Jag hade lovat under lång tid att ställa till med en liten svenskfest för mina spanska vänner, och efter en del påtryckningar och inhandlande av ”svensk-mat” så ringde jag upp dem och bestämde tid. På menyn så stod det Nyponsoppa med citron och mynta, Rårakor med lingonsylt och en Fruktsallad med touche av citron och mynta.
Medan jag lagade till all denna mat, så diskuterades det naturligtvis en massa kring mat. Vad är skillnaderna mellan Sverige och Spanien, varför är det så att vi svenskar äter middag klockan fem, eller sex som allra senast? Och varför spanjorerna alltid äter en stor söndags lunch med hela familjen? Det här är naturligtvis våra egna fördomar som vi har gentemot den andra kulturen. Men en viss sanning kan vi nog allt hitta i det. Jag förklarade för mina vänner att den vanliga svensken går upp klockan sex på morgonen, går ut med hunden, väcker barnen, gör i ordning frukost, väcker barnen igen, äter frukost. Klär på sig själv och barnen, kör iväg barnen till fritids och sedan ska man hinna vara på jobbet innan klockan åtta. Att sedan äta middag klockan sex, när man hämtat barnen, kommit hem från jobbet och gått ut med hunden är den naturligaste sak i världen. Det handlar ju som ni säkert listat ut om livsstilsskillnader. Och det är ju därför många av oss svenskar har flyttat ner hit, därför att vi prioriterar andra saker i livet, och kanske ett sätt att rymma från det föraktade ekorrhjuls-livet, och för att få mer lugn och ro.
Jag frågade ju naturligtvis varför det här med söndagsmiddagen är så vikigt, och ja svaret jag fick är ju att det är ju den enda dagen då hela familjen oftast kan samlas. Då man normalt sett jobbar åtminstone halva lördagen. Ja, det borde jag ju ha listat ut själv. Familjen här är ju mycket viktigare i Spanien än i Sverige, eller viktigare kanske är fel ord, eller jag känner ingen svensk som samlas varje söndag med sin närmaste släkt för att äta. Personligen så tror jag att det kan hänga ihop med att det inte förrän ganska nyligen funnits ett socialt skyddsnät här, och familjen har haft ett större ansvar, och till viss del har det fortfarande.
Tillbaka till middagen, som vi hade talat oss igenom. Nu vankades det efterrätt, fruktsallad. Jag lämnade av misstag kvar lingonsylten på bordet, och innan jag visste ordet av så hade mina vänner öst upp lingonsylt på sina tallrikar till fruktsalladen. Som svensk så kan man ju bara äta lingonsylt till rårakor, köttbullar och pannbiff. Men jag måste ju säga att jag blev glatt överraskad av denna mix. Det var faktiskt otroligt lyckat, speciellt med banan, så det rekommenderar jag er verkligen att prova. Kanske kan vi ta detta exempel på hur olika kulturer kan ta till sig andras traditioner, eller lingonsylt, och tillämpa det på sitt eget speciella sätt, genom att blanda lingonsylten med fruktsalladen.
Svensk mattradition med spanska initiativ
Eftersom köttbullar med potatismos känns så IKEA, och då jag är barnsligt förtjust i rårakor, så jag bestämde mig, som sagt, för att prova detta på mina vänner. En annan kär barndomsvän är ju nyponsoppan, så jag gjorde en underbart enkel förrätt som är riktigt läskande. Sedan valde jag att göra för mig en svensk klassiker som efterrätt, eller i min familj i alla fall, fruktsalladen, också ett lätt alternativ. Givetvis kan man servera den med både grädde, vaniljsås, eller med lingonsylt, enligt min modiga kompis. Man kan ackompanjera denna meny med en ljus öl, eller varför inte en kanna vatten.
Recept
Rårakor
6 medelstora potatisar
1 gul lök
Salt och peppar, efter egen smak
Glöm inte lingonsylten
Skala och riv ner potatisarna i en bunke, riv ner löken. Blanda väl med salt och peppar. Blanda till biffar, som du sedan steker tills potatisen blivit gyllene och väl genomstekt. Lägg upp på tallrik och servera med lingonsylt och en fräsch sallad.
Kall nyponsoppa med en touche av citron och mynta.
Detta är en fräsch enkel rätt att börja med, själv använde jag Erikssons osötade nyponsoppa.
1 paket nyponsoppa
½ citron
Några mynta blad
Blanda paketet i kallt vatten, och vispa väl så att det inte klumpar sig. Pressa sedan ner saften av en halv citron. Finhacka myntan och blanda i den, ställ in nyponsoppan i kylskåpet i cirka trettio minuter. Häll sedan över nyponsoppan i glas som är fyllda med isbitar.
Tips, om du inte vill ha myntabladen i, så sila nyponsoppan innan du häller upp den.
Fruktsallad, med exotisk mango.
Så här på hösten ska man ju ta till vara på vad naturen erbjuder, och just nu så dignar träden i av mangon.
1 mango
1 äpple
1 päron
1 banan
1 apelsin
½ citron
1 mynta kvist
Hacka ner frukterna i lagom stora bitar, variera gärna storleken på de olika frukterna. Pressa sedan ner saften av ½ citron. Finhacka myntan och strö över, blanda väl. Ställ in i kylskåpet i cirka en timme innan servering.
Text och foto: Anna Johansson
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001