Swedbank ser ljust på framtiden

I slutet av mars fick Swedbanks representationskontor i Marbella besök av bankens VD. Det är inte så ofta en VD för en Skandinavisk bank kommer till Spanien. Och det var ett stort intresse bland Spaniensvenskarna när VD:n Michael Wolf höll ett föredrag på Los Naranjos Golf den 31 mars.

Det är drygt ett år sedan han tillträdde tjänsten som VD och koncernchef i en bank som det har stormat mycket kring.
"En av anledningarna till att jag tackade ja till Swedbank är bankens samhällsengagemang”, berättar Michael Wolf för En Sueco och säger också att Swedbank engagerat sig i ungdomsarbetslösheten och hjälper till att få fram praktikplatser inom näringslivet som sedan kan leda till arbeten.
"Det är så viktigt att ungdomar mellan 18-24 år kan presentera en vettig CV och att de får höra vad de är bra på, men också att lära sig ta kritik."

Swedbank årets affärsbank 2009
Med en förlust på 10,5 miljarder kronor blev 2009 uppstädningens år och en nystart för Swedbank. Trots den stora förlusten har staten inte behövt infria de statliga garantierna. Det var den globala likviditetskrisen som slog hårt mot banken. För att gardera sig bättre inför kommande tider har banken skaffat sig en likviditetsbuffert som sträcker sig över 24 månader. Banken har också förtydligat sin identitet, inriktning och syfte och vill vara en relationsbank för många och en bank som är enkel att ha och göra med.
Från och med 2010 är det framtiden som är i fokus och man strävar efter att aldrig mer behöva bli så sårbar att man ska vara i behov av statligt stöd.
2009 var trots den stora förlusten ett bra år för Swedbank. Man blev bland annat utsedd som årets affärsbank 2009 av tidningen Affärsvärlden och i den årliga Företagsbarometern rankande Sveriges ekonomistudenter banken som den mest attraktiva arbetsgivaren inom finansbranschen 2009.

Snabbt växande ekonomier
Swedbanks historia sträcker sig ända tillbaka till 1820 då Sveriges första Sparbank bildades. 1997 gick man ihop med Föreningsbanken och bildade Föreningssparbanken. 2006 ändrade man namnet till Swedbank, inte minst på grund av sitt engagemang i Baltikum. Idag har man kontor över stora delar av världen, som i Moskva, New York, Tokyo, Shanghai, Luxemburg, Ukraina, S:t Petersburg och i de nordiska och baltiska länderna. I Spanien har man representationskontoret i Marbella.
"Kundunderlaget är lite annorlunda i Spanien med tanke på det stora antalet pensionärer och att många har lämnat ett land för att flytta till ett annat. Det innebär att vi måste vara extra tydliga vad gäller tryggheten för våra kunder och kravet på oss att fungera som en rådgivande partner”, säger Michael.
Att Spanien brottas med ekonomiska problem är ingen nyhet. Men varför har Spanien drabbats så hårt jämfört med Sverige?
"Det är ofta problem med ekonomier som växer för snabbt, som Spaniens. Tillväxten består av lånade pengar. För eller senare kommer verkligheten ikapp som vi nu ser hända i de så kallade PIIGS-länderna, där Spanien ingår."
Han tror också att det kommer att ta några år innan ekonomin återhämtar sig och det gäller generellt inom hela EU. En av anledningarna är den räntedopning som varit När räntan nu stiger kommer hushållen, som har stora bolån, betala en högre ränta vilket innebär att de får mindre pengar kvar för konsumtion.
Swedbank i Marbella kommer under hösten 2010 att etablera sig inom fastighetsbranschen genom Swedbank Fastighetsbyrå. Idag finns det redan ett sådant kontor i Alicante.

Swedbank S.A.
Centro Plaza Oficina 16
296 60 Nueva Andalucía, Marbella,
Tel: 952 81 48 62
www.swedbank.lu

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.