Varför ditt och varför datt? Varför ligger inte äggen i kylen?

Varför ditt och varför datt? Varför ligger inte äggen i kylen?

shutterstock 125261510
 
Det är mycket som vi funderar över när vi kommer till de sydliga omgivningarna i Spanien från våra välbekanta trakter uppe i Norden, och här på redaktionen tar vi också emot en del frågor om allting från: ”Varför står inte äggen i kyl i matbutiken?” och ”Varför är spanska politiker så korrupta?” till ”Varför kör en del bilar runt med ett L i bakrutan?” och ”Varför är det så dåligt utbud av ekologiska produkter i butikerna?” Denna månad inleder vi en serie som kommer att ta upp en del av dessa ibland svåra och andra gånger rent banala frågor. Frågor som inte desto mindre ligger till orsak för ibland stora frågor hos både skandinaviska tillflyttade som semesterfirare i Spanien.

Har du någonting som du undrar över och som du skulle önska att vi undersöker? Skicka då ett e-mail till: kasper@norrbom.com
 

Jag går runt i en spansk matbutik för första gången sedan jag kom hit och ska handla. När jag kommer till sektionen med kött, står där backar med ägg staplade på varandra mitt emellan slaktaren och kyldisken med kött. Men någonting är fel, tänker jag. Varför står äggen inte i en kyl? Vågar jag äta dem? Är det inte risk för salmonellaförgiftning?

Jag tvivlade starkt på det och det gick minst en månad innan jag vågade äta någonting ellipsformat med fyllda vita eller bruna skal.
Vanemänniskan visade mig hur mycket vanor betyder och när äggen oftast står i kylen i de skandinaviska hemmen så ska de också göra det när jag bor i Spanien. Och det låter också förnuftigt tycker jag då matvaror håller längre om de förvaras i kylskåpet.
När jag äntligen köpte den första kartongen med sex stycken av den ömtåliga matvaran, som i genomsnitt väger 63 gram, får jag lov att erkänna att jag ställde in dem i kylskåpet så fort jag kom hem från matbutiken.
Efteråt har jag funderat på varför ägg behöver stå i kylen, för jag kan faktiskt se logiken i att ägg förvaras utanför kylskåpet. När hönan lägger ett ägg är det inte direkt kallt under rumpan på den, snarare varmt, och det är ju inget krav på att ägget ska direkt in i en kyl efter att det är värpt. Vi se ju inte eller en majoritet av spanjorerna som blir sjuka av att äta ägg som inte förvarats i kylen.
Jag bestämde mig för att undersöka varför ägg förvaras i kyl i Skandinavien och inte i Spanien. Mitt första svar fick jag när jag besökte Branschorganisationen Svenska Äggs hemsida och fick reda på att EU har bestämt att ägg har en hållbarhet på 28 dagar, innan de blir dåliga. Märk väl att det gäller ägg som står i rumstemperatur. Det innebär samtidigt att ägg som förvaras i kylskåp har flera veckor längre hållbarhet.
Faktiskt är det inte heller ett krav från myndigheterna i Sverige att ägg ska förvaras i kyl i butikerna, precis som det heller inte är i Spanien. En undersökning från Konsumentföreningen Stockholm visar trots det att 94 procent av 1 000 tillfrågade svenskar förvarar sina ägg i kylen, även om äggen inte blir dåliga av att stå mitt på köksbordet. För det mesta förvaras även äggen i kyl i matbutikerna i Sverige, jämfört med Spanien, där ägg och kryddor ofta står sida vid sida.
Det är alltså inte en EU-regel som dikterar att ägg ska stå i kyl, men hos Sveriges granne, Danmark, är det en särregel som säger att ägg ska stå kallt, i max 12 °C, även om det inte finns någon vetenskaplig grund till det.
När jag nuförtiden går till matbutiken i Spanien åker äggen ned i varukorgen med ro, för jag har inte heller blivit dålig av att äta ägg. Jag har inga tvivel kring att tillaga en tortilla española av ägg som inte stått i kylskåp, även om jag var väldigt skeptisk i början.
Av Kasper Ellesøe

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.