Olikheter i köket – varför Spanien är annorlunda när det kommer till mat

Olikheter i köket – varför Spanien är annorlunda när det kommer till mat

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

När det gäller mat och dryck, ämnen som ligger oss varmt om hjärtat, är uttrycket ”Spanien är annorlunda” mycket lämpligt, eftersom det finns vissa definitiva spanska matskillnader och unika olikheter som lett till skratt under åren. ”Spanien är annorlunda” är ett uttryck med olika känslomässiga laddningar, beroende på vem som uttalar orden samt vem som lyssnar eller läser. Ursprungligen är det en turistslogan framtagen av den före detta Franco-ministern och bortgångne galiciske presidenten Fraga. I dag driver det spanska turistrådet andra slogans som t ex ”Jag behöver Spanien”. Även det är sant för levnadsglada turister.

Spanien är unikt, mångsidigt och originellt på många sätt och när vi pratar mat blir det riktigt välsmakande och läckert! Tänk bara på jamón ibérico, vinet, pintxos och tapasrisrättergrytor eller så enkla och välsmakande rätter som gazpacho och tortilla de patata… Allt detta och mycket mer ger oss ett av de rikaste utbuden av mat i världen, skulle jag våga säga.

11 spanska matskillnader!

Mat är en nationell och enande fråga i många länder, och i Spanien tar det form i en otrolig stolthet över vad land och hav ger landets gastronomi. När jag arbetade som kabinpersonal på ett spanskt flygbolag för några år sedan berättade en kollega en hemlighet:

1. ”Vill du göra en spansk kapten förbannad… säg att den spanska skinkan är dålig…”

Under åren har jag lärt mig att detta gäller alla spanjorer. Nämn aldrig någonsin italiensk prosciutto eller culatello. Det är inte ens samma djur enligt ibérico-älskare. Prosciutto är jamón serrano – torkad och lagrad skinka, men från alla sorters grisar. Den kan naturligtvis vara bra men det handlar inte samma produkt som spansk jamon ibérico. Fram till nyligen ansågs serrano-skinkan vara den bästa skinkan av utlänningar. Ibéricovar ett nytt ord och serrano var ett redan etablerat globalt ord för spansk skinka. Ibérico var länge en väl bevarad hemlighet.

2. Vad sägs om osten? Jag minns att jag tog med min svenska osthyvel när jag flyttade till Spanien, men med tiden visade det sig att jag aldrig kom att använda den för att skära ost. Osthyveln är omöjlig att använda till vällagrad manchegofårost samt det faktum att spanjorerna skär osten i tjocka skivor eller bitar gör osthyveln till ett överflödigt redskap. Men i Spanien är ost är mer än manchego. Prova de mjuka koostarna från norr, blåostarna från Picos de Europa och getostarna från söder. Många spanska ostar är oslipade diamanter i skuggan av de franska universellt kända. 

3. Vi får inte glömma köttet. El chuleton, eller T-bone, är ett måste på en spansk fest och lammkotletter, eller varför inte helgrillat lamm på traditionellt kastilianskt sätt. När det pratas om kött finns det dock några frågor som alltid diskuteras. Under mina flygår hade jag ofta regelbundna flygningar mellan Madrid och Köpenhamn och på Kastrups flygplats brukade vi ha stopp ett par timmar för att njuta av lunch på en av de finare köttrestaurangerna där. Fler spanska matskillnader uppstod och diskussionen var alltid densamma: 

”Varför måste de lägga sås på allt? Blodig? Den här är inte blodig, den är medium!”, klagade spanjorerna.

Och när jag ibland äter kötträtter med utlänningar i Spanien lyder diskussionen: ”Var är såserna?” eller ”Det här köttet är inte rare – det är levande!” 

Hemma har jag också gått tuffa ronder för att försvara ”a la plancha” kontra ”frito” (stekt eller friterat).

4. Frito – det kommer alltid upp när jag tror att jag steker ett ägg men det visar sig att jag bara värmer det enligt en spanjor. Ägget måste bada in varm olja för att bli av med den slemmiga, vita ytan över gulan – då pratar vi huevo frito (stekt ägg) i Spanien. Spanska matskillnader på topp!

5. Och fisk? Nåväl, här har jag nog mindre att komma med för att utlösa matkrig, men det som många utlänningar kanske uppmärksammar är att det inte är ovanligt att serveras välgrillad, låt oss säga torsk, utan varken ris eller potatis. Det gäller även landets utmärkta skaldjur. Förövrigt, om du inte har provat percebes(långhalsar), så gör det! Det är spansk gourmetlyx!

Spanien är för övrigt det ledande landet av färsk fiskkonsumtion i Europa, om du inte visste det.

Vi tar oss tillbaka till när det serveras fisk, då jag hört: ”Vad är det med spanjorerna? Varför serveras det bara några bitar paprika till fisken?”

6. För att förstå bristen på tillbehör till en rätt måste man inse att det handlar om bröd. En spanjor skulle aldrig slås av tanken att äta lunch utan bröd – det är som potatisen är för svensken. Ibland ersätter brödet till och med kniven, eftersom brödet används till att skrapa upp maten på gaffeln. Det är faktiskt etikett om man äter fisk! Använd brödet, inte kniven, för att få upp det sista från tallriken.

Och när vi pratar om etikett! Håll händerna synliga i Spanien. Historiskt sett har det varit hotfullt att sitta med händerna under bordet – kanske gömde man en pistol eller ett svärd.

7. Visste du att Valencia har ett ursprungsskyddat ris? Det handlar om riset Bomba, som dessutom är det ursprungliga paella-riset. Och som extra kuriosa: paella är egentligen namnet på den typiska matlagningspannan som maträtten tillagas i.

8. I början nämnde jag spanska grytor, på spanska cocidos och fabadas

Det skulle kunna skrivas en separat artikel om grytor med kikärtor, bönor, linser och alla fantastiska kombinationer som finns, särskilt i norra Spanien. Detta är slow food på bästa sätt, utan att omtalas och marknadsföras som sådan. Spanska grytor är helt enkelt bara traditionell mat tillagad under lång tid och med mycket kärlek. När min far kom till Sverige på 1960-talet hittade han, i sin längtan efter en god spansk gryta, en restaurang som serverade bruna bönor (då var bruna bönor bland enda bönorna som fanns i Sverige). För honom blev det en oväntad matupplevelse som kunde ha fått ett olyckligt slut…

9. Och frukten? Med all utmärkt, färsk frukt från Medelhavet eller Ebros flodbädd, är det roligt och anmärkningsvärt att man ibland bara får en bit frukt till efterrätt. 

”Den är inte ens skalad!”, utbrast en medresenär när han beställde en banan till efterrätt i Katalonien, för några år sedan. Kanske föreställde han sig att den åtminstone skulle serveras uppskivad i en liten skål. Hans uttryck och efterföljande skratt när servitören kom med en hel banan samt bestick på en tallrik, är i absolut topp tio av kulinariska ögonblick i min reseledarkarriär. Å andra sidan skakar mina spanska kollegor på huvudet när de ser att våra utländska resenärer plockar upp oliver med en liten sked ur olivburkarna under våra uppskattade picknickar. Jag antar att det roliga står att finna i skillnaden mellan oss!

10. Vinet från Spanien har kommit långt på bara 15 år och det råder ingen tvekan om att resten av världen verkligen uppskattar Spaniens viner. Men när man kommer hit finns det tillfällen då utlänningar fortfarande blir förvånade. En besynnerlighet är de unga röda viner som serveras… iskalla… typiskt med traditionella maträtter eller dagens meny. Om man ska äta mycket kanske man just behöver någonting kallt att skölja ned det med.

“Men borde inte vin ha källartemperatur?”

På grund av sommarvärmen har detta varit ett sätt att hantera hettan på. De rödajoven-vinerna dricks kalla! Ibland blandas de till och med med en del Gaseosa (en mindre söt sockerdricka). ”Hmm”, säger vinentusiasten från utlandet och rynkar på pannan.

11. Kallt vin, och vad med ölen? Jo, naturligtvis iskall! Glöm en ljummen ale eller pils. Det serveras inte! Iskall öl serveras i cañas (små glas) så att du hela tiden dricker den just iskall, och med tjockt, krämigt skum – det är vad spanjorerna kallar en ¡caña bien tirada! (väl serverad liten öl).

Av Hans Eguinoa, grundare av www.bonitonorte.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco