Tarragona – en vacker, halvstor stad på UNESCO:s världsarvslista sedan år 2000

Tarragona – en vacker, halvstor stad på UNESCO:s världsarvslista sedan år 2000

Tarragona ligger inte mer än cirka 100 km söder om Barcelona men förbises ofta då många hellre väljer att se Kataloniens huvudstad än denna lillasyster. Men gör man det går man helt klart miste om något, för Tarragona har mycket spännande som lockar, och eftersom den här staden är mindre har den lyckats behålla mycket av sin charm och överskådlighet.

Tarragona spelade en viktig roll under romartiden och detta var den första och viktigaste staden för romarna på den Iberiska halvön. Staden grundades omkring år 300 f.Kr. och 45 f.Kr. och kallades av självaste Julius Caesar för ”Colonia Urbs Triumphalis Tarraconensis”, det vill säga en fantastisk stad. Det är de många romerska ruinerna som har gjort att staden har tagits med på Unescos världsarvslista, och nu måste vi ut och titta på alla sevärdheter.

Det tog över 200 år för romarna att erövra den Iberiska halvön. Deras främsta fiender var naturligtvis den inhemska befolkningen som kallades ”los celtíberos”, som inte var roade av att romarna inkräktade på deras territorier. Således pågick stridigheterna fram och tillbaka, och romarnas starkaste fäste på halvön var Tarragona (på den tiden kallad Tarrago), där de hade både vapenlager, rekryter och vinterkvarter. Det är därför som staden i dag är fylld med romerska ruiner och fynd. Bland annat finns här romerska stadsmurar, tempel, ett forum, en cirkus (kapplöpningsbana), teater, amfiteater, vägar, bostäder, en akvedukt, utkikstorn, mausoleer, villor och en begravningsplats (nekropolis).

Här låg basilikan, av vilken det bara finns kolumner kvar i dag. Statyerna har flyttats till det arkeologiska museet.

Det bästa sättet att börja sitt besök i Tarragona är utan tvekan att gå och se modellen (maqueta på spanska) av den romerska staden, som kan ses uppe i den gamla stadsdelen, och som tog 8 000 timmar att göra. Men så smarta är inte vi, så vi börjar med att gå till Forum Romanum. På vårt hotell, AC Tarragona, får vi en karta, och alla sevärdheter finns som tur är inom promenadavstånd, så det är lätt.

Här låg det en gång i tiden ett tempel.

I alla romerska städer var Forum Romanum centrum för det sociala, administrativa, politiska och juridiska, och basilikan var den plats där människor träffades för att sluta avtal, göra affärer och få ordning på saker och ting i allmänhet. I dag ligger Tarragonas Forum Romanum inklämt mellan moderna byggnader, och detta är ofta fallet eftersom man varit för sent ute med att identifiera och gräva ut, så det hade redan byggts bostäder ovanpå de gamla ruinerna. Men den största delen av forumet har grävts ut, och man kan gå runt i grunden till det som en gång var den stora basilikan och beundra olika kolumner samt lämningar efter murar. Basilikan var den stora salen där människor träffades för att diskutera affärer och andra viktiga frågor, och även om ordet i dag ofta används för kyrkliga byggnader, var det under romartiden ett sekulärt utrymme. Bredvid basilikan finns lämningar efter flera tavernor eller barer, så att romarna kunde svalka gommen mellan de många mötena. I botten av basilikan leder en liten bro över en modern gata, och så kommer man in i ett bostadskvarter med en välbevarad romersk väg, flera ruiner av bostäder och ett par tempel.

Inne i saluhallen råder en fantastisk atmosfär.

Vi fortsätter vidare i riktning mot den centrala gatan Rambla Nova och går så förbi stadens gamla saluhall, som fortfarande används och där det är fullt av liv och rörelse. Vi mumsar på några gigantiska körsbär, stora som plommon, och vi njuter verkligen av stämningen i saluhallen.

Rambla Nova är både bred och vacker.

Rambla Nova är den finaste ramblan jag någonsin har sett. Den är nämligen mycket bred, är kantad med träd och så är det fullt med människor. I ena änden av ramblan står en stor staty föreställande Roger de Lauria, som var amiral i den aragoniska flottan under det Sicilianska Vesperkriget från 1282 till 1302. Rambla Nova slutar vid havet och ligger cirka 50 meter över havsytan på Balcón del Mediterraneo. Därifrån har man en alldeles fantastisk utsikt över stranden nedanför, havet, Paseo Marítimo, järnvägen och en fin park. Jag kan inte minnas mig att jag någonsin sett en rambla ta slut i något så spektakulärt.

Rambla Nova slutar vid Balcón del Mediterráneo, som ligger högt över havet. Här tittar vi norrut.

Vi sätter oss i den fina parken och beundrar omgivningen och njuter av lugnet et stund. Från bänken där vi sitter kan vi se ner över den romerska amfiteatern, som ligger precis bakom stranden, nere på havsnivå. Amfiteatern är oval och hade under sina glansdagar plats för 14 000 åskådare. Hit strömmade människor för att titta på strider mellan gladiatorer och vilda djur eller för att se avrättningar, till exempel när biskop Fructoso och två av hans präster brändes levande till döds år 259 e.Kr. Man kan undra vad de hade gjort för att lida ett så eländigt öde, det avslöjar dock inte historien, men gladiatorstrider och brännande av människor till offentlig beskådning säger något om dåtidens grymma uppfattning av underhållning.

I söder kan man se hamnen.

På 500-talet gick det som det ofta gör – visigoterna byggde en kristen kyrka ovanpå amfiteatern (det var efter det romerska rikets fall) och resterna av kyrkan kan också fortfarande ses mitt i det hela. Men man får ju lov att lämna även den där den står, för den är ju också ett arkeologiskt fynd.

Mitt i amfiteatern ligger ruinen av en kyrka byggd på 500-talet.

Ett par 100 meter från amfiteatern ligger resterna av pretoriet, det vill säga den romerska guvernörens officiella bostad. Denna ligger bakom några senare tillkomna murar, som beordrades att byggas 1369 när Katalonien låg i krig med Kastilien.

I dag ligger  Tarragonas arkeologiska museum inne i pretoriet, och det är verkligen en skattkista full med romerska fynd. Här kan man se allt om livet under romartiden, och allt är presenterat på ett mycket trevligt och tilltalande sätt. Ett besök här är ett måste.

Öppningen i stadsmuren leder in i stadens spännande arkeologiska museum.

Ett annat måste är att promenera genom Tarragonas gamla stadsdel, som är den del som låg innanför stadsmurarna under romartiden. Här är gatorna smala och det går bara att ta sig fram till fots. En vacker trappa leder upp till stadens katedral, vars bygge påbörjades på 1100-talet men som inte slutfördes förrän på 1400-talet. Om de har dekorerat den på utsidan, lämnar jag osagt, men fasaden är mycket fin.

Det är trevligt att promenera runt i den gamla stadsdelen.

Här i den gamla stadsdelen kan man verkligen känna stadens härliga atmosfär, och i värmen av de smala gatorna kan man svalka sig med både fin gourmetglass och kakor. Det centrala torget i den gamla stadsdelen heter Plaza de La Font. Detta är ett avlångt torg med massor av restauranger och barer, och bra stämning.

Tarragona är en stad som förtjänar ett långt besök och jag kommer alltid att komma ihåg den härliga atmosfären i denna vackra stad, där det bor 133 000 människor. Tänk, vilken tur de har som bor här!

Katedralens fasad är mycket vacker.
Gatorna i gamla stan är smala och öde när vi är här under siestan.
Plaza del Font är namnet på det centrala torget i gamla stan.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.