Korta nyheter juli 2011

Korta nyheter juli 2011

Efter kommunvalet
Borgmästaren Ángeles Muños har infört nya besparingar.
Den 11 juni svor landets 8 116 borgmästare sin ed, och de nya kommunalråden är nu på plats. I Málagaprovinsen styrs flertalet av kommunerna under de nästkommande fyra åren av Partido Popular. I 26 kommuner har part-iet majoritet, medan det i åtta andra är med i ett koalitionsstyre. I Andalusien är 272 stadsråd blåa. Under 2007 var motsvarande endast 130 kommuner.
Flera kommuner har strax efter införandet meddelat att de kommer införa olika sparplaner, för att minska en skuld som de bär på och även på andra sätt städa upp i bokföringen. Här är några exempel:

Marbella:
Ángeles Muños (PP) vill spara in 2,5 miljoner euro på den årliga budgeten. 1,5 miljoner ska sparas på pensioner till funktionärer, hela 400 000 genom att minska antalet av helbetalda konsulter med 50 procent, medan det rest-rerande beloppet bl.a. ska sparas genom att anställa färre säsongsarbetare. Utöver det siktar man på att spara på elräkningen, som varje år uppgår till tre miljoner euro. För att hjälpa företagare fryser man de skatter och avgifter som betalas till kommunen.

Fuengirola:
Esperanza Oña (PP) samt kommunborgarråden José Sánchez och Ana Mata kommer inte erhålla lön för deras arbete i kommunen. Förstnämnde får redan lön som talesperson för Partido Popular i Junta de Andalucía, medan de andra två är anställda
av Diputación Provincial respektive Mancomunidad de Municipios.

Benalmádena:
Javier Carnero (PSOE) har flera ansvarsområden. Bl.a. är han nu själv ansvarig för utlänningsnämnden.

Estepona:
José María García Urbano (PP) har meddelat att medlemmar av oppositionen inte längre kommer erhålla de 14 årliga lönerna på
1 500 euro som de hittills har fått, samt att han själv heller inte kommer erhålla fast lön, utan endast få betalt för att delta vid möten i kommunen.

Mijas:
Det har visat sig att omkring 1 200 leverantörer har ett ekonomiskt genomsnitt på totalt 500 000 euro hos kommunen. Ángel Nozal (PP) anser, att även om det är handlar om små belopp, så rör det sig om många företag som har användning av pengarna, och därför kommer de att betalas före 31 juli. Pengarna ska hittas hos dem som är skyldiga kommunen pengar, liksom att man kommer spara in på kommunens ”egenreklam”.
Utöver det är kommunen skyldig pengar till 200 större företag, bl.a. till banker, och dessa uteståendebelopp uppgår till 29 miljoner euro. Stadsrådet intentioner är att komma överens med dem om en avbetalningsplan, så att allt kan återbetalas inom de närmaste fyra åren.

Fyra åtal mot den misstänkte mördaren
Den 30-årige marockanen Abselam B.C., som förmodas stå bakom dödsfallet av den unga svenska kvinnan Sandra Carlsson den 19 juni på Hostal El Cid i Fuengirola, är åtalad för mord, mordförsök på den avlidnes väninna, sexuellt övergrepp samt rån.
Den tilltalade bodde på samma pensionat som kvinnorna, och polisen menar att han kan ha träffat dem tidigare på kvällen i staden, varefter han omkring kl. 03.30 tvingade sig in i deras rum för att våldta dem. Då de gjorde motstånd, angrep han dem med kniv, varpå den ena kvinnan dog. Senare hörde pensionatets receptionist den andra kvinnans skrik, och han sprang upp till rummet. Där mötte han den överlevande, som blödde kraftigt, samt marockanen, som hade en kniv i handen. Den förmodade mördaren flydde ned för trapporna, var han dock togs till fånga av en ung polisman från Marbella, som var i Fuengirola på semester och bodde på samma pensionat, som också hade vaknat av skriken. Han kvarhöll den förmodade mördaren tills tjänstemän från Policía Nacional i Fuengirola anlände till platsen.
Uppe på rummet fann man den dödade kvinnan. Hon hade fått flera knivstick, bl.a. ett djupt stick i halsen.
De två kvinnorna befann sig på semester i Fuengirola för att fira att de tagit examen.
Den spanska pressen har nämnt att kvinnorna hade anknytning till den Svenska Skolan i staden, men En Sueco har varit i kontakt med Svenska Skolan Costa del Sol i Fuengirola och fått bekräftat, av biträdande rektor Anna Edqvist, att de drabbade flickorna inte har någon anknytning till skolan i Fuengirola.
Marockanen sitter nu häktad i Alhaurín de la Torre.

Sköt inbrottstjuv – är nu frikänd
Lluis Corominas har blivit frikänd för dråpet på en förmodad inbrottstjuv, informerar El País.
Två män bröt sig in på hans och hans frus, Alba Tous gård i Sant Fruitós de Barges utanför Barcelona den 9 december 2006. En säkerhetsvakt vid huset ringde till Corominas, som var hemma tillsammans med parets två barn, och berättade att en bil med två beväpnade män hade kört in på gården. Corominas tog ett halvautomatiskt vapen, som han hållit gömt för självförsvar, och gick ut, där han såg en Renault Megane med två män. Den ene, en kosovoalban, sägs ha gjort en plötslig rörelse, varpå Corominas sköt honom två gånger i huvudet. Mannen dog två dagar senare. Den andre mannen, en serb, skadades inte.
Båda männen var obeväpnade, men Guardia Civil berättade under rättegången, att de tillhörde en kriminell organisation som var specialiserade på inbrott.
Alba Tous är dotter till Rosa Oriol och Salvador Tous, paret bakom företaget, som bär hans efternamn, och som gör några av Spaniens mest kända smycken, väskor, skärp m.m.
Företaget grundades 1965 och har idag 300 butiker fördelat på 34 länder och är med på Fortune 500-listan. Salvadore drog sig tillbaka 2005 och sedan dess har Alba varit företagets administrativa chef.
Corominas hade tidigare varit utsatt för inbrott, även då var barnen hemma, och hans försvar var naturligtvis självförsvar. Sex av nio jurymedlemmar var eniga och frikände mannen, som har blivit känd som ”Tous svärson”.
Åklagarna, som krävde 11 års fängelse, förväntas överklaga domen.

Ny marina och nytt shoppingcenter i hamnen i Málaga
Sedan augusti 2008 har projektet ”Plan Especial del Puerto de Málaga”, varit i full gång och i slutet av november i år öppnar hamnen i Málaga äntligen upp portarna till ett 56.312 kvadratmeter stort shoppingcenter. Muelle Uno Sea Shopping, som det heter, beskrivs som en förlängning av den kända shoppinggatan Calle Marqués de Larios och förväntas bli ett välansett köpcenter i utomhusmiljö kombinerat med restauranger, kultur och fritid. Det ska byggas över 70 affärer utspridda över en yta på 14.000 kvadratmeter, och stor vikt kommer att läggas vid mode, inredning och hushåll. I anslutning till Muelle Uno byggs även restauranger i en unik miljö under La Farola de Málaga med utsikt över havet och med sevärdheter i bakgrunden. Besökarna tillhandahålls även två stora parkeringar med sammanlagt ca 1050 parkeringsplatser.
Målet med projektet är att skapa lättillgänglig underhållning och shopping för alla i en naturlig miljö och Muelle Uno har därför placerats i stadsdelen La Malagueta. Där kan även kan hitta Málagas tjurfäktningsarena och det största utbudet av restauranger i Málaga. Bara ett stenkast därifrån finns Málagas historiska center, Centro Histórico de Málaga, och stadens bästa strand, Playa de La Malagueta.

Marina San Andrés
På den motsatta sidan av Muelle Uno planeras det för en ny marina som kan liknas vid Puerto Marina och Puerto Banús. Projektet heter Marina San Andrés och består av 626 båtplatser, samt lokaler. Planen idag är att 466 båtplatser byggs med olika längdfördelning och 140 stycken placeras i torrdocka. Tre båtplatser blir fritt tillgängliga för hamnmyndigheten i Málaga och sju kommer att handikappsanpassas. 15 % av alla båtplatser ska utgöra en gästbåtshamn. Man har sagt att den nya marinan ska mäta 121.011 kvadratmeter, varav 92.286 består av vatten och 28.725 av landyta. Innan bygget kan påbörjas måste dock projektledarna Marinas del Mediterraneo få ett godkännande av myndigheterna. Så fort byggtillståndet träder i kraft har de 24 månader på sig att avsluta projektet, och man har räknat ut en investering på 24,4 miljoner euro.
Marinan består även av
En yta för minst 300 parkeringsplatser
Ett marint centrum på 2000 kvadratmeter och en seglarskola.
Kommersiella lokaler på 3000 kvadratmeter.
Installation av bränsleförsörjning

Palmeral de Sorpresas
I mars månad invigdes Palmeral de Sorpresas, en liten men efterlängtad del av projektet ”Plan Especial del Puerto de Málaga”, som är en promenadgång kantad av en pelare och 408 exemplar av palmer, hundratals buskar och andra växter, varvade med fontäner i olika former. Palmeral de Sorpresas består också av två byggnader för kulturell användning, samt en liten passagerarterminal med ändamålet att serva kryssningsfartyg som dockar vid piren.

Skandalen om de stulna barnen: barn grävs upp
I samband med fallen om Spaniens stulna barn grävde myndig-heterna i juni upp tre barn i La Línea de la Concepción (Cádiz). Mödrarna till de tre barnen hade under 1970-talet blivit tillsagda att barnen var dödfödda, men misstänkte i efterhand att de döda barnen som överlämnades till begravningen, inte var deras egna. Flera föräldrar hävdar samma sak, och en medarbetare på sjukhuset har även berättat att man där hade ett dött barn i frysen, som ”bara skulle tinas upp” innan man kunde visa det för föräldrar, som insisterade på att få se barnet som de fått information om att det skulle vara dödfött. Andra föräldrar är övertygade om att de har begravt tomma kistor. Nu väntar man på resultaten från DNA-prov på barn i La Línea, för att kunna avgöra om föräldrarna i verkligheten har begravt någon annans barn. La Línea är fortfarande den enda jurisdiktionen var fallen om de förmodade stulna barnen är fullt dokumenterade, och färdiga för en rättegång.
Tvångsadoptionerna skedde under och strax efter diktaturen, och man menar att det har ägt rum över hela landet, var både läkare, sjuksköterskor, nunnor och barnmorskor har varit involverade.
Barnen togs helt enkelt ifrån sina biologiska föräldrar, vars åsikter kanske stred mot den regerande, politiska ideologin eller så var de helt enkelt fattiga och barnen såldes till mer ”förmögna” föräldrar. Man räknar med att det handlar om tusentals nyfödda barn – en del menar att det rör sig om 30 000, andra upp till 300 000 – medan organisationen Asociación de Afectados por Adopciones Irregulares (Anadir), som under början av året rapporterade om de första fallen, säger att ”en miljon spanjorers riktiga och biologiska identiteter kan vara förfalskade”. Det är nog även få av dem som föddes under de årtiondena som adoptionerna ägde rum som inte har frågat sig själva, om de egentligen är den person som de trodde sig vara.
Även i Estepona är det nu planerat att gräva upp kvarlevorna av nyfödda barn.

 

Kontrollera din telefonräkning – hälften av oss betalar för mycket
Man bör varje månad kontrollera sin mobiltelefonräkning, varnar Diario Sur. Tidningen hänvisar till en undersökning genomförd av konsumentorganisationen Facua.
Organisationen har tillfrågat fler än 10 000 användare, och hälften av dem menar att deras telefonbolag har fakturerat tjänster, en eller flera gånger, som de aldrig bett om. 36 procent av dem påstår dessutom att telefonbolagen har tagit betalt för samtal som de aldrig har ringt.
Och det går åt fel håll; de 50 procenten är sex procentenheter fler än under 2010.
Det är speciellt de två stora operatörerna; Movistar och Vodafone, som användarna är missnöjda med, enligt undersökningen.
43 procent av kunderna som har försökt att avsluta sina avtal med något av bolagen har varit med om ett annat problem, de har nämligen blivit fortsatt fakturerade månaden efter, medan kunder med betalkort är missnöjda med att de inte får en detaljerad faktura, varför det är omöjligt att överhuvudtaget kontrollera om den stämmer.
Endast två procent av de tillfrågade anser att myndigheterna gör tillräckligt för konsumenterna när det kommer till mobiltelefonoperatörer.

 

Utlänningar köper återigen bostäder på Costa del Sol
Utlänningar har fått tillbaka tron på Costa del Sol, och försäljningen av bostäder ökar, skriver Málaga Hoy. Orsaken till postulatet är att utlänningar under årets första kvartal köpte 17,8 procent fler bostäder i Málagaprovinsen jämfört med samma period föregående år. Det vill säga att det under loppet av tre månader såldes 890 bostäder till utlänningar.
Under 2010 var antalet 3 363, vilket motsvarade en ökning av 7,7 procent jämfört med 2009, och med resultaten från årets första kvartal har man redan börjat tala om en positiv tendens på marknaden.

Alla invånare är inte lika mycket värda
Alla kommuner får årligen ett statligt belopp till bl.a. underhåll av infrastruktur, skolor och lokalpolis. Detta belopp baseras i teorin på antalet invånare, och det är naturligtvis därför som lokalpolitikerna aldrig missar en chans att påminna om hur viktigt det är att alla skriver in sig i sin kommun.
Beloppet täcker i genomsnitt 20 procent av kommunernas utgift-er, den näst största inkomstkällan är bostadsavgiften IBI.
Málaga Hoy har dock nyligen offentliggjort resultaten från en undersökning som visar att det råder stora skillnader mellan hur mycket varje enskild kommun tar emot, allstå hur mycket varje enskild invånare är värd.
Ekonomen Juan Manuel Ruiz Galdón, som forskar i kommuners ekonomi, efterlyser ett mer genomskinligt och rättvist system. ”I ögonblicket har man dåliga kunskaper kring hur mycket varje kommun får eller varför”, citeras han i den nämnda tidningen, som vidare framhäver att förklaringen inte kan ligga i antalet invånare i de olika kommunerna.
Det nuvarande systemet är specielltkomplext i kommuner med färre än 75 000 invånare. Nedan visas några av de belopp som städer i Málagaprovinsen erhåller per i år och invånare.

Sayalonga: 1 094,00 euro.
Júzcar: 1 080,00 euro.
Benahavís: 229,00 euro.
Benalmádena: 173,37 euro.
Torremolinos: 172,00 euro.
Ojén: 170,00 euro.
Vélez-Málaga: 164,00 euro.
Mijas: 153,70 euro.

 

Saudiarabiskt bröllop i Marbella
Den gigantiska saudiarabiska kungafamiljen förbereder sig för inför bröllopet mellan prinsessan Sara Fahd Bin Salman, barnbarn till prins Salman bin Abdulaziz Al-Saud, den frånlidne kung Fahds bror, och Talal Bin Abdulaziz Bandar. Bröllopet ska äga rum i Marbella den 2 juli, närmare bestämt i familjens egendom El Rocío, även kallat Det Vita Huset, på den gyllene milen.
Sedan kung Fahds död år 2005 har kungafamiljen endast besökt huset sporadiskt, som de senaste åren har hållit en lägre profil än under kung Fahds glansdagar. Han var ofta i Marbella under långa semestrar, var han tillsammans med sitt följe skapade många arbetstillfällen, parkerade Boeing 747:or på Málagas flygplats, ockuperade stadens bästa hotell och fyllde butikernas kassaapparater med pengar.
Nu ska det alltså ske igen. Diario Sur skriver att man förväntar sig fler än 1 500 gäster till bröllopet och det förmodas naturligtvis generera en extra omsättning i Marbella med omnejd. Det är mycket hemlighetsmakeri omkring bröllopet och gästerna, men flera hotell är fullbokade under flera dagar i juli.

Kongressen bekräftar deltagande i Libyen aktionen på obestämbar tid
Som förväntat röstade nästan alla kongressmedlemmar för regeringens förslag, den 21 juni, om att fortsätta Spaniens bidrag till Nato:s kamp mot den libyska diktaturen på obestämbar tid.
De enda undantagen utgjordes av de mindre partierna UPyD och IU. Talesmannen för det sistnämnda partiet, Gaspar Llamazares, hävdade att aktionen är ”illegal”, och att regeringen hade begärt stöd för deltagande i ett inbördeskrig, som han vara ”oändligt”.
Spanien bidrar fortfarande med fyra jaktplan av modell-en F-18, ett tankplan, en ubåt, en fregatt och ett av marinens övervakningsplan, som totalt kostar staten 14,4 miljoner euro i månaden. Enligt bräkningar ligger priser alltså på omkring 43 miljoner euro.

Málagas flygplats får nytt namn
Málagas flygplats blev under juni månad omdöpt. Istället för att som förut bara heta Málaga är dess fullständiga namn nu Málaga-Costa del Sol.
Förslaget till namnbytet lämn-ades in förra året av kustens hotellorganisation Aehcos och har nu blivit godkänt av Fomento. Orsaken till nämnbytet är, att landets fjärde största flygplats bättre ska främja sin anknytning till Costa del Sol.
Terminal 2, den som öppnade 1991, heter fortfarande Pablo Ruiz Picasso.
Hotellorganisationen önskar också att flygplatsens IATA-kod AGP, ska ändras till SOL. IATA har ännu inte godkänt ändringen.
Sista stoppet för spårvagnen i Vélez-Málaga
Spårvagnen mellan Vélez-Málaga och Torre del Mar riskerar att göra sitt sista stopp den 7 juli. Problemet är att kommunen är skyldig det privatägda företaget Travelsa, som driver banan, två miljoner euro. Travelsa hotar nu med att stoppa driften, om kommunen inte betalar.
För fem år sedan investerade myndigheterna hela 20 miljoner i banan. För att den ska vara lönsam krävs minst 1,1 miljoner passagerare årligen, men det har man ännu inte nått upp till, t ex reste endast 701 000 med spårvagnen under 2010.
Höjda biljettpriser och färre avgångar har redan visat sig ha en negativ effekt på antalet resenärer.
Vélez-Málagas nya konservativa borgmästare, Fransisco Delgado Bonilla, menar att spårvagnen var fel från början, då undersökningar visade att en spårvagnslinje som denna skulle kunna betala sig i en stad med 200 000 invånare, medan det bara bor 78 000 i Vélez-Málaga. Man hoppas nu på att Junta de Andalucía träder in och förhindrar en nedläggning av banan, men för nuvarande finns det ingenting som tyder på det.

Flera regeringars hemsidor nedlagda – hackers anhållna
Policia Nacional har anhållit tre medlemmar av Anonymous, en grupp internationella hackers, som också är aktiva utanför Spanien, informerar El País. Gruppen stod bakom nedläggningen av flera regeringars hemsidor, och planer av bl.a. sabotage under valet den 22 maj.
En av de anhållna hade en server i hemmet, som innehöll ett program som kan användas för att ”angripa” hemsidor – däribland regeringars, finansiella institutioners och stora företags. Det är samma program som har lagt ned bl.a. hemsidor tillhörande Sonys Playstation och BBVA, som regeringarna i Egypten, Algeriet, Libyen, Iran, Chile och Nya Zeeland.
Den 18 maj angrep de förmodade hackers den spanska valkommitténs hemsida, och senare den katalanska polisens och fackföreningen UGT:s sidor, och de förmodas ha försökt skada de största partiernas sidor fram till valet i maj, vilket polisen dock förhindrade. Det förmodas även ha funnits planer om att offentliggöra pro-ETA information.
Anonymous skulle ha utfört denna kampanj för att försvara WikiLeaks grundare, Julian Assage, och andra som förespråkar total informationsfrihet på Internet.
För att undvika att upptäckas har de anhållna loggat in på Internet via oskyddade trådlösa nätverk hos bl.a. grannar, två av dem hade inte ens Internet i sitt hem. De anhållna greps i Almería, Alicante och i Barcelona.
Dagen efter blockerade andra medlemmar ur organisationen Policia Nacionals hemsida under flera timmar, vilket förmodas vara en hämndaktion mot gripandena.

 

Gömda i glasskiosken
En spansk kvinna är misstänkt för att ha dödat två män, hacka deras kroppar i bitar och gömt kroppsdelarna i källaren i hennes glasskiosk i Wien.
Kvinnan, som enligt El País heter Goidsargi Estíbaliz Carranza Zabala, anhölls i mitten av juni i den italienska staden Udine, efter att ha varit på flykt från den österrikiska polisen i en taxi. Kroppsdelarna hade några dagar tidigare hittats av hantverkare, som var i gång med att reparera några rör tillhörande en luftkonditionering, som tillhörde butiken bredvid, varefter Carranza Zabala alltså flydde.
Den 32-åriga kvinnan har sagt till den italienska polisen att hon år 2008 sköt sin tyske man i ryggen, medan han satt vid sin dator, och i november förra året sköt hon sin österrikiske pojkvän medan han sov. Hon har sagt att hon vid båda tillfällena hade fått raseriutbrott då männen hade misshandlat henne såväl psykiskt som fysiskt.
I Italien anses erkännelser som giltiga bevis, medan österrikisk lag säger annorlunda. Kvinnans försvare arbetar för stunden på att få henne utlämnad till Österrike.

Padel sprider sig i Sverige
Padel-tennis är nu på väg att bli en populär sport även i Sverige, där det hittills har varit en nästan okänd sport. En del av äran för detta kan med stor sannolikhet tillskrivas världens bästa padelspelare, svenska Carolina Navarro, som ju är hemma på Costa del Sol.
Man håller nu på att anlägga fyra banor i Helsingborg, samt man planerar banor i både Stockholm, Göteborg, Malmö, Skanör och Båstad.
Läs mer på: www.padelsweden.se

Tunnelbana i Málaga förenar
De två tunnelbanelinjer som hittills planerats kommer kunna provåkas i slutet av detta år. Till november ska stationerna som är exklusiva för Línea 2 kunna testas och i december i år förväntar man sig att vissa stationer på Línea 1 ska vara aktiva. Ett slutdatum för hela projektet är fortfarande inte satt men man förväntar sig ca 17 miljoner resenärer under det första året. Båda linjerna kommer att sammanlänka tätbefolkade stadsdelar med självaste centrum, och de kommer även att underlätta tillgången till viktiga tjänster som t.ex. sjukhus, universitet, rådhus och sportarenor. Projektet kommer även att gynna samtrafiken mellan olika transportmedel då vissa stationer kommer att finnas i direkt anslutning till tåg- och busstationer. Linjerna följer en Y-formad rutt där båda har sin start i centrum men delar sig sedan åt olika håll.
Målet med att bygga tunnelbane-linjerna är att mi nska utsläpp och energikonsumtion, förhindra trafikolyckor och få ett smidigare trafikflöde. Kollektivtrafik ger mindre trafikerade gator och mer utrymme i staden då de allmänna utrymmena inte bara utnyttjas till att bygga parkeringsplats-er. Tunnelbanan kommer att vara modern och anpassad till rörelsehindrade. Man menar att bygget till och med kommer att ge stadskärnan ett estetiskt lyft och därmed främja bostadsmarknaden.
Línea 1 börjar på Estación de La Malagueta (Paseo de Reding nº 10) och slutar på Estación de Colegios Mayores (kommer att finnas på den framtida förlängningen av bulevard Louis Pasteur). Det är även denna linje som kommer att åka till sjukhuset Clínico, universitetet, och rådhuset. Man räknar med 14 stationer uppdelade på 9,8 kilometer. Fyra av stationerna kommer att delas med Línea 2.
Línea 2 börjar på Estación de La Malagueta och slutar på sports-arenan Palacio de Deportes Martín Carpena. Man planerar totalt 10 stationer, fyra av dem delas med Línea 1 och kommer att uppdelas på 6,7 kilometer.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.