Kolesterol är livsnödvändigt. Det är en grundsten i byggandet av flera av våra signalämnen i kroppen (speciellt könshormoner och binjurebarkhormoner). Dessutom ingår kolesterol i bildandet av galla, det används i byggandet av våra cellmembran för att göra dem starka. Vi bildar kolesterol i levern ut ifrån det fett vi äter (både animaliskt och vegetabiliskt).

Kolesterol binds till olika former av fett proteiner, HDL, LDL och VLDL.
· HDL (det "goda" kolesterolet) är tunnflytande och transporterar kolesterol från levern genom blodet ut i kroppen.
· LDL (det "onda" kolesterolet) är tjockflytande och transporteras från gallan i tarmen och i blodet in i cellerna. Meningen är att kolesterolen i cellerna ska användas till hormoner, cellväggar osv. Det sitter små dörrar på cellväggarna avsedda att stänga in kolesterolet. Om det finns mycket LDL i blodet finns det stor risk för avlagringar av kolesterol på insidan av blodkärlen.
· VLDL kan avlägsna kolesterolen från blodkärlsväggen och transportera det tillbaka till levern. Människor som har få "dörrar" (cellreceptorer) har svårt att ta in kolesterolet i cellerna. Konsekvensen blir att kolesteroltalet (LDL) i blodet ökar.
Det farliga med ökad nivå av kolesterol (blodprov mätt med ett kolesteroltal över 6) är faran för hjärt/kärlsjukdomar (blodproppar).

Vad kan man då göra för att sänka kolesterolhalten?

 • Aubergine: När man äter aubergine reduceras den mängd kolesterol som upptas från fetthaltiga livsmedel.
 • Vitlök: Vitlök bidrar också till att reducera mängden kolesterol.
 • Bönor: Äter man bönor finns det inte utrymme för dåligt kolesterol. Flera studier har visat att kost innehållande bönor kunde selektivt reducera mängden LDL-kolesterol som främjar åderförkalkningen, medan mängden HDL-kolesterol som är förebyggande mot åderförkalkningen, förblev oförändrat.
 • Sojabönor och vegetabiliskt protein: Man kan i de flesta stormarknader köpa proteinrika och sojabaserade livsmedel. Ibland kallas det tofu, andra gånger kvark, men oavsett namnet är det mycket bra att lägga i salladsskålen eller i den tillagade maten.
 • Fibrer: Det ska också stå havregryn på inköpslistan. En av de många bra saker som fibrer gör för kroppen, är att påskynda passagen av avfallsämnen från födan genom tunntarmen. Och det ser till att kroppen tar upp mindre kolesterol från maten.
 • Äpplen och pektin: Åtskilliga forskare har beskrivit den reducerande inverkan det dagliga äpplet har på kolesterolhalten. Pektin bidrar till att reducera mängden kolesterol i blodet genom att minska upptagningen av kolesterolhaltig, fettrik livsmedel.
 • Fleromättade oljor: Så snart det finns fleromättade oljor i kosten kan man mäta en betydlig minskning av kolesterolhalten – både den totala kolesterolhalten och LDL-kolesteroltalet, medan det goda HDL-kolesterolet förblev oförändrat högt. Av de oljor man undersökt låg bl.a. solros- och majsolja överst på listan tätt följt av sojaolja.
 • Skummjölk: Mjölk ökar faktiskt blodets innehåll av kolesterol ganska lätt.
 • Yoghurt: Man har kommit fram till att genom att äta yoghurt kan man reducera mängden kolesterol i blodet.
 • Krom, C- och E-vitamin: Dessa ämnen bidrar till att reducera mängden kolesterol i blodet och här i Spanien finns det C-vitaminer överallt.
 • Motion: Regelbunden motion bidrar till att hålla kolesteroltalet på en sund nivå. Men du behöver inte springa eller jogga. Bara vanlig motion – t.ex. en rask promenad – tycks ha en positiv effekt på kolesterolhalten.
Av Cand. pharm. Hanne Rothe, audiologist, AudioMas, Fuengirola

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.