Vin industrin hårt drabbad av jordbävningen i Chile

Vin industrin hårt drabbad av jordbävningen i Chile

Helt otroligt säger Patrick Valett, vi skulle börjat skörda nu och det blir helt omöjligt utan elektricitet. Som tur är har vi inte drabbats av några dödsfall just i vårt område men massor av viner har blivit förstörda och flera byggnader i vårt område har jämnats med marken. Det var den 28 februari som Chile drabbades av en jordbävning på 8,8 på Richter skalan. Skalvets epicentrum låg 6 mil ute i havet och ca 30 mil från huvud staden Santiago de Chile. Det är områdena söder om huvudstaden som är värst drabbade och med det många, och det är kanske upp mot ca 50 % av hela Chiles vinplanteringar som ligger i området!

Vinområden som Maipo, Rapel, Curico (värts Drabbat), Maule, Itata och Bio Bio. Det är inte så mycket av själva sköden och marken som drabbats utan all utslagning av el som försörjer alla maskiner, typ jäsnings tankar, pressar och övriga maskiner man använder i framställningen av vin. Patrick Valett som var på besök hos Munskänkarna i Fuengirola så sent som för tre år sedan fortsätter, vinet är väl inte det viktigaste utan att vi undslapp det stora antalet döda om man jämför med Haiti. Liv går ju aldrig att ersätta med vin kommer ju igen år efter år. Vi skulle börja med skörden av de vita druvorna men har som sagt inga jästankar. De som står lyckligt lottade nu är de som har sina byggnader intakta och kan fortsätta som vanligt. De finns de som drabbats mer än vi fortsätter Patrick, Chiles största vinproducent Concha & Toro har drabbats hårt och Miguel Torres uppger att dom fått en större mängd vinfat(ca 300) krossade, för att inte tala om vinflaskor, och även en stor jästank på 100 000 liter som bara fallit ihop. Totalt uppskattas att ca 20 % av årets skörd gått till spillo och hur det drabbar oss konsumenter återstår att se! Återuppbyggnaden av vad som blev förstört i vinbranchen uppskattas till ca 3-4 miljarder svenska kronor. Otroligt bara att ca 1000 människoliv gått till spillo med tanke på att 250 000 liv försvann i Haiti. Då skall man veta att Chiles skalv mätte 8,8 på Richterskalan och Haiti ”bara” 7,8? Otroligt trist att det jämt skall drabba de sämst lottade i världen!

Dan, din vän i vinets värld

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.