Steak och burgers på Longhorn del Sol

Steak och burgers på Longhorn del Sol

longhorn
Detta är det bästa under ett restaurangbesök och när det står en bit oxfilé framför en – spänningen när tankarna spinner i banor kring om kocken lyckats med köttet till perfektion, om smaken möter förväntningarna och om det är mört nog att smälta i munnen. Samtidigt studerar blicken grillytan, hur tjock köttbiten är samt hur köttsaften avslöjar tillagningstiden, för att se om det finns chans till den där härliga smakkombinationen av grillat och kött. Allt medan doftsinnet söker avslöjanden om kryddning, kvalitet m.m.
Det är mycket som upptar tankarna innan jag sätter kniven i en köttbit.
 
Jag är i pittoreska Benalmádena Pueblo, på restaurangen Longhorn del Sol, på hörnet i nedförsbacken av Avenida del Chorillos. Det skulle kunna tänkas att trafiken på avenidan skulle störa tillvaron på restaurangen men tack vare nedförsbacken och att Longhorn del Sol ligger på en sidoväg som viker av till höger (när man har havet framför sig) sitter man liksom ovanför avenidan och bilarna märks faktiskt inte alls. Istället blickar man ut mot kyrkan som ligger på bergsknallen mittemot och grönskan omkring den.
 
Mysig restaurang
Luften är höstkylig så mitt sällskap och jag väljer att sitta inne. Inredningen går i varma färger och det är lätt att föreställa sig att det är lika trevligt här oavsett om det regnar, blåser isigt eller om solen värmer. Terrassen ser också ut att kunna bjuda på trevliga stunder under apelsin- och citronträden och då den är långsmal sitter man inte i knät på dem vid bordet bredvid. Istället skapas en liten privat sfär kring borden mellan träden.
Ägaren Claus lägger märke till att jag studerar rummet och förklarar att det finns plats till ca 60 gäster och att det under vackra och varma dagar går att öppna upp glasväggarna, vilket skapar en känsla av att hela restaurangen är en stor terrass, med fördelen att taket skyddar mot solen.
 
Kött, lite fisk och vegetariskt
Vi är här för att äta kött för detta är en steak & burger restaurang och inte helt oväntat för en köttälskare är det svårt att välja. Förrätterna bjuder på sallader, soppa, lax, coleslaw, tartar, räkor och lättare kötträtter. Bland varmrätterna hittas bland annat entrecote, Galicisk filé, Rib-eye och oxfilé, samt inte att förglömma även vegetariskt och blandrätter med både kött och fisk – utmärkt för den som har svårt att välja. Och sist men inte mist Longhorns hamburgare som finns från ”liten” 160 grammare till hela 400 gram samt olika sidorätter. Men det är inte nog med det. Beroende på utbudet på marknaden erbjuds även specialrätter. Just när vi är här har Claus fått in ett parti amerikansk högkvalitets Black Angus, men mina tankar fokuserar på oxfilén. Tilläggas bör också att det tillkommit en nyhet på restaurangen och det är en tapasmeny, som anpassas efter tillgången på råvaror, som passar den som vill prova någonting litet, eller bara önskar ett tilltugg.
 
Ren njutning
Till förrätt delar vi på ceasarsallad med rökt lax samt tillagat kallt kött med österrikisk pumpafröolja. Båda smakar mycket bra. Ceasarsalladen ger en fräsch start på måltiden och det kallskurna köttet har en mjuk smak, utan andra kryddor än flingsalt och den djupt nötiga smaken från pumpafröoljan. Vi får även smaklökarna kittlade av två tapas; grillad bläckfisk med paprikasmör samt biff-tataki, och båda får mycket väl godkänt.
Till varmrätt väljer jag oxfilé 200 gram, serveras även som 300 och 400 gram. Mitt sällskap väljer McLonghorn-hamburgaren, 160 gram, med bacon och ost serverad med pommes frites.
Och nu börjar njutningen. Kniven skär genom köttet som vore det smör. Oxfilén är mör, perfekt grillad efter min önskan och smaken fyller alla sinnen med belåtenhet. Sedan provsmakas de tre såserna som serveras till – chimichurri, vitlökssmör och BBQ-sås samt den extra tillvalda bearnaisesåsen (serveras på österrikiskt vis med smält smör men smaken är precis som hemma). Jag kan inte annat än leende berätta att det var ett tag sedan jag fick en så väl tillagad oxfilé, det här kan kocken på Longhorn del Sol, och den ackompanjeras väl av den bakade potatisen serverad med gräddfilsås. Hamburgaren, av 100 % nötkött, är även den tillagad till perfektion med ren köttsmak som gifter sig bra med baconet och osten, alltsammans serverat mellan halvorna av en god fralla.
Till dryck blir vi rekommenderade husets röda, Rioja Banda Oro från Paternina, ett lättare rött vin, vilket visar sig komplettera våra valda rätter bra.
Även om vi är mätta kan vi inte motstå Longhorns hembakade chokladkaka när vi får in efterrättsmenyn. Denna chokladkaka är tillagad helt utan mjöl samt med ren choklad så den för en chokladälskare till chokladhimlen. Bordet intill har samtidigt beställt cheescaken, och efter att ha tjuvlyssnat på deras kommentarer bestämmer jag – som egentligen inte tycker om cheescake – att jag måste prova den vid mitt nästa besök hos Longhorn del Sol. Sällan har jag hört någon omtala en cheescake med så många njutningsord.
 
Pueblon saknade ett steak house
Longhorn del Sol slog upp dörrarna för drygt två år sedan. Claus tyckte att området saknade ett bra steak house, då restaurangutbudet i pueblon mestadels består av traditionella spanska restauranger. Han förklarar även att han tack vare sina goda kontakter i bland annat San Sebastian noga kan välja det bästa av det bästa köttet, vilket även innebär att menyn följer säsongerna och kan skifta beroende på tillgång på råvaror.
 
Nyheter till hösten
Efter sommaren har det skett lite förändringar på Longhorn del Sol. Bland annat går det nu att boka restaurangen dagtid för privata arrangemang och fester, för mellan 20-60 personer. Claus berättar att det bara är att ringa och så kan han ordna med det mesta, till exempel en bestämd meny eller till och med tända utomhusgrillen.
Som nyheter på matfronten serveras nu även revbensspjäll och ett alldeles speciellt vakuumtorkat kött (torkat 28 dagar), som genom att köttet förlorar 28 procent av både blod och vätska blir mycket mört och får en intensiv smak. Ytterligare en nyhet är att Claus inom snar framtid kommer att servera ett alldeles unikt kött från 10-12 åriga galiciska mjölkkor. Dessa kor har fått beta helt naturligt i lugn och ro vilket ger ett mört, ostressat kött samt att det insprängda fettet fått mogna och skapar en alldeles speciell smak. Stjärnkockar har jämfört och utnämnt detta kött som en specialitet bättre än Kobekött. Claus galiciska återförsäljare fick till och med ta emot priset ”great taste 2014” för detta kött under Speciality & Fine Food-mässan i London i år.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.