Korta nyheter juni 2011

Korta nyheter juni 2011

Jordbävningarna i Lorca: Nio personer omkom, hundratals sårades
De två jordbävningarna som den 11 maj skakade staden Lorca i Murciaregionen, krävde nio dödsoffer – bland dem en 14-årig pojke och en gravid kvinna, samt hundratals invånare i staden sårades.
Det första skalvet inträffades kl. 17.05 och mätte 4,4 på Richterskalan, medan det andra skalvet, kl. 18.47 mätte 5,2.
Drygt 20 000 av stadens invånare lyssnade till myndigheternas råd och tillbringade den första natten efter skalven utomhus, på skolor eller i andra offentliga byggnader. Dagen efter reste det spanska försvarets räddningssällskap (Unidad Militar de Emergencias) upp tältläger med plats för omkring 1 000 personer, bland dem personer som inte kunde återvända till sina hem då deras hus låg i spillror. En del lät bli att återvända till sina hem på grund av rädslan för nya skalv.
420 soldater med 147 fordon och tre helikoptrar deltog i räddnings-arbetet. Ett skalv på 5,2 på Richterskalan motsvarar kraften av en sprängladdning på 200 ton sprängmedel.
Det närmaste kärnkraftverket är Confrentes, ca 200 km från Lorca, och det verkar inte ha påverkats av jordbävningarna.
De största materiella skadorna fick området nordost om Lorca, mellan fem och tio kilometer från stadens centrum, och ut mot motorvägen vid Murcía.
Murcía är enligt det geologiska institutet den region med flest jordskalv – följt av Andalusien och Valencia. Det största skalvet den 11 maj var det värsta på över 30 år.
Redan en vecka efter skalven var invånare och myndigheter i gång med att återuppbygga Lorca. Försvarets räddningsmän rens-ade stadens gator från tonvis av murbruk och hussplitter, medan hantverkare började restaurera de byggnader som gick att rädda. Samtidigt beslutade myndigheterna att ägare till bostäder som skadats svårt, kommer att få ekonomisk ersättning motsvarande 106 000 euro från staten. För mindre skadade bostäder utbetalas 24 000 euro. Därutöver ska varje bostad inspekteras, och för de bostäder som är totalförstörda kommer det att utbetalas 80 procent av det officiella värdet – inte av själva bostadens värde, utan värdet motsvarande en VPO-bostad i kommunen.
De materiella skadorna beräknas uppgå till omkring 70 miljoner euro.

De största skalven
Jordbävningen på 5,2 var långt ifrån det största skalvet i Spaniens historia. Här är några av de mest våldsamma:

Datum /Storlek/Plats
1755 / 8,5 / Cabo San Vicente (i dag Portugal)
1804 / 6,7 / Mar de Alborán (havet mellan Málaga och Marocko)
1829 / 6,6 / Torrevieja (Alicante)
1954 / 7,0 / Dúrcal (Granada)

Bulgar inlagd på psykiatrisk avdelning
Den bulgariske mannen som i mitten av maj skar huvudet av en kvinna för att därefter vandra omkring med det, har lagts in på en sluten, psykiatrisk avdelning.
Den 28-årige Deyan Valentinov Deyanov blev dagen efter dådet officiellt anklagad för mordet på den 60-årige britten Jennifer Mills-Westley. Det skedde i en kine-sisk mataffär i Los Cristianos på Teneriffa. Bulgaren hade tagit en stor kökskniv från en av hyllorna, knivhuggit kvinnan med den minst 14 gånger, skurit halsen av henne för att därefter vandra runt med huvudet, fram tills att han stoppades av en säkerhetsvakt.
Mannen hade bott i en övergiven byggnad och var känd för att vara mentalt instabil. Ingen vet varför han dräpte den brittiska kvinnan.

Spanien fortfarande världens näst bullriga land
Det är bara Japan som är värre än Spanien i en undersökning som visar vilket land väsnas mest.
Undersökningen, som är genomförd av WHO (World Health Organisation), visar att sju av 10 spanjorer lever bland oväsen högre än vad organisationen anser är sunt, nämligen 65 decibel. 1,8 procent av hjärtinfarkterna menas bero på för höga ljudnivåer.
En annan undersökning visar att nio av 10 spanjorer själva menar att Spanien är väldigt högljutt land.

 

Välgörenhet ger djuren en chans till ett bättre liv
Ryan Travis från PAD och Lisa Emeny från El Refugio del Burrito, i mitten på bilden ovan, fick ta emot donationer den det senaste välgörenhetsarrangemanget. Lunchen, som hölls på Hotel Tamisa Golf, söndagen den 24 april, hade 90 deltagare och de två djurskyddsföreningarna fick ta emot gåvor på 320 respektive 350 euro .
Evenemanget arrangerades som en auktion, var olika företagare på kusten skänkt t ex presentkort till auktionen. Till det bidrog Hotel Tamisa Golf med själva lunchen.
Nästa evenemang kommer äga rum i början av december.
Tack till alla medsponsorer och hjälpande händer för deras insatser, vågor och presentkort, samt deras kärlek till djuren. Inga, till vänster om åsnan, Bienvenida, överräckte den 19 april pengagåvan till de två djurskyddsorganisationerna i Centro Idea.
Vill man själv hjälpa PAD eller El Refugio del Burrito, kan man kontakta Inga Brüning på e-mail: starbabies5@gmail.com, eller vända sig till de två djurskyddsorganisationerna. Inga står i spetsen för välgörenhetsluncherna i samarbete med andra nationaliteter.
Kontaktinfo:
El Refugio del Burrito: 952 735 077
Proteccíon de Animales Domesticos (PAD): 952 468 054

Skattebetalare ska betala för sparbankerna
Omstruktureringarna av Spaniens sparbanker kommer kosta 700 miljoner euro, säger regeringen. Många experter menar dock, att slutpriset kommer bli betydligt högre. Åtgärderna är ett av de krav som EU har ställt för att få Spanien på rätt köl.
Enligt El País kommer skattebetal-arna drabbas hårt av omstruktureringarna. Utöver hjälppaket och lån ska det betalas för avskedningar och förtidspensioner till personal som avskedats eller tvingats gå i förtidspension.
45 sparbanker har fram tills nu varit tvungna att spänna åt livremmen genom fusioner eller försäljningar till 18 olika finansgrupper, liksom att dyrare lån redan har så gott som stängt internationella lånemöjligheter för de svaga sparbankerna.
För två år sedan hade sparbank-erna totalt 25 000 avdelningar och 135 000 anställda. Även om majoriteten fortfarande har samma styrelser, huvudkontor och nätverk av avdelningar, som de då hade, har det fram tills nu stängts ned omkring 2 400 avdelningar och ca 9 000 medarbetare har fått lämna sina arbeten. För stunden räknar man dock med att det kan bli aktuellt att avskeda eller pensionera omkring 13 000 personer.
Regeringens beräkningar visar på att de samlade utgifterna kommer uppgå till omkring 700 miljoner euro, som ska betalas fram till 2014. Den spanska nationalbanken estimerar dock att sektorn också kommer behöva 15 miljarder euro, och enligt vissa beräkningar, enligt El País, kan summan vara åtta gånger högre. Källor inom sparbankerna informerar att varje avsked kommer att kosta mellan 250 000 och 300 000 euro, då många av dessa har varit anställda under många år och därför har rätt till stora kompensationer (finiquitos) och det högsta arbetslöshetsunderstödet under två år. Därför menar dessa källor att avskeden kommer att kosta staten omkring 10 miljarder euro. De menar också att det kommer att bli nödvändigt att avskeda upp till 25 000 anställda.
Nationalbankerna överväger nu om man ska insistera att anställda inom flera sektorer ska få lönesänkningar, liksom att man kommer att skärpa reglerna omkring avskedspaketen, som inkluderar arbetslöshetsstöd. Det sistnämnda sker efter att telefonjätten Telefónica har meddelat att företaget kommer att avskeda 20 procent av arbetsstyrkan i Spanien – även om företaget just noterat ett rekordstort överskott.

Kärlek till mannen, sex till älskaren
Kärlek har ingenting att göra med sex, och därför kan ett äktenskap överleva utan älskog. Det visar en undersökning av 1 500 spanska kvinnors inställning till ämnet.
Dagstidningen El Mundo citerar undersökningen som genomförts av gleedeen.com. här framgår det att 58 procent av de tillfrågade menar att ett äktenskap kan fungera utan sex. Utöver det avslöjar undersökningen att inte ens hälften av kvinnorna får orgasm regelbundet med sin make, medan de får det varje gång som de har sex med en älskare.

 

Shejk investerar 400 miljoner i lustbåtshamn i Marbella
Abdullah Ben Nasser Al-Thani, shejken från Qatar, ägare av Málaga CF, har bekräftat att han kommer att investera 400 miljoner euro i hamnen La Bajadilla i Marbella, skriver Diario Sur. Hamnområdet, som ska bli medelhavets största lustbåtshamn, kommer bli 220 000 m2 och få 1 220 båtplatser, liksom att själva hamnen kommer bli stor och djup nog, så att även större kryssningsfartyg ska kunna lägga till.
Det slutliga projektet kommer att läggas fram om sex månader, och arbetet förväntas ta ca fyra år.
La Bajadilla, som hamnen ser ut i dag

 


Málaga CF-tröjorna genom åren.

Historien skall kommas ihåg – utställning på La Rosaleda-stadion
Varje toppklubb med självrespekt bör ha ett museum. En plats var historien sätts i perspektiv.
Ett sådant har Málaga Club de Fútbol nu fått på La Rosaleda, stadion på adressen Avda. Matiricos, i stadens norra del. Klubben har funnits i mer än 70 år, och under åren har den genomgått flera namnbyten. 1994 ändrades Málaga CD till Málaga CF. Utställningen i museet MCF Museum tar bl.a. med besökarna in i omklädningsrum med spelartröjor från stora landslagsnamn som Raúl, Real Madrid – nu Schlacke 04 – holländske Kluiver från hans tid i FC Barcelona, Maakay, tidigare Deportivo La Coruña, och Málaga spelare som Fernando Hierro och Josemio. Dessutom Málaga tröjor från storhetstiden, respektive dåvarande Toto-cupen och UEFA-cupen 2002/2003, när Málaga CF nådde ända fram till kvartsfinal i UEFA och klubbflaggor från de stora lagen som har besökt La Rosaleda. Besökarna kan också se lagfoton.
Museet är öppet, måndag-onsdag mellan kl. 10-19 och torsdag-lördag mellan kl. 15-19. Stängt söndagar och helgdagar.
Inträde kostar 4 euro för barn under 18 år, och 8 euro för vuxna med 20 procent rabatt för dem med säsongskort och för pensionärer över 65 år.

Gaddafi släpper fotograf efter 43 dagar
Den libyske diktatorn Muammar Gaddafi frigav den spanska fotografen Manuel Varela de Seijas, även känd som Manu Brabo, den 19 maj, efter att han suttit fängslad i 43 dagar, anklagad för att ha rest in i landet illegalt. Han besökte bl.a. Brega i den ostliga delen av Libyen, där han anhölls.
Brabo dömdes därefter vid en domstol i Tripoli och tillsammans med två amerikanska och en sydamerikansk kollega dömdes han till ett års fängelse. Alla fick dock straffet förkortat.
En talesman för den libyska regimen meddelade att de var fria att stanna i landet eller att resa därifrån. Samtidigt förklarade han att de var misstänkta för att ha samarbetat med rebellerna, och att man först senare fick veta att de var journalister.
Den spanska fotografen kunde dagen efter frigivningen lämna det krigsdrabbade landet och resa hem till Spanien via Tunisien.

IKEA skjuter upp öppnandet av ytterligare ett varuhus på kusten
I maj firade IKEA 15 års jubileum i Spanien, men meddelar att de skjuter upp öppnandet av ytter-ligare ett varuhus på Costa del Sol.
Varuhuset vid Plaza Mayor i Málaga öppnade 2007, och redan då meddelade företaget att det fanns planer på att öppna ytterligare ett varuhus, som skulle ligga antingen i Marbella eller mellan Fuengirola och Mijas. Men dessa planer har nu lagts på is, på obestämbar tid.
Varuhuset i Málaga har redan haft 11 miljoner kunder och nästan 500 anställda.
Getmjölk direkt från din närmaste getbonde
Getbönder i Málagaprovinsen kommer att börja sälja mjölk direkt till konsumenterna. Därmed kommer grossistledet att hoppas över, och getmjölken kommer att kunna säljas till mer konkurrens-kraftiga priser i förhållande till komjölk.
Böndernas sammanslutning, som har huvudkontor i Casabermeja, kommer installera en egen pastöriseringsanläggning för getmjölken.

 

Spanairolyckan: mänskligt fel
Den ansvariga domaren i fallet kring Spanair olycka den 20 aug-usti 2008, när 154 personer dog, utsåg en oberoende expertpanel för att ta reda på vad som orsak-ade olyckan. Dessa experter har nu kommit fram till den slutsatsen; att olyckan först och främst kan skyllas på mänskligt fel, men att också flygfabrikanten och mekan-ikerna bär en del av ansvaret, skriver El País.
Piloterna hade uppdagat ett fel i en värmesensor i MD-82-planet, då JK5002 skulle lyfta från Madrids flygplats, Barajas. De baxade därför tillbaka till ställplatsen från startbanan, så att mekanik-erna kunde undersöka saken. En mekaniker drog slutsatsen att ett värmereglat, som skulle förhindra isbildning på sensorerna, var aktiv, och enligt handboken så stängde han av det.
Civila luftfartsmyndigheter pekade under 2009 på att det trots allt var fel, och att piloterna efter det inte följde den normala checklistan och aktiverade inte vingklaffarna, samt att TOWS-varningssystemet inte fungerade direkt efter den ödesdigra starten.
Flygplansmodellen var involverad i en rad olyckor innan JK5002, och i expertpanelens rapport kan man bl.a. läsa: ”Den otillräckliga proceduren för take-off har inte rättats till av varken de spanska eller europeiska luftfartsmyndigheterna eller flygplanstillverkaren”.

Företag upprättas så att fiktiva medarbetar får arbetslöshetsersättning
Arbetsdepartementet har upp-dagat en stor grupp illegala företag som har upprättats så att fiktiva medarbetare kan erhålla arbetslöshetsersättning.
Det finns ingen aktivitet i företagen, de betalar inte seguridad social, men har trots det åtskilliga anställda. Formeln är simpel; de ”anställda” betalar en summa pengar för att få ett anställnings-kontrakt, en tid efter blir de avskedade, varefter de har rätt till arbetslöshetsersättning.
Problemet är stort i Málagaprovinsen, var myndigheterna redan 2010 uppdagade nästan 600 ”företa” – en del med upp till 50 ”anställda”.

Varför Mijasvägen kan förbli avspärrad under en mycket lång tid
Vägarbetet på Ctra. de Mijas, väg-en mellan Fuengirola och Mijas, började i september 2010. En bro revs och sedan dess har ett stort hål spärrat framfarten på vägen. Planen var en välbehövlig utvidgning av körbanorna, samt en större rondell vid Muebles Benitéz och bron över motorvägen.
Under de senaste veckorna har arbetet dock stått still. Arbetarna har varit på plats, men utan att arbeta, liksom att maskinerna har försvunnit. Vad betyder det? Ska det stora hålet nu lämnas kvar, och ska trafikanterna, varav många har behov av att ta sig till och från arbetet mellan de två städerna, för evigt köra långa omvägar för att komma fram?
En Sueco har talat med flera av de inblandade parterna.
Första stoppet var vid vägarbetet, var alla svarade samma sak på vår fråga om varför de inte arbetar: ”För att vi inte har fått betalt. Vi har inte fått lön under åtta månader, och vår arbetsgivare har sagt att han inte kommer att göra fler investeringar här. Men enligt vår fackförening CCOO ska vi vara här, så att andra inte kan komma hit och fortsätta arbetet, och så kommer vi fortfarande ha rätt till vår lön. Även om vi vill, kan vi ju inte arbeta när vi inte har mer material”.
Dessutom säger de att de obetalade lönerna skylls på att El Corte Inglés inte har betalat konstruktören samt kommunerna i Fuengirola och Mijas. Pengarna (ett okänt belopp) skulle ingå i ett avtal gällande uppförandet av El Corte Inglés i Mijas Costa, för förbättringen av nätverket skulle gynna varuhuset.
För att få det sistnämnde bekräft-at ringde vi till El Corte Inglés huvudkontor i Madrid. Där fick vi svar att de har betalat alla parter, inklusive konstruktionsföretaget Profasán, och gällande att detta företag, eller de andra inblandade skulle hävda det motsatta, vill man inte kommentera.
Vårt nästa samtal gick naturligtvis till Profasán. Här svarade en man som sa att han bara var tekniker, och att han inte visste någonting om någonting, samt att han var ensam för tillfället.
Mijasvägen tillhör delvis Mijas, och delvis Fuengirola, varför vi hoppades på att i alla fall kommunerna skulle ge oss en bra förklaring. På kommunkontoret i Mijas var svaret enkelt, man ville inte svara på våra frågor. I Fuengirola pratade vi med pressavdelningen, men vi fick inte prata med någon från stadsplan-eringskontoret – inte heller den ansvarige, Ana Mila. Den ansvarige för pressavdelningen förklarade dock att varken kommunen i Fuengirola eller i Mijas är ekonomiskt ansvarig för vägarbetet, då det utgör en del av det nämnda avtalet med El Corte Inglés. Han förklarar att de två kommunerna tillsammans arbetar för att arbetet ska återupptas och fullföljas. Men förhandlingarna går långsamt. Undertiden drabbar avspärrningarna också de företag som ligger på Mijasvägen, och som nu har börjat en namninsamling i hopp om att kunna stämma de ansvariga i denna otydliga fråga.
Arbetarna står fortfarande på plats vid hålet i vägen. De arbetar inte, och får heller inte använda tiden för att spela kort eller till annat tidsfördriv – istället fördriver de tiden med att visa bilister hur man kör runt vägarbetet, och det verkar som om de kan komma att fortsätta med det en lång tid framöver.
Hålet i Mijasvägen blockerar vägen mellan Mijas och Fuengirola.

Nytt rekord på Málagas flygplats
Málagas flygplats har ännu en gång överträffat sig själv i antal resande. Tidningen Diario Sur skriver att man har upplevt den största ökningen på 10 år. Under april passerade 1,2 miljoner passagerare flygplatsen, Pablo Ruís Picasso, och det var 34 procent fler än under samma tid 2010. För ett år sedan var antalet naturligtvis begränsat på grund av det isländska askmolnet, men trots det menar myndigheterna att det finns anledning till att glädja sig över det nya rekordet.
Det senaste rekordet var mellan 1999 till 2000, när antalet resande steg med 24,8 procent.
De 1,2 miljoner personer reste med knappt 10 000 flygplan.

Oña vill försvara chiringuitos
Fuengirolas borgmästare och talesman för PP i Andalusien, Esperanza Oña, vill försvara områdets chiringuitos. Ägarna av barerna och restaurangerna har under ett par år riskerat att få sina verksamheter stängda, då kustdepartementet, vanligtvis bara kallat Costas, som hör till miljödepartementet, har beslutat att följa de regler som säger att en chiringuito måste ligga minst 100 meter från vattenbrynet och får inte vara större än 100 m2. Detta resulterade i att flera chiringuitos revs. Därutöver får de som ligger på offentlig mark bara ha öppet under sommarhalvåret.
Barerna har koncession på sol-
stolar och parasoll, vilket innebär att badgäster bara kan nyttja deras faciliteter under denna period.
Den 1 april i år övergick ansvaret av kusten till Junta de Andalucía. Därför har Oña, som vill se åretrunt- öppna chiringuitos, nu bett om ett möte med lokalregeringen. Hon har fortfarande inte fått svar.

Dadlar, mjölk och missförstånd i Marrakech
Kung Juan Carlos träffade i maj den marockanska kungen, Mohammed VI, för första gången på fem år.
Mötet ägde rum i Mohammed VI:s palats, några minuters promenad från torget Jeema El Fna i Marrakech, var den spanska kungen enligt den lokala traditionen bjöds på mjölk och dadlar – det förstnämnda drack han, medan han undvek frukterna, skriver El Mundo.
Efter ceremonierna höll de två monarkerna ett två timmar långt möte var de diskuterade de senaste årens diplomatiska kriser som förra året kulminerade vid gränsen mellan Marocko och Melilla. Med ordet ”missförstånd” lades det dock till historieböckerna. De två gratulerade varandra för de nu goda bilaterala förhållandena, och den spanska utsända rosade den marockanska ledaren för dennes insats mot terrorism, vilket dock glappade en vecka före mötet då en bomb dödade 16 personer i just Marrakech.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.