Allergier hos hund

Ihärdig klåda, sönderslickad hud med öppna, vätskande sår, hårlösa fläckar och söndergnagda tassar. En alltför bekant situation för många djurägare.

Allergier och hudproblem är vanliga. Problemen kan övervinnas med rätt vård, men är ofta tålamodsprövande och kostsamma för djurägaren.

De allergier som hos människan ger symptom så som snuva, rinnande irriterande ögon och astma ger hos hund helt andra symptom, som diarré och hudproblem med klåda.
Hunden försöker lindra sina obehag genom att slicka och ”tugga” på sig själv. Det leder ofta till stora infekterade hårlösa hudområden, förhårdnader i huden samt ibland vätskande, mycket ömma, öppna sår.

Orsaker
Den vanligaste orsaken till hudproblem är loppbett, där hunden utvecklat en allergisk reaktion mot loppans saliv. Vanliga är också hudproblem orsakade av foder- eller inhalationsallergier.
Huden reagerar alltid på samma sätt vid allergier och därför påminner hudproblemen som orsakas av dessa allergier om varandra eller om vilken annan hudåkomma som helst. Till en början kanske man inte kan se några hudförändringar alls. Hunden kliar sig intensivt, ofta speciellt om nätterna, men snart kan hudförändringarna ses.

Öroninflammationer
Kroniska öroninflammationer kan också vara ett tecken på allergi. Örongången reagerar nämligen som all annan hud. De körtlar som utsöndrar talg aktiveras och åstadkommer snabbt hudinfektioner med riklig sekretavsöndring.
Detta sekret som har en karaktäristisk skarp lukt utgör en god grogrund för båda bakterier och jästsvamp.
Allergisymptom hos katt och hund påminner om varandra. Vid lindrigare fall förekommer ofta endast klåda, men ibland kan katten slicka sig så intensivt att stora hårlösa partier kan förkomma. Till skillnad från hunden kan katten också få astma, som en följdsjukdom.

Innebär
Förenklat innebär en allergisk reaktion, att när allergenet, alltså det ämne som man är allergisk mot, kommer i kontakt med kroppen börjar det egna immunförsvaret producera kemikalier såsom histamin. I själva verket är det just dessa ämnen och kroppens försvarsmekanism som leder till klåda, och symptomen uppstår där histaminet produceras.

Test
Då man misstänker en allergi, kan man utföra ett test som visar om djuret är allergiskt och i så fall vilken typ av allergi det har.

Mediciner
Vanligaste akuta behandlingen för allergi är kortison. Detta är väldigt effektivt och har en omedelbar verkan på inflammationen och dämpar klådan. Kortisonet kan kombineras med andra mediciner, såsom antihistamin, med essentiella fettsyror (omega 3 och 6) samt med medicinska klådstillande schamponeringar.

Vid misstänkt foderallergi kan lågallergena foder prövas, oftast med goda resultat.
Lokalt kan kortisonsalvor användas. De sugs knappt upp i blodomloppet varför bieffekterna är små, förutsatt att djuret inte genast slickar i sig dem.
För att förhindra detta och allvarliga slickskador kan man sätta krage på hunden, den s.k. lampskärmen. Hunden vänjer sig oftast snabbt vid denna. Det är värre för hundägaren.


Hugo

Det här är Hugo, en Pyrénées Mastiff. Han är stor, snäll och gosig. Han är 4 år gammal och väldigt lugn och vänlig. Hugo räddades från Perrera.
Om du är intresserad av Hugo, var snäll och kontakta Pat Coleman på tel. nr: 620 354 885. Om du vill ge en hund ett nytt hem, besök adoptions fliken på vår webb sida www.f-a-m-a.net, där finner du många fler hundar som söker nya hem.

Av Susanne Kamu

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.