shutterstock 101222029
 
Denna månad lämnar vi det gröna Madrid för en stund och tar en titt på vad det finns att se och göra för juligheter i huvudstaden under december. Madrid har länge ansetts vara en relativt tråkig julstad, med litet julutbud och det som funnits har av många ansetts vara osmakligt och billigt krimskrams. Till glädje för många har detta förändrats och nuförtiden är Madrid en mycket vacker och händelserik julstad, ta bara en titt på de utvalda händelserna som En Sueco beskriver här!

 
Palacio de Cibeles
Det annars så fotograferade gamla posthuset fångas av ännu fler kameror kvällen före dopparedagen. Här återges denna kväll ett projekterat julskådespel på husfasaden, som inleds med att en julsaga läses upp för publiken.
Plats: Plaza de Cibeles. Tid: 23 december kl. 21.00
 
LucesNavidad 1
 
Navibus
För ljusdekorationsälskare är julbussen ett måste. Denna busstur tar med resenärerna på en resa längst innerstadens ljussmyckade gator och torg och turen bjuder på juligheter längst bl.a. Serrano, Plaza Independencia, Calle Alcalá, Plaza de Cibeles, Gran Vía, Plaza Callao, Jacometrezo, Plaza Santo Domingo, Calle San Bernardo, Calle Velazquez, Calle Ortega och Gasset.
Plats: Julbussturen börjar och slutar på Calle Serrano, framför nummer 30, mitt emot Plaza Colon och Jardines del Descumbrimientos. Tid: avgångarna sker med 5-7 minuters mellanrum. Turen tar ca 45-50 minuter och kostar några euro.
 
Julmarknad
Julmarknader hör juletiden till och under december månad finns det många olika julmarknader i huvudstaden. En av de mest populära och traditionella är den på Plaza Mayor. Under hela december förvandlas det stora torget till en vacker och mysig marknadsplats med 100-tals försäljare med allt från en gammeldags karusell samt vackert hantverk och krimskrams till julgodis och julmat. Plaza Mayors julmarknad sägs av många vara landets vackraste och antas vara Spaniens äldsta med anor från 1800-talet.
Plats: Plaza Mayor. Tid: marknaden har öppet från 10-tiden på morgonen till sent på kvällen.
 
BelenNapolitano 2
 
Belén Napolitano
Belén, eller julkrubba på svenska, är ett självklart inslag i den spanska julen och finns i nästan alla offentliga byggnader och i varje hem. När du under en promenad i huvudstaden ser en lång kö ringla sig ute på gatan, kan du nästan alltid vara säker på att det är in till en belén, och variationerna i både utförande, utseende och material är oändliga. Inträdet är oftast gratis. En av de mest fulländade tillhör familjen García de Castro och ställs traditionsenligt ut på Centro Cultura de Cibeles y Cuidadanía. Denna belén är i typisk 1700-tals barockstil och samlingen består av fler än 350 olika delar. Här ses ett helt lanskap med djur, människor, tavernan, stallet, marknaden och allt annat som hör till.
Plats: Palacio de Cibeles. Tid: tis-sön. kl. 10.00–20.00.
 
Cortylandia
El Corte Inglés fem våningar höga julskyltning Cortylandia är en älskad tradition bland Madrids barn. Många tycker att denna julskyltning, som egentligen är en föreställning, är mycket kitschig, medan andra säger att julen börjar när Cortylandia börjar, och varje års tema är hemligt fram tills första showen. Framför på torget sker också spektakel med clowner, ballonger, försäljare m.m. Första Cortylandia visades 1979 och varje föreställning inleds med Cortylandias egen sång.
Plats: El Corte Inglés de Preciados, vid ingången Calle Maestro Victoria. Tid: Dagar och kvällar varje heltimme, föreställningen pågår i ca 15 minuter.
 
Och efter jul…
 
shutterstock 120222436
 
Nyår på Puerta del Sol
Det finns en självklar plats att vara på när klockan börjar närma sig midnatt på nyårsafton och man befinner sig i Madrid, och det är naturligtvist på Puerta del Sol. Här samlas tusentals människor med sina lyckogivande tolv vindruvor och cava när klocka på det gamla posthuset ringer in det nya året, och därefter firas det med fyrverkerier.
Plats: Real Casa de Correos, Puerta del Sol. Tid: 31 december midnatt.
 
CabalgataReyesMagos 36
 
De heliga 3 konungarna
Enligt tradition i Spanien delas inte julklappar ut till barnen utan det är de heliga 3 konungarna som kommer med gåvor. I Madrid firas detta med en stor parad längst stadens gator där barn, föräldrar och andra traditionsälskare samlas för att skåda den årliga kortegen. Paraden består av ett 30-tal vagnar med kända figurer, akrobater, musiker, dansare m.fl. och självklart de heliga tre konungarna, som delar ut godsaker till förväntansfulla barn i alla åldrar.
Plats: Längst Paseo de la Castellanda, från Nuevos Ministerios till Plaza de Cibeles. Tid: 5 januari, start kl. 18.30 och det räknas att processionen är framme vid sitt mål ca 21.00.
(Med reservation för ev. ändringar.)
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.