La Sueca hälsar välkommen till En Sueco september 2022

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco september 2022

Denna månad går meningarna isär här på redaktionen, vitt isär. När jag läste månadens kolumn ”På andra sidan” blev jag upprörd. Kanske är det något väldigt svenskt att vara emot prostitution. Jag upplever att synen på detta så kallade ”världens äldsta yrke” är mycket mer accepterande på kontinenten än vad jag någonsin mött i Sverige. Här i Spanien t ex är det varken förbjudet att sälja eller köpa sex, och jag minns från tiden jag bodde i Tyskland, att den allmänna inställningen var att det är helt normalt att gå till bordell. Oavsett lagstiftning kan jag inte ändra min åsikt om att jag tycker att det är vidrigt. Jag tycker att personer som köper sex är vidriga och de utför en vidrig handling. Jag tror knappast att en ung person vid sina sinnens fulla bruk ser ”yrket” prostituerad som ett framtida drömyrke. Jag undrar om en person som köper sex skulle vilja se en egen familjemedlem, barn, partner, barnbarn… sälja sex? Jag undrar om personer som tycker att sexköp är okej tänker på eller ens vet vad sexköpsvärlden omfattar? För faktum är att en person som köper sex stöttar just sexköpsvärlden – med allt det innebär med prostitution, trafficking och sexslaveri.

Under mina många år som journalist har jag tagit del av historier om sexköpsvärlden som fått tårarna att rinna nedför kinderna, som fått magen att vända sig ut och in. Detta har varit vittnesmål berättade av personer som själva varit på plats för att hjälpa, för att rädda. De har vittnat om små barn, för unga för att gå i skolan, instängda i rum, med höfter helt förvridna efter alla övergrepp av vuxna män som betalat för att utnyttja dem sexuellt. Detta var inte i Spanien. Men det spelar ingen roll. Det handlar om att köpa sex – betala för sex. Det handlar om att bidra till en oerhört ondskefull värld. En mörk värld där personer – från de minsta barnen, unga och vuxna, flickor, pojkar, kvinnor och män – exploateras och behandlas värre än djur.
Att säga ja till prostitution är att acceptera denna exploatering.
Punkt.

Nu går vi vidare och tittar på vilka trevliga artiklar En Sueco har att bjuda på denna månad!

I månadens profilartikel har jag fått äran att möta en kvinna som vigt hela sitt liv åt barn och ungdomar. Det handlar om Elvira Herrador, som jobbar på Svenska skolan i Fuengirola sedan över 30 år tillbaka. Elvira är en fantastik person vars insatser i skolan spelat stor roll genom åren.

Vidare denna månad har jag tagit reda på varför det i Mijas finns en rondell tillägnad navarreser, så nu behöver ingen fundera mer på varför det vajar en navarransk flagga på vägen upp mot Mijas Pueblo.

Min duktiga kollega Karethe Linaae har varit i Lissabon och bjuder på en fantastisk reseskildring full med tips om vad du kan göra när du besöker den portugisiska huvudstaden. Själv får jag lust att packa weekendbagen på en gång!

Men åk inte till Portugal sista helgen i september, för sista söndagen i just denna månad är det dags för mandelfestival i den vackra byn Almogía, som ligger bara 25 km norr om Málaga. Vandrarglada Else Byskov har varit i just Almogía, vilket hon berättar om i månadens utflykt.

Och självklart håller fotbollskunniga Morten Møller ett vakande öga på vad som sker i fotbollsvärlden i Málaga. Det har nämligen skett en hel del inför säsongen.

Läs om allt detta och mycket mer i månadens En Sueco!

Sara Laine

sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.