In vino veritas – oktober 2009

In vino veritas - oktober 2009

Grattis alla vinälskare! Nu är tiden inne för alla som gillar vin både av kvalitet och av ekonomisk karaktär att köpa vin . Vinlagerna hos alla bodegor står till bristnings gränsen med vin. Detta är ett stort problem för alla vin bönder, varför det undrar du säkert. Jo det är ju så nu att skörden är i full gång och det vin som skall in i tankar där det redan ligger vin. Och då menar jag inte enbart lagringstankarna utan även jäs tankarna, det är ju dom som skall användas i första hand ,sedan över i vilo eller lagrings tankar för att sedan tappas på flaska. Lugn nu…varför ligger det vin i tankar fortfarande från 2006 , 2007 och 2008, jo produktionen de åren har varit stora och mycket har inte blivit sålt. Ett ugnt vin som tappas på flaska kan sparas i max 2 år om det skall vara på topp. Ligger det på stora tankar så lever vinet längre, alltså låter bodegorna även ungt vin ligga på tank och så låter man buteljera när det blir efterfrågan och man har då ett vin som smakar bättre än om det varit på flaska !

Crianza vin
Det vin som har legat i ekfat på 225 liter tappas ju inte direkt i flaska från fatet. Det går också in i stora uppsamlings cisterner på 50.000 liter eller 500.000 om man så har. Det finns dom som är på 2 miljoner liter. Och då frågar en novis varför det, jo man vill ju att vinet man har gjort skall smaka lika i alla flaskor. Det är ju så att vin utvecklas olika i varje ekfat och till slut måste man göra en produkt eller ett vin som smakar lika i alla flaskor.
Detta vin kan ligga längre i cistererna men det finns ju en dag då nytt vin skall in, och på den vägen är det.Först tappar man ut det unga vinet och dumpar marknaden med det sen går man över till crianza vinerna och gör likadant och den enda som tjänar på det är du !
Så grattis alla ni nu som väntar på släpp av crianza viner var noga med årgången bara så att du inte köper reservor eller crianzor från fel årgångar. Ett gott råd är att ett dåligt vinår typ i Rioja skall du inte köpa reservor från år 2002 2003 2006. Förhoppningsvis är deras criaza vin slut med från de årgångarna med, men hellre en crianza från 2005 än en reserva från 2003 ! Jag är i Rioja när denna tidningen kommer ut ,för att vi är med och skördar på en klassisk bodega nämnligen Miguel Merino och hans reservor är numer rankade som de bästa i Rioja. I november numret kommer jag att skriva om skörden och hur vinerna kommer att bli från årgång 2009 !
Njut nu av 2006 crianzor och 2007 roble dom är på topp nu ! Trevlig höst !

Munskänkarnas Portugal provning
Lite mer än 20 personer hade slutit upp när första provningen gick av stapeln på restaurant Golden Days. Portugal stod som vinvärd ochpå menyn stod Portogisiska maträtter. Det var en lyckad provning och alla var imponerade hur den Portugisiska vinproduktioen har skärpt till sig och idag gör en del kanon viner. Det provades vita viner med upp till 5 olika druvor i blandningen vilket gjorde vinet otroligt komplext. Bland de röda provades 4 viner och det var vinet med 7 druvor som gick hem bäst, men det äldsta vinet från 2001 var också väldigt populärt. Rekommenderbart av Portugisiska viner alltså AZAMOR 2004 30 % Syrah 22% Merlot och ytterligare 5 små potugisiska druvor, pris ca 10 € och väl värt pengarna enligt testpanelen och även Garrafeira Dos Socios 2001 gjort på Aragones som är det samma som Tempranillo samt Castelão samt Trincadeira, pris ca 17 euro.
Nästa provning provas viner från Australien den 13 oktober.

Av Dan Olssson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.