In Vino Veritas november 2010

In Vino Veritas november 2010


Tempranillo
Är den stora ”spanska” druvan som tar sådan stor plats i spanska viner och inte bara spanska viner, vilket jag återkommer till längre fram i texten. Man kan tro att druvan härstammar från Rioja i Spanien, ditkommen av franska munkar för massor av år sedan. I Toro hävdar man att det var Morerna som efterlämnade druvan i Toro distriktet när dom drevs ut ur landet på 1400 talet, och så kan man hålla på om var det en gång började. Svårt att kolla också då ingen finns i livet att fråga om det verkligen var så!

Hur som helst druvan är vad man tror en korsning av Cabernet Sauvignon och Pinot Noir och om det är så passar ju det att den härstammar från Frankrike. Den passar också in på karaktärerna på dessa båda druvor . Druvan Tempranillo går att använda till att blanda med andra druvor och det görs det mycket inte bara i Spanien. De bästa druvorna att blanda med Tempranillo är Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot.

En ung tempranillo skall drickas inom 3 år från skördeåret, medan en lagrad tempranillo av högre kvalitet kan lagras 10-15 år. Köper man viner utanför Rioja, Navarra, Ribera del Duero, Cigales och Toro måste man var uppmärksam på dess lagring, ett crianza vin skall inte vara äldre än kanske 5-6 år och helst då från årgångar med väldigt god kvalitet, det kan man kontrollera själv genom att gå in på sidan www.spanskaviner.se . Det är en fantastisk sida där man kan få mycket information om spanska viner inte minst. Man skall veta att det vinet som är gjort i ett visst vindistrikt är många gånger gjort för matkulturen i samma område för det är ju som det mesta vinet dricks, så det kan var intressant och roligt att se vilken mat man skall äta om man väljer ett vin från ett speciellt distrikt. En liten hjälp på vägen är att tempranillo från Rioja skall avnjutas till ett grillat lamm!!

Internationella tempranillos
Nu odlas det inte bara i Spanien utan i hela världen. Det land som hållit på längst med tempranillon är nog Argentina, där man kan finna många olika från Mendoza distriktet i norra Argentina. Förutom Argentina, skall sägas att i Frankrike var det tempranillon som nyplanterades mest under 1999 och 2000, det säger ju en del. I resten av världen kan det ju nämnas att Australien skördar 1.000.000 kg varje år av Tempranillo. I Chile, Sydafrika och inte minst USA skördar druvan stora framgångar med sin frukt och bärighet. I Portugal har man en del växtplatser som är bättre än andra, ta bara viner från Douro dalen eller varför inte en från Alentejo.(aragonez) Bra att veta är att man använder Tempranillo druvan som heter Roriz eller Touriga Nacional i portviner i Portugal.

Egen provning
Om du nu vill se hur den ändrar karaktär beroende på var den har vuxit så köp en flaska av de spanska distrikt som jag har nämnt, du kommer att finna liknande dofter och smaker beroende på var den har vuxit allt beroende på vilken jordmån den har vuxit i. De årgångar du skall hålla dig till för att det skall vara på lika villkor är 2005 2006 och 2007. Skall du ha någon fantastisk Rioja kan du gå tillbaka till 2001. För att inget vin skall ha någon fördel för den andra så prova allt utan att äta mellan vinerna. Ha bara en brödbit som tar bort smaken för varje vin du provar, skölj även med lite vatten. 

Kärt barn har många namn
Druvan Tempranillo heter olika namn i olika distrikt och här kommer ett par som kan vara bra att känna igen
Rioja – Tempranillo
Ribera del Duero – Tinto Fino
La Mancha och Valdepeñas – Cencibel
TORO – Tinto de Toro
Katalonien – Ull de Llebre
Fler namn Tinto del Pais, Tinto de Madrid med mera. 

Trevlig tempranillo provning!

Din vän i vinets värld – Dan Olsson

Ps, om du skall prova en riktigt god Tempranillo, ta då en som vuxit i TORO med gamla stockar, den fyller din mun med smaker så att du inte vill svälja, men gör det, och om igen, om igen och om igen!!

Av Dan Olsson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.