Spaniens och en av Europas största vin, olja och matmässor gick av stapeln under fyra kaotiska dagar i slutet av mars i Barcelona. Flera hundra bodegor från hela Spanien deltog i provningar av alla dess slag. Nya viner som IWINE presenterades och tusan vet om du snart inte kan få vinet direkt i mobilen. Första dagen präglades av okunskap i hur man skall få in 10 000 människor på 400 kvm för att få ut sina entre biljetter, trots våra ackrediteringar av biljetter så tog det en och en halv timma att komma in i byggnaden. Nej, där krävs det tysk disiplin för att få det att fungera. Tysk disiplin förresten, vem har koordinerat att just Prowein och Alimentaria kolliderade? Två av Europas största vin mässor går samtidigt, lika dumt som att lägga VM finalen i fotboll samtidigt som matchen om bronset! Detta gjorde att alla internationella viner valde att exponera sig i Dusseldorf. Nog om alla problem, fanns det något roligt då? Jo massor, vi provade ca 500 viner dessa dagar vi var där och det fanns nog ett 20-25 tal som var riktigt bra. Ett vin gjordes dessutom av en dansk, som har vuxit upp i Fuengirola, vilken grej. En vinkypare som växlat om och blandar viner i flera distrikt i Spanien.
Hans vin Montgó, har funnits här nere flera år, kanske inte det bästa han gjort men hyffsat. Nu gör David Tofterup som han heter ett nytt vin, Picos de montgo, som faktiskt var riktigt gott. Kraftigt med lång eftersmak. Alla var där, de stora drakarna från Valdepeñas, bodegor av kolossalformat från Rioja men även många små hantverkare. Vi hade nöjet att träffa en del, Juan Luis Cañas är en vinmakare som jag följt sedan mitten på 90 talet när hans viner började rosa marknaden. Han gör fortfarande fantastiska viner och de allra bästa är de som heter Selecion de la Familia, hittar du en sån i en butik så köp den och njut. En man som gör några av Spaniens bästa Cavor heter Agusti Torrelo, vi fick nöjet att besöka hans bodega en kväll och se hans filosofi om vandlat i cava. Kripta heter den absolut bästa och flaskan ser ut som en bowlingkägla, men den är rund under till så det måste till en special ställning för att få den att stå!!!! Vad fanns mer än vin då, jo ca 1000 olika oliv oljor och där var det lika mycket provningar som i vinmontrarna. I den tredje lokalen fanns det en blandning av ostar och fisk från alla delar i Spanien. Som om det inte var nog med det kunde man prova vatten, där var köerna inte så långa, men det fanns flaskor med vatten som kostade flera hundra för en flaska. Jag säger bara Bling-Bling så vet ni vad ni skall ha för vatten nästa gång. Sammanfattningsvis kan man säga att vill man prova spanska viner är det rätt mässa, vill man prova viner från hela världen är det nog Tyskland och Dusseldorf eller Frankrike och Bordeaux man skall åka till!
”Livet är för kort för att dricka billigt vin” , Dan Olsson din vän i vinets värld.
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.