La Sueca hälsar välkommen till En Sueco november 2023

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco november 2023

Som alla som har flyttat till Spanien vet, finns det vissa utmaningar kopplat till det. En av mina utmaningar är det spanska köket. Jag trivs verkligen med att upptäcka, experimentera och lära mig när det kommer till mat, för är det något som jag tycker om att göra så är det att samla nära och kära runt ett stort bord dukat med god mat. Till min matlagningspassion hör att när jag är ute och äter, på hemmaplan, resor, hos vänner m.m. så låter jag mig själv hela tiden inspireras. När jag så serveras något riktigt gott sitter jag och känner smakerna. Sedan går jag hem och utmanar mig själv med att skapa det själv. Men aldrig en ren kopia, jag utmanar mig själv med att utveckla rätten till min egen variant, som matchar mitt kök. Nu kommer vi så till utmaningen med det spanska köket. Här får jag nämligen erkänna mig besegrad. Jag får helt enkelt inte till det. Jag har försökt med paella, albóndigas en salsa de almendras, patatas a lo pobre och grytor av olika slag. Det enda jag lyckas med är croquetas, gambas al pil-pil och al ajillo samt skaldjur av alla de slag. I övrigt får jag helt enkelt inte till det, och det trots att jag haft lyxen att stå i flera äldre damers restaurangkök, som t ex Mesón Poqueira, där man menar att rätten Plato Alpujareña skapades (restaurangen var under sin tid även känd för sin utsökta Sopa Alpujareña), och Casa Pepa, där självaste Pepa förklarade sina utsökta rätter för mig. Jag har alltså fått se hur de fantastiska kokerskorna i dessa kök förvandlade de enklaste råvaror till fantastiskt goda, traditionella rätter, och det grämer mig att jag ännu inte lyckats få fram dessa smaker själv. Men nu ska jag prova igen! Magasinet som du just nu läser bjuder nämligen på ett recept på spanska albóndigas en salsa de tomate.

En annan som talar om utmaning i och med flytt till Spanien är Elin Sundström, som du kan läsa om i månadens profil. Elin Sundström flyttade till Costa del Sol för sex år sedan och efter en tid då hon inte riktigt hittade sin plats i vardagen, hon provade på både det ena och det andra, ägnar hon i dag sin tid åt SWEA Marbella, där hon också sitter som ordförande.

Denna månad får ni också följa med på två avstickare från Costa del Sol. Den ena till Ronda för att upptäcka Spaniens äldsta ridskola, Real Maestranza, som i år firar 450 år. Den andra till Gibraltar, där vi träffar Pär Magnus Roos, som är klubbdirektör för ”Allsvenskans 17:e lag” Europa Point F.C. Pär Magnus Roos berättar här om klubben med svensk spelstil på Gibraltar.

Lagom till årets kanske mest hysteriska shoppingdagar – Black Friday och Cyber Monday – tar vi en titt på ursprunget till dessa två dagar, och så får du information från Experten kring vad en samfällighet kan göra om bostadsägare överträder samfällighetens regler.

Som vanligt har jag inte utrymme att presentera alla månadens artiklar på den här sidan, men fortsätt att bläddra, så hittar du en hel del mer läsnyttigt!

Och, tveka inte att höra av dig till mig på min e-mailadress nedan om du har en spännande idé som du vill att vi på En Suecos redaktion ska titta närmare på.

Ha en riktigt mysig november!

Sara Laine

sara@norrbom.com

PS.

Vill du ha ytterligare läsning om aktuella händelser på Costa del Sol, utflykter, möten med personer med spännande erfarenheter, nyheter m.m. se till att teckna en prenumeration på En Suecos digitaltjänst SuecoPlus+, som dessutom har flera lockande medlemsförmåner.

Att registrera sig är enkelt, men skulle du mot förmodan stöta på problem, tveka inte att höra av dig till redaktionen.

Registrera dig på: www.ensueco.com/plus

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.