar folk bekymrat vad det är som är fel när jag har ont, när jag reser mig från stolen. Mitt svar är nu: ”Det är bara min psoasmuskel”.

Bland orsaker kan nämnas:

 • Belastande träning eller motion som t ex löpning.
 • Dålig kost med t ex många livsmedel med mycket socker, för mycket alkohol och kaffe eller annan dryck eller mat med koffein. Det stressar kroppen och därmed din psoasmuskel.

Psoasmuskeln ingår i många av kroppens funktioner, som t ex dina njurar, då psoasmuskeln enligt den kinesiska meridianläran är kopplad till njurarna, och därmed även påverkar njurarnas arbete.

Njurarna har stor betydelse för vår livskraft, men påverkar även många andra organ som t ex skelett, tänder, hår och naglar. Även hjärnmassan samt ryggmärgen får deras inflytande från njurarna. 

Kosten

För att ha en stark och frisk psoasmuskel måste du också ha hälsosamma matvanor. Det är bra med bra tillskott, men din hälsosamma mat i vardagen måste fortfarande vara det fundamentala. Ta bort all mat innehållande mycket socker från din kost. En så enkel förändring kan ha mirakulös effekt. Personligen rekommenderar jag också att ta bort alla konstgjorda sötningsmedel. De triggar ditt sötsug. Det är bättre att ta ”tjuren vid hornen” och efter två veckor är ditt sockersug borta och du kan inte förstå hur det kunde fresta dig tidigare.

Ät rikligt med ekologiska grönsaker som morötter, bladselleri, paprika i alla färger, avokado, sparris, gurka – som är fantastiskt stärkande för både njurar och binjurar, broccoli, gröna bönor, ärtor, kronärtskocka, lök av alla de slag, rödbetor, champinjoner, potatis, aubergine, kålsorter som vit, röd, grön, blomkål och kinakål är stärkande. 

Ät också de härliga ekologiska frukterna, som också innehåller många vitaminer och mineraler. Drick gärna saften av en halv citron blandat med ljummet vatten på fastande mage på morgonen. Det är utrensande och stärkande. Andra bra frukter kan vara apelsin, mandarin och grapefrukt, som sköljer ut gifter ur kroppen och stärker immunsystemet, bär av alla de slag, kom även ihåg krusbär, ananas, bananer, persikor, aprikoser eventuellt som torkade, vindruvor och russin, dadlar, äpplen och päron.

Komplettera gärna med nötter och frön av alla de slag som t ex kokos och hasselnötter, paranötter, cashew, pistage, jordnötter, pumpakärnor, sesamfrö, pinjenötter.

När det gäller kött är det bäst med de lätta köttsorterna som kyckling, höns och kalkon, eventuellt lite kalvkött och lamm. Ät gärna också massor med nyfångad fisk, t ex rödspätta och flundra, forell, färsk torskrom och naturligtvis även gärna fet fisk som makrill, lax, sardiner m.m.

Undvik för mycket alkohol och kaffe och använd istället goda örtteer, gärna grönt te och eventuellt med brännässla. Brännässlor är rika på järn, kalk, kalium och mangan samt A- och C-vitamin och så är det rika på protein. Kom även ihåg att dricka rikligt med rent vatten. För lite vatten kan också bidra till smärta.

Kosttillskott

 • Som vanligt rekommenderar jag att du tar en bas med ett bra vitamin/mineraltillskott. Det kan vara en bra idé med en kur med Longo Vital. Ursprungligen ”uppfanns” det av den nu döda läkaren och eldsjälen Flemming Nørgaard. Jag tror att Longo Vital är speciellt bra för denna trötta muskel då den förutom vitaminer också innehåller sex noga utvalda örter.
 • En bra idé är att ta äppelcidervinäger. Det stärker hjärtat, ger energi samt är basande. Många som upplever smärta har för mycket syra i kroppen.
 • Ta gärna ett tillskott med ingefära. Ingefära motverkar ledsmärtor, ömma och stela muskler och kan många gånger verka lindrande vid knäsmärtor.
 • Curcumin, som de flesta kallar gurkmeja, när det köps som tillskott är starkt antiinflammatoriskt och smärthämmande.
 • Kan med fördel tas ihop med Boswellia, eventuellt i en och samma produkt. Dessa två örter tillsammans har visat ha en synergistisk effekt på många former av led och muskelsmärtor.
 • MSM (methylsulfonylmethan) är ett ämne som dämpar inflammation och ledsmärtor.
 • Ihop med dina vitaminer och andra kosttillskott bör du ta ett bra tillskott med omega 3. Det finns som både flytande och som kapslar. För vegetarianer och veganer finns det tillskott från alger. Omega 3 verkar milt smärtdämpande.
 • Se till att få tillräckligt med proteiner. Muskler använder proteiner, men är din psoasmuskel spänd kan det kanske vara svårt för muskeln att uppta tillräckligt med protein, så kan det vara bra med ett lättupptagligt tillskott med proteinpulver.
 • Är dina smärtor från psoasmuskeln stressrelaterade kan det vara en bra idé med extra tillskott av C-vitamin, då stress ökar kroppens förbrukning av C-vitamin.
 • Ashwaganda kan medverka till att motverka stress och nervositet.
 • Bacopa har länge använts inom ayervedisk medicin. Den kan medverka till att dämpa ångest och stress samt hjälpa koncentrationsförmågan.

Tips

På min dotters blogg finns många bra och effektiva yogaövningar. Alla är lätta och kräver varken kunskap eller tidigare övning. Grethe kan kontaktas via mail: info@lindskinesiologi.dk

Det går också att hitta olika övningar med olika svårighetsgrad på internet.

Hur lång tid du behöver varje dag för att göra övningarna beror på hur stort behov du har av att sträcka ut, samt hur ditt vardagsschema ser ut. Men jag rekommenderar att göra några övningar varje dag. Bara 10 minuter kan hjälpa mycket. Sitter du ned det mesta av dagen kan du eventuellt inför ett schema där du reser dig upp och gör några stretchövningar var 45:e minut. 

Var uppmärksam på din livsstil. Undvik alla typer av stress. Var medveten både psykiskt och fysiskt på att förbättra din psoasmuskels funktion.

Var medveten om att kroppens celler kommer ihåg allt som har hänt i ditt liv samt vad som sker just nu, både gällande glädje, sorg, negativa tankemönster m.m.

Din psoasmuskel påverkas av rädsla, ångest och stress. Känslor som vi alla känner till, mer eller mindre. Speciellt medierna är bra på att mata oss med ångest och rädsla.

Välkomna varje dag med glädje, jag vet, det kan många gånger vara svårt. Vi ska också ha lov att känna sorg och vrede, men låt trots det glädjen och tacksamheten vara dina två bästa följeslagare.

Träna dig på att vara uppmärksam på härliga upplevelser som finns i din vardag. Hitta skrattet. Plötsligt upplever du att de positiva och glada tankemönstren fyller allt mer i din vardag, och det är härligt.

Av Anni Dahms

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.