Ett ögonblick, vad säger panelen? (Februari 2022)

Ett ögonblick, vad säger panelen? (Februari 2022)

Månadens frågor

1) Elpriserna stiger i hela Europa. I Spanien är det inte längre självklart att billigast kwh är nattetid, som det traditionellt varit. Så vill man inte följa de dagliga timpriserna för el i nyhetsuppdateringarna och har man inte t ex tvätt- och diskmaskin som kan programmeras, så kan det bli en chock när elräkningen kommer. Tänker du på detta? Och har du kanske valt att binda ditt elavtal till ett fast pris eller någon annan lösning som elbolagen erbjuder?

2) Experter menar det snart är dags att börja se på covid-19-pandemin som ett återkommande säsongsvirus, sluta rapportera och räkna enskilda smittfall och i stället hantera det som influensan hanteras varje år. Vad är dina tankar kring detta?

3) Med hänsyn till pandemin som nu pågått i nästan två år, har dina köpvanor förändrats?


Nam: Tony Söderberg
Bor: Skövde
Gör: Kundservicechef på Mio 

1) Ja, vi tänker på det. Av någon anledning mer när vi befinner oss i Spanien då det där finns en historia av höga elpriser. Numera har vi även börjat tänka till lite extra även på hemmaplan för att så långt det är möjligt hålla nere elräkningarna. Vi har rörligt pris då det över tid varit mest fördelaktigt för oss. Fortsätter det på den inslagna banan kan det vara aktuellt att se över även det.

2) Skulle det vara den samlade expertisens koncensus ser jag ingen anledning att ifrågasätta det.

3) Jag skulle säga att jag handlar mindre än vanligt. De köp som ändå görs sker ofta online och mat handlar vi uteslutande via nätet sedan nära två år nu. Det blir dyrare men till en början var det på grund av av pandemin, för att undvika folksamlingar. Den tanken finns fortfarande kvar men nu har även tidsvinsten varit en stor bidragande orsak. Att ”handla” på 20 minuter totalt är mycket värt i en tidspressad vardag.


Nam: Brith Bogårdh
Bor: Kungsör och Fuengirola
Gör: Lärare

1) I Sverige, där vi endast är under sommarhalvåret, sänker vi värmen till 11-12 grader under den tid vi är i Spanien. Det gör att huset mår bra och inte får skador när vi är borta. Vi är knutna till en förvaltad elfond, elpool, som vi hoppas inte ska ge oss en chockhöjning under vintern. Elavtalet i Spanien är jag inte så insatt i men vi har följt de råd om bästa priserna under dygnet. Nu är det ändrat men vi är ekonomiska och miljömedvetna så vi får se hur det lönar sig. Vi spar på varmvattnet genom att inte tvätta så ofta och med fulla maskiner, både tvättmaskin och diskmaskin. Snabbdusch är ett självklart val. AC används stundvis, lite på morgonen och på kvällen vid kyliga perioder.

2) Det finns många ”självutnämnda” experter inom detta svåra område, men jag är inte en av dem. Än så länge förlitar jag mig på vetenskapen och de pågående forskningar som görs. Tiden får väl utvisa om de har rätt angående att se covid-19-pandemin som säsongsvirus.

3) Eftersom jag levt ett långt liv och kommit upp i åren har jag allt jag behöver och mer därtill. Mina köpvanor har nog ändrats över tid. I stället för konsumtion ser jag över mitt överflöd och lämnar till second hand eller ger bidrag till behövande genom organisationer jag litar på.


Namn: Marie-Anne Taygan
Bor: Fuengirola
Gör: Arbetar

1) Jag sätter på diskmaskinen innan jag går och lägger mig och tvätten försöker jag göra över helgen. Jag har köpt en apparat som har reducerat mina priser, tror jag i alla fall. Jag betalar mycket mindre sedan jag började använda den. Jag har pluggat in den i väggen, kommer dock inte ihåg varifrån jag köpte den, men jag tror att det var ett bra köp. Jag betalar ca 80 euro varannan månad, vilket jag tycker är bra. Sista fakturan var på 66 euro från HolaLuz.

2) Jag tror att det är rätt inställning i och med att viruset förändrar sig hela tiden. Jag har själv legat sjuk nu i mer än tre veckor och det är inte covid-19. Jag har blivit testad två gånger under samma vecka och det var negativt, så det är något annat virus som jag har råkat ut för. Jag blev dock beordrad på akuten att ta min tredje vaccination så fort som möjligt. Covid-19 har ju ökat över hela världen igen och muterat och fått olika namn, men testerna som görs är fortfarande under samma namn, så man kan ju undra vilket virus man har fått. 

3) Våra vanor har förändrats lite grand. Vi beställer mer mat från restauranger med home delivery, från Just Eat eller Glovo, som fungerar mycket bra. Lite kläder har det också blivit från nätet, men det beror lite på att vårt kontor har flyttat från Fuengirola centrum och där vi är nu finns inga klädesaffärer alls. Vilket kanske är bra det inte blir lika mycket handlat som tidigare. Internet fungerar bra, men det finns också många blufföretag som gör att man blir medlem och som sedan tar ut en medlemsavgift varje månad, som man från början inte hade någon aning om förrän man börjar se det på sitt bankkonto.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.