Fästingburna sjukdomar i Spanien

I Spanien är fästingarna aktiva året om, med högsäsong från mars till november. De sprids genom att värddjuret, t ex hund, katt eller människa, kommer i kontakt med fästingarna, som befinner sig i markvegetationen.

Fästingarna fastnar på benen och kryper uppåt tills de hittar bar hud. Eftersom fästingarna kan sprida sjukdomar hos såväl djur som människor, kan de fästingar, som djuret tagit in i våra hem också utsätta oss för allvarliga hälsorisker.

De flesta fästingburna sjukdomar är åtminstone till en viss grad behandlingsbara, men eftersom det handlar om allvarliga sjukdomar, bör största vikt läggas på att förebygga fästingangrepp och att minimera skadeverkningarna.

Hur man undviker fästingbett?

Om man rör sig i områden, där man misstänker att fästingar kan förekomma bör man bära heltäckande klädsel. Stövlar och långbyxor, med byxbenen instoppade i stövelskaften samt en skjorta nedstoppad innanför byxlinningen, ger ett gott skydd. Detta är lättare sagt än gjort i Spanien med dess varma klimat.

Ljusa kläder rekommenderas, eftersom fästingarna lättast syns då och kan upptäckas i tid. Fästingarna ”värdsöker” sitt ”offer” från markvegetationen och hamnar därför oftast på benen och kryper därefter uppåt. Man bör inspektera kroppen dagligen om man vistas i ”fästingmarker”.

Barn, som är kortare än vuxna, får ofta fästingarna på överkroppen och huvudet. Tänk på att kamma igenom håret och titta runt öronen. På hundar sätter sig fä stingarna ofta kring öron- och nack regionen.

Behandla djuret

Det finns flera effektiva preparat på marknaden, som fungerar utmärkt som förebyggande medel mot fästinginvasioner. Det räcker med att man behandlar djuret en gång per månad. De bästa resultaten nås om man använder ett kombinationspreparat t ex. ett spot-on preparat och fästings halsband. Låt din veterinär skräddarsy ett program för just ditt husdjur. Bor du ute på landsbygden, omgiven av hästar, får, getter, vildhundar och katter bör du vidtaga flera åtgärder än om ditt djur lever helt isolerat från andra djur. Eftersom en fästing kan lägga upp till 4.000 ägg, som i sin tur lägger ägg, är någon form av förebyggande behandling motiverad för varje husdjur i Spanien.

Ta bort fästingen så fort som möjligt

Tidigare trodde man att fästingen måste sitta fast mer än 24h för att kunna överföra de sjukdomsalstrade parasiterna eller bakterierna, som överförs via det saliv, som fästingen kontinuerligt producerar och utsöndrar. Nyare rön visar, att de kan överföras på betydligt kortare tid. Därför bör man undvika att fördröja borttagandet av fästingen, t ex genom att använda fett eller andra preparat för att få fästingen att lossna. Då tillåts den att utsöndra saliv under en längre tid än nödvändigt.

För att få bort en fästing ska man fatta tag om fästingens mundelar så långt in mot huden som möjligt och dra försiktigt rakt ut. Då får man ut hela fästingen inklusive munpartiet. Risken finns, att man drar för alltför hårt och hela huvudet blir kvar.

Tryggare kan vara att man vrider fästingen med- eller motsols, men då går dess hullingförsedda mundelar lätt av och blir kvar i huden. Detta brukar dock bara orsaka en mycket lindrig inflammation, och mundelarna stöts ut efter några dagar.

Det finns också olika slags hjälpmedel i handeln s.k. fästingplockare, som fungerar bra. Fråga din veterinär. För att undvika sekundära infektioner kan det vara bra att tvätta bettstället med något desinficerande medel.

Kläm inte på den mjuka bakdelen av fästingen, eftersom detta kan medföra att infekterat material pressas ut ur fästingen, in under huden. Hundar och katter med fästingar kan gärna kammas eller borstas över ett lakan. Man bör inte slänga fästingarna utan att döda dem direkt. Bränn dem.

FAMA


Det här är Charlie. Han är fortfarande en liten valp och är ca 6 månader gammal. Han kommer alltid att vara en liten hund, och han är väldigt snäll och har en underbar karaktär.

Han älskar att leka och går bra ihop med andra hundar.

Om du är intresserad av Charlie, vänligen kontakta Pat Coleman på tel.nr: 620 354 885, eller om du är intresserad av att adoptera en annan hund, är du välkommen att besöka vår hemsida: www.f-a-m-a.net, och klicka på “adoption”-fliken, där du hittar många fler hundar som också letar efter ett hem.

Av Susanne Kamu | leg vet

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.