Asador El Rancho de Salva – För alla som älskar kött
Rancho 1
 
Riktigt gott kött ska ätas på en argentinsk restaurang”, hör man ofta här på kusten och det råder inga tvivel om att argentinskt kött är gott. Men man behöver inte nödvändigtvist gå till samma restaurang gång efter gång för att få en bit mört nötkött. På kusten finns nämligen många både spanska och internationella restauranger som gott och väl kan mäta sig med, eller kanske till och med är bättre än, de argentinska biffeldoradorna.

Vi skandinaver är kända för vår förkärlek till kött och generellt är våra krav höga. Därför behövs det inte mycket för att göra oss besvikna när vi besöker restauranger där sallad och ett halvt kilo pommes frites överskuggar en liten bit kött på tallriken. Själv älskar jag en stor och mör entrecote. Och det är just gällande köttet som jag blir positivt överraskad på den spanska restaurangen El Rancho de Salva. Restaurangen som ägs av Salvador Lucena Girón, även kallad Salva, har haft öppet ett halvår. Den ligger på en liten sidogata till strandpromenaden i Fuengirola och stämningen där inne är mysig och avslappnad samtidigt som inredningen är fin i andalusisk stil med en stor grill i köket och en fin glasdisk som visar de olika köttbitarna.
”Min fru är svensk, så jag känner till skandinavernas stora krav på köttet och jag skulle aldrig komma på tanken att kompromissa med kvaliteten för att få ett billigare kilopris”, berättar Salva, medan han visar mig in i köket där köttet redan svettas på grillen. Därefter visar han mig det stora rummet bakom, där köttet förbereds innan servering. ”Vi använder kylrum till vårt kött”, förklarar Salva och fortsätter: ”På det sättet är vi alltid säkra på att köttet är mört. När vi köper in kött är det alltid nyslaktat och då är det hårt, men när det får hänga i kylrummet några dagar blir det mycket mört. Vi köper aldrig fryst kött och skulle aldrig frysa det vi har. I kylrummet får köttet mogna och det är först när vi tar emot en beställning som det styckas och läggs på grillen.”
 
Rancho 2
 
En skröna som plockas ned på jorden
Jag sätter mig till bords och först ut serveras jag en stor, fin andalusisk lanttomat med mozzarella och oregano. Imponerad av tomatens storlek skjuter mina förväntningar på de andra rätterna som Salva kommer att servera mig i höjden. Jag tittar igenom menyn och min blick fastnar på Entrecote Gigante. Salva förklarar att många inte nöjer sig med en ”vanlig” entrecote och därför väljer en stora på 500 gram. Själv väljer jag dock den ”vanliga” och en bit Secreto Ibérico. Båda två är helt fantastiska i både smak och konsistens. Entrecoten är ljust röd inuti med en härligt knaprig kant, och den är mör. Det samma gäller den typiskt andalusiska Secreto Ibérico, som skärs ut ur grisens mest fettmarmorerade område och på så sätt får en god och kraftig smak. Båda rätterna lever mer än väl upp till mina förväntningar. Kombinationen är perfekt och jag har nu fått bevisat att ”argentinskt är bäst” är en skröna som lätt kan plockas ned på jorden.
Som en bra avslutning på en välsmakande måltid serveras jag restaurangens mest populära efterrätt – ostflan med karamellsås och mandlar. Även om jag nog borde ha nöjt mig med huvudrätterna så ångrar jag inte efterrätten som, liksom allting annat, lever upp till förväntningarna om en kvalitetsmåltid på Costa del Sol.
Utöver de nämnda rätterna har El Rancho de Salva många andra intressanta saker på menyn som t ex oxfilé, galicisk nötbiff, lammkotletter, lamm- och nötspett. En specialitet som man inte hittar på många andra platser är råbiff av färskt och fettfritt nötkött serverat med äggula, lök eller vad man nu önskar till. Nästa gång jag besöker El Rancho de Salva ska jag utan tvivel prova råbiffen. En av gästerna vid bordet intill beställde nämligen den och den såg otroligt god ut.
 
Rancho 3
 
El Rancho de Salva har öppet alla dagar mellan kl. 12.00 – 16.00 och kl. 19.00 – 24.00. Restaurangen ligger på Calle Juan Sebastián Elcano 3 i Fuengirola. Se även hemsidan: www.elranchodesalva.com, eller besök restaurangens faceboosksida.
För bokning av bord, ring: +34 951 39 66 71.
Av Louise Kathrine Pedersen / Foto av Lina Blanco och Louise Kathrine Pedersen ”

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.