Efter 15 års planering har Christina och Marcus Rubin äntligen fått ett eget ställe i Spanien

Att Christina och Marcus Rubin en dag skulle driva en restaurang i Spanien hade de aldrig kunnat föreställa sig. Paret har i över 15 år planerat att byta bostaden i Stockholm mot en fast adress i Spanien, och även om ingen av dem tidigare har arbetat inom restaurangbranschen, har matlagning länge legat dem nära.
"För några år sedan kunde vi inte föreställa oss att vi en dag skulle driva en restaurang i Spanien, men möjligheten uppstod och vi slog till”, berättar Christina. Bakom beslutet ligger 15 års planerande på att flytta hit ned.
"Två gånger hade vi faktisk papperna och allt det andra på plats, men på grund av sjukdom blev vi båda gånger tvungen att skrinlägga planerna”, förklarar Marcus.
Barnen skulle passas, paret har fyra – och nu också tre barnbarn. Efterhand som tiden gick beslutade de att vänta med att flytta tills barnen inte längre var barn och kunde klara sig själva.
Då möjligheten att överta en restaurang i Fuengirola uppstod, drog Marcus först ensam iväg. Han flyttade hit förra året medan Christina kom hit under den gångna sommaren.
"Våra barn tycker det är helt fantastiskt att vi har börjat ett nytt kapitel i våra liv. Naturligtvis saknar vi varandra, vi är ju inte vana vid att bo i två olika länder, men de besöker oss så ofta de kan”, säger Christina.
Hon har hela sitt liv älskat att laga mat, vilket utöver att vara restaurangägare, också snart resulterar i utgivningen av en kokbok.

Dörrarna öppnas
Paret övertog restaurangen redan förra året och efter en större renovering av lokalerna invigde de i slutet av september restaurang Golden Days, som ligger snett emot Hotell Pyr några få meter från stranden i Fuengirola.
Som namnet avslöjar vill man att svenskar och andra skandinaver i området gärna lockar till sig flera andra nationaliteter för att därigenom skapa en internationell atmosfär.
"Vi har redan fått flera spanska och en del engelska gäster”, säger Marcus. "Spanjorerna älskar köttbullar med gräddsås och många av de svenska gästerna kommer hit endast på grund av köttbullarna”, inskjuter Christina.
"Matsedeln är sammansatt av det bästa från alla världens kök. Vi har två kockar i köket, som båda heter Chris. De är verkligen bra kockar och fungerar suveränt ihop. De tillagar allt från grunden så att alla rätter är nygjorda”, säger Marcus.

Initiativrik restaurang
Christina och Marcus har stora ambitioner med matstället och deras idéer närmast snubblar över varandra.
Matsedeln är under konstant utveckling och det finns en eller två specialiteter i veckan. På fredagarna erbjuds en After work-special, varmed man kan fira att arbetsveckan är över. Lördagar visas V75, onsdag V64 och så visar de viktiga fotbollsmatcher på restaurangens storbildskärm.
Vinprovning är på programmet en eller två gånger i månaden, också här kan alla vara med. Vinexpert Dan Olsson berättar om olika länders och spanska regioners viner och man får naturligtvis möjlighet att prova vinerna. Man ska bara ringa till restaurangen för information om kommande provningar samt anmälan.
Dessutom är deras ambition att få ISO-certifiering för att hålla fast vid sina löften om att hålla en hög servicenivå utan att åsidosätta miljön.

Silltallrik – med flera sorters sill, potatis – och en snaps är en av de svenska rätterna på matsedeln, som också har hämtat inspiration från Thailand, Mexico och flera andra länder.

En titt i matsedeln
Bland de svenska rätterna finns isterband med dillstuvad potatis och rödbetor, falukorv med stuvad potatis samt köttbullar med potatis och gräddsås.
Av andra populära rättar finns det en hemmagjord hamburgare, som är en stor biff på 280 gram, gjord av färsk nötfärs och serveras med alla de tillbehör man kan önska sig.
Från Mexico hittar man nachos, fajitas och mexikansk pasta. Det finns tagliatelle med köttfärssås – man kan välja mellan en mild version eller en "picante" och från Thailand finns det en soppa med räkor och en kycklingrätt.
Många av de varma rätterna, som tournedos – ett generöst stycke oxfilé insvept i bacon – serveras med sås, bakad potatis, mos eller hemmagjorda pommes frites.
Är man fortfarande hungrig ska man bara be om mer.
För barnen kan alla rätter fås i barnstorlek till halva priset.

 

 

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.