Vilken risk innebär det för dig som bilägare om någon annan kör din bil?

Vilken risk innebär det för dig som bilägare om någon annan kör din bil?

I Spanien följer ansvaret för en bil bilens ägare. Detta innebär att om du som bilägare lånar ut din bil till andra och bilen skadas så är det din bilförsäkring som ska täcka skadan. Det blir alltså du som förlorar bonus på din bilförsäkring och du kommer att få en ökning av försäkringskostnaden nästa gång försäkringen ska förnyas. Är personen som kör din bil berusad när hen kör kommer du inte att få ersättning för bilens materiella skador vid olycka. Personskador kommer först och främst att täckas av försäkringsbolaget och ersättning kommer att betalas ut till skadade. Därefter kommer försäkringsbolaget att kräva dig på det utbetalda ersättningsbeloppet, då det i försäkringsvillkoren står att försäkringen ej gäller om föraren är berusad vid skadetillfället.

Tänk även på att det ofta finns åldersbegränsningar i försäkringsvillkoren. Framförs bilen av en person som antingen är yngre än vad som anges tillåtet i försäkringsvillkoren, eller precis tagit körkort, kan försäkringsbolaget också göra regress mot bilens ägare vid skada.

Har inte föraren inte till avsikt att lämna tillbaka bilen till dig är det inte möjligt att anmäla skadan under stöldskyddet i bilförsäkringen. Det är nämligen så att lånar du ut bilen frivilligt, och alltså självmant lämnat bort bilnycklarna, är det varken tal om inbrott eller stöld enligt försäkringsvillkoren. Ett gott råd är därför: låna bara ut bilen till personer som du verkligen litar på och känner väl.

Vill du ha mer information om bilförsäkringar och andra försäkringar så hittar du Kaas & Kirkemann i Centro Idea, på vägen mellan Mijas Pueblo och Fuengirola.

+ 34 952 47 83 83,
www.kaaskirkemann.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.